Acara maya tidak akan hilang: syarikat percaya bahawa agenda akan terus penuh dengan acara hibrid

Acara telah menjadi salah satu platform sambungan yang paling penting dengan pelanggan yang syarikat B2B secara tradisinya ada. Kongres, persidangan dan pameran berfungsi sebagai pintu masuk untuk berhubung dengan mereka, menjual produk dan juga menghantar maklumat yang berkaitan. Persidangan itu membantu mempromosikan bidang yang perlu diperkukuh atau mempopularkan konsep sebelum produk yang dipautkan menjadi kukuh. Di samping itu, jenis tindakan pemasaran ini sangat berkuasa dari segi rangkaian.

Tetapi krisis coronavirus tiba dan, dengan itu, langkah-langkah untuk mencegah dan memerangi wabak itu. Langkah-langkah ini membayangkan, pada mulanya, bolt mutlak jenis tindakan ini. Pembatalan Kongres Dunia Mudah Alih 2020, sebenarnya, rasa besar pertama yang akan datang. Langkah-langkah berpantang di banyak negara dan dasar pencegahan syarikat pada keadaan lain mengehadkan perjalanan, menyebabkan peristiwa memasuki krisis.

Walaupun begitu, acara itu masih penting, kerana semua yang mereka tawarkan pada masa itu masih perlu (dan beberapa kes, seperti berkongsi pengetahuan, nampaknya lebih-lebih lagi). Peristiwa berhijrah ke persekitaran digital. Mereka menjadi maya dan zaman kegemilangan webinar bermula. Persoalannya ialah apa yang akan berlaku sekarang, apabila vaksin telah meningkatkan perlindungan masyarakat dan apabila keletihan pandemik telah membuatkan orang ramai ingin kembali normal.

Agenda untuk beberapa bulan akan datang sudah mempunyai beberapa acara tradisional, fizikal dan oleh itu dihadiri oleh orang ramai. Namun, kenormalan-kenormalan tidak akan kembali, dan pemasar tidak seharusnya menganggap itu yang akan berlaku. Banyak perkara yang bermula dengan krisis tidak akan pernah hilang (dan sebenarnya potensi mereka juga tidak boleh disia-siakan). Acara maya akan menjadi salah satu daripadanya.

Masa depan akan menjadi hibrid

Pemasar sendiri jelas bahawa masa depan terdekat adalah hibrid. Kajian oleh ON24 telah meminta pemasar B2B untuk ramalan mereka dalam bidang ini dan mereka jelas bahawa maya akan kekal. Mereka percaya bahawa acara hibrid akan menjadi lebih biasa pada tahun-tahun akan datang, di mana fungsi fizikal dan maya bersilang. Anda akan mempunyai pembantu anda ‘secara peribadi’, tetapi anda juga harus menawarkan penyelesaian maya kepada orang lain.

Malah, 95% daripada mereka yang ditinjau bersetuju dengan idea bahawa acara hibrid akan digunakan lebih banyak dan lebih meluas pada tahun-tahun akan datang. 55% sangat setuju dan 40% pada tahap tertentu.

Kunci kepada strategi acara

Oleh itu, adalah tidak menghairankan untuk mengetahui bahawa 92% percaya bahawa pengalaman akan menjadi penting untuk kejayaan sesuatu acara, bahawa 88% menganggap bahawa acara hibrid akan menyumbang dengan ketara kepada keputusan dan bahawa 79% percaya bahawa format ‘campuran’ ini memberi lebih banyak data daripada fizikal semata-mata.

Begitu juga, 88% menyedari bahawa acara maya adalah lebih mudah untuk skala, 85% bahawa mereka membenarkan skop yang lebih besar dan 79% bahawa mereka lebih mudah apabila ia datang untuk meramalkan hasil.

Strategi ini perlu melalui ketersediaan untuk kedua-dua khalayak. 43% daripada pemasar B2B berkata mereka akan menyesuaikan strategi acara mereka untuk mengutamakan kedua-dua hadirin maya dan secara peribadi.

33% menunjukkan bahawa mereka akan cuba menjadikan maya sebagai cermin fizikal, supaya acara itu boleh diakses oleh hadirin maya walaupun keutamaan mereka adalah fizikal. 24% secara langsung akan mencipta strategi baharu untuk acara hibrid mereka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *