4 trend hebat yang menandakan masa depan terdekat kecerdasan buatan dan penggunaannya oleh syarikat

Daripada menjadi sesuatu yang hampir fiksyen sains, kecerdasan buatan telah menjadi salah satu bahagian penting dalam inovasi korporat dan transformasi digital. Syarikat perlu mengejar, menggunakan AI secekap yang mungkin, dan sangat jelas tentang cara mereka boleh memanfaatkannya. Ia hampir, boleh dikatakan, kunci kepada masa depan.

Tetapi kecerdasan buatan juga sesuatu yang hidup, seperti teknologi, jadi ia sentiasa membintangi pelarasan dan perubahan. Mereka yang bertanggungjawab terhadap syarikat mesti mengambil kira perkara ini.

Ke mana AI pergi? Analisis terbaru Gartner mengenai isu itu menjelaskan bahawa inovasi dalam kecerdasan buatan berlaku pada “laju pantas” dan ia perlu diikuti dengan pantas. Ia juga menunjukkan empat aliran utama yang akan menandakan agenda dan pelaksanaan yang dibuat oleh syarikat.

Kecerdasan buatan yang bertanggungjawab

Walaupun pada mulanya AI dilihat sebagai sejenis janji bagaimana untuk melakukan segala-galanya dengan lebih baik dan lebih pantas, suara kritikal tidak lama lagi bermula. Kecerdasan buatan telah jatuh ke dalam berat sebelah dan tidak lebih seimbang daripada orang sendiri: kerana ia perlu memberi maklumat, ia telah menerima pakai berat sebelah yang sama seperti maklumat yang digunakan.

Oleh itu, tidak menghairankan bahawa salah satu trend yang Gartner lihat untuk masa depan adalah kecerdasan buatan yang bertanggungjawab. Pada 2023, mereka berharap semua pekerja latihan dan pembangunan AI dikehendaki mempunyai pengetahuan tentang AI yang bertanggungjawab. Kecerdasan buatan yang bertanggungjawab ialah peningkatan dalam kepercayaan, ketelusan dan keadilan menjadi lebih adil.

Jenis data baharu

Masa depan data melalui lonjakan kepada data yang kecil dan luas, cara baharu menangani data dan itu, menurut Gartner, membolehkan untuk mencipta analisis yang lebih mantap. Oleh itu, syarikat kurang bergantung kepada data besar dan dapat mengenali persekitaran dengan cara yang lebih kompleks dan kaya. Menjelang 2025, 75% syarikat akan beralih daripada data besar kepada data kecil dan luas.

“Data kecil ialah aplikasi teknik analisis yang memerlukan kurang data tetapi masih menawarkan pandangan yang berguna, manakala data yang luas membolehkan analisis dan sinergi pelbagai sumber data,” jelas Svetlana Sicular, naib presiden penyelidikan di Gartner.

Pengoperasian platform AI

Memandangkan kecerdasan buatan telah menjadi elemen kritikal untuk transformasi perniagaan, keperluan untuk pengoperasian platform AI juga telah meningkat, jelas mereka daripada firma analisis.

Kecerdasan buatan tidak boleh berada dalam fasa konsep: ia perlu masuk ke dalam pengeluaran dan kini mesti menyelesaikan masalah korporat. Atau apa yang sama: masanya telah tiba untuk meninggalkan projek perintis dan serius.

Penggunaan sumber yang cekap

Permintaan AI adalah banyak dan persekitaran yang mereka hasilkan sangat kompleks. Oleh itu, untuk terus berinovasi, syarikat mesti cekap dalam cara mereka menggunakan sumber yang mereka ada.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *