Adakah acara besar akan kembali dengan musim panas? Ia masih rumit, tetapi tanda-tanda harapan pertama sudah kelihatan

Hujung minggu ini perlawanan akhir Peraduan Lagu Eurovision akan diadakan. Berita itu adalah salah satu acara tahunan klasik di persada televisyen dan boleh digunakan untuk analisis penjenamaan dan penciptaan semula jenama. Tahun ini, bagaimanapun, apa yang menarik dari sudut pemasaran dan persekitaran korporat tentang apa yang boleh diambil daripada Eurovision ialah apa yang dikatakan tentang penganjuran acara dan sama ada ia mungkin untuk memikirkan meneruskan agenda aktiviti dan pameran.

Perayaan itu telah dibatalkan tahun lalu di tengah-tengah kemuncak krisis koronavirus, tetapi ia akan diadakan tahun ini dengan keadaan normal. Untuk mencapai matlamat ini, sudah tentu, mereka perlu mencipta gelembung: wartawan, delegasi, orang ramai, pekerja pertandingan dan orang lain yang terlibat mesti mengikut peraturan tertentu dan menjalani ujian berterusan. Kapasiti mereka yang menghadiri peraduan itu ialah 3,500 orang.

Organisasi itu berusaha untuk menyampaikan idea bahawa segala-galanya dikawal sepenuhnya, tetapi sebenarnya mereka telah pun mempunyai kes coronavirus dan telah terpaksa mengkuarantin beberapa delegasi. Oleh itu, Eurovision, sebagai bukti tentang makna kembali kepada normal dari segi peristiwa, tidak menawarkan keputusan a priori yang paling optimistik.

Selain itu, dalam persekitaran yang terhad – acara sukan merupakan satu lagi contoh yang sesuai untuk ditonton – lebih mudah untuk mengawal siapa yang terdedah kepada apa dan dengan siapa mereka berhubung. Menjalankan acara dengan rangka kerja itu nampaknya lebih boleh dilaksanakan. Oscars, sebagai contoh, diadakan secara peribadi, di beberapa lokasi secara serentak dan dengan langkah keselamatan yang ketat, tetapi dengan ilusi kenormalan tertentu.

Bolehkah contoh-contoh ini dilihat sebagai contoh apa yang akan berlaku dengan pameran, persidangan dan kongres? Unsur-unsur tarikan hebat kalendar adil sudah dirancang untuk musim panas. Jun nampaknya, apabila anda melihat perancangan tentang apa yang akan berlaku pada Disember lalu, bulan di mana jalan menuju normal akan bermula.

Ramalan meletakkan Kongres Dunia Mudah Alih atau Cannes Lions pada bulan itu. Cannes Lions dijadualkan berlangsung pada 21-25 Jun, tetapi akan menjadi “digital sepenuhnya.” MWC telah melalui masa krisis, tetapi ia berterusan sebagai acara fizikal. Pelantikan akan diadakan di Barcelona.

Mereka yang membatalkan

Terlalu optimis? Pertunjukan ini menjadi agak sunyi pada kalendar acara teknologi, kerana IFA Berlin baru sahaja mengumumkan pembatalannya. Ia akan berlaku pada bulan September, tarikh yang pada Disember 2020 kelihatan benar-benar selamat, dan pada Jun 2021 nampaknya tidak begitu. Penganjurnya telah membatalkan format bersemuka.

Penganjurnya telah menegaskan: “fakta bahawa beberapa data kesihatan dunia utama tidak bergerak secepat ke arah yang betul, seperti yang dijangkakan, menasihatkan untuk menangguhkan acara bersemuka.” Tapak pamerannya kini merupakan pusat vaksinasi dan hospital, sebenarnya.

Segala-galanya kelihatan terlalu goyah untuk mengekalkan unjuran September. Atau begitulah yang mereka fikirkan.

Mereka yang kembali

Walau bagaimanapun, beberapa pameran kembali. Mereka sudah melakukannya. Hari ini, IFEMA menganjurkan Fitur, pameran paling menonjol dalam sektor pelancongan di Sepanyol. Jangkaan organisasi adalah untuk mengalu-alukan 5,000 peserta dari semua benua. Pameran itu, pada akhirnya, adalah salah satu harapan untuk memulihkan sektor yang terjejas.

Sudah tentu, mereka melakukannya dengan format hibrid (terdapat juga pameran maya) dan dengan langkah keselamatan di pameran bersemuka. Seperti yang dinyatakan di La Vanguardia, koridor adalah lebih luas dan hubungan telah dikurangkan. Para hadirin, seperti yang anda boleh baca di laman web pameran itu, dikehendaki mengambil ujian antigen, yang kesahihannya akan tamat tempoh selepas tiga hari. Seperti peserta Eurovision, peserta perlu menjejaki kesihatan mereka dan berkongsi dengan organisasi.

Menambah beberapa dan contoh lain adalah sukar untuk mencapai kesimpulan selain menunjukkan bahawa kembalinya peristiwa adalah sesuatu yang rumit dan kompleks. Semuanya bergantung pada sektor, peserta sendiri dan keperluan mereka untuk acara ini dan bagaimana keadaan berkembang berkaitan dengan wabak itu. Akhirnya, seperti semua yang berlaku pada tahun ini, satu-satunya perkara yang boleh diketahui ialah “bergantung”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *