Ada yang tidak kena dengan pengalaman digital: ia adalah kunci dalam pemasaran tetapi pengguna mengatakan ia tidak berguna

Pengalaman adalah asas pemasaran dekad ini. Mereka berada di luar talian, dalam dunia runcit dan ketara, di mana syarikat mencipta pengalaman mengasyikkan yang berfungsi sebagai sesuatu yang sangat diingati. Tetapi mereka juga begitu dalam alam luar talian, di mana pakar pemasaran digital cuba mencipta pengalaman yang melampaui skrin, sekurang-kurangnya pada tahap emosi dan penglibatan.

Oleh itu, pengalaman pemasaran adalah salah satu bintang besar aktiviti itu, salah satu kebimbangan berulang syarikat. Persoalan besar ialah sama ada syarikat melakukan perkara yang betul dan sama ada pemasar berjaya mencapai kunci untuk berhubung dengan pengguna. Yang terakhir memberi jaminan bahawa mereka tidak berjaya. Jadi ada yang tidak kena dengan pengalaman digital.

Data itu datang daripada kajian Gartner, yang menyimpulkan bahawa CMO mesti memikirkan semula cara mereka melaksanakan pengalaman digital tersebut jika mereka tidak mahu kehilangan perlumbaan dalam pembezaan atau impak pengguna.

“Tahun lepas telah menyaksikan pecutan pengalaman digital baharu, kerana jenama cuba membina lebih banyak perjalanan pengguna yang berkaitan dan tanpa geseran,” jelas penganalisis Gartner Kristina LaRocca-Cerrone.

Tetapi, walaupun mereka telah bekerja dalam bidang ini dan melancarkan tindakan, hasilnya tidak seperti yang diharapkan. Pakar menjelaskannya: “penyelidikan kami menunjukkan bahawa pengguna menganggap pengalaman ini sebagai tidak dibezakan dan, lebih penting lagi, bahawa pengalaman digital ini jarang memberi kesan kepada tingkah laku pembelian mereka.”

Kebanyakannya tidak membezakan beberapa pengalaman daripada yang lain

Oleh itu, walaupun 89% daripada jenama telah mengutamakan pengalaman digital pada tahun 2021, kebanyakan pengguna percaya bahawa mereka tidak banyak memberi perkhidmatan. 58% daripada mereka yang ditinjau mengatakan bahawa pengalaman digital ini tidak banyak memberi kesan kepada keputusan pembelian mereka. Kuasa yang mereka ada untuk menolak mereka ke satu arah atau yang lain adalah sangat terhad.

Malah, hampir separuh daripada pengguna tidak dapat membezakan pengalaman digital satu jenama daripada yang lain. Bukan itu sahaja: malah lebih sedikit pengguna yang percaya bahawa syarikat sebenarnya melakukan perkara yang berbeza.

Oleh itu, masalahnya nampaknya bukan bahawa jenama telah memahami kepentingan pengalaman. Mereka tahu pelajaran itu. Masalahnya ialah bagaimana mereka mereka bentuk dan bagaimana mereka melaksanakan pengalaman itu. Apa yang mereka lakukan adalah lebih kurang selalu sama dan terlalu banyak sama seperti yang dilakukan oleh syarikat lain.

Bagi pengguna, ia tidak istimewa dan tidak relevan. Pengalamannya kabur di antara banyak perkara yang dia lakukan dalam talian dan tidak mencapai keputusan mengikut jangkaan.

Dan jika perkara itu dilakukan dengan baik, pulangan adalah sangat positif. Menurut Gartner, pengalaman digital yang benar-benar berkesan meningkatkan keutamaan jenama sebanyak 37% dan advokasi sebanyak 54%.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *