Adakah Google mahu kelihatan seperti kedai dalam talian? Ya dan sebabnya adalah dalam pengiklanan

Jika terdapat satu kisah kejayaan tentang cara membina empayar iklan kecil anda dari beberapa tahun kebelakangan ini, ia adalah milik Amazon. Amazon bermula sebagai kedai dalam talian, berkembang menjadi kedai dalam talian dan beberapa tahun lalu ia mula meletakkan dirinya dalam pasaran pengiklanan.

Pada masa itu, penganalisis menegaskan bahawa dia juga boleh menjadi pemain untuk menggugat kestabilan duopoli yang paling berkuasa, duo Google-Facebook yang menguasai pasaran pengiklanan digital global. Bertahun-tahun kemudian, di AS orang sudah mula bercakap tentang tripolio dan kedudukan Amazon dalam pasaran pengiklanan sudah jelas penguasaan.

Sejak itu, kisah Amazon telah memberi inspirasi kepada ramai pesaing untuk mengikuti jejaknya. Walmart sudah menjadi satu lagi pemain dalam pengiklanan di AS dan pasar raya mengasah pisau untuk cuba memanfaatkan data yang mereka ada tentang pengguna dalam iklan. Dari satu segi, sekarang anda boleh mengatakan bahawa semua orang mahu menjual pengiklanan dan mendapatkan hasil daripada iklan, walau apa pun pasaran mereka berasal. Amazon ialah pihak pendahuluan yang berkuasa untuk apa yang boleh menjadi langkah yang mengubah pasaran.

Sudah tentu, semua pergerakan ini sudah mempunyai akibat. Amazon telah dibanjiri dengan iklan dan muncul secara organik pada halaman hasil cariannya semakin sukar, menyukarkan jenama dan boleh membebankan pengalaman pengguna. Dan, tidak kurang juga, pemain yang menguasai pasaran tidak lagi yakin bahawa mereka akan menguasainya dalam masa terdekat. Euro baharu daripada pengiklanan boleh pergi ke tangan lain.

Itulah sebab untuk tweak terbaru Google. Seperti yang diterbitkan dalam The Wall Street Journal, Google melihat bagaimana ia ketinggalan dalam memperjuangkan dolar pengiklanan dalam pasaran e-dagang. Amazon menyapu rumah di kawasan ini dan adalah tempat pelaburan pengiklanan yang berkaitan dengan produk dan jualan tertumpu. Google tidak mampu untuk tidak memotong sebahagian daripada pasaran iklan baru muncul seperti itu.

Anda perlu menambah baik untuk menang dalam pengiklanan

Oleh itu, strategi semasanya memfokuskan pada meningkatkan kedudukan dan memperoleh hasil daripada pasaran pengiklanan e-dagang. Ini membayangkan perubahan, yang selaras dengan apa yang telah dilakukannya dalam beberapa bulan kebelakangan ini. Google bertujuan untuk kelihatan lebih dan lebih seperti kedai dalam talian, sekurang-kurangnya pada halaman hasil produk.

Enjin carian telah mengemas kini cara ia akan menyajikan imej fesyen, aksesori dan produk yang serupa. Daripada memaparkannya sebagai senarai pautan dengan teks, anda kini akan membentangkannya dengan foto. Hasil carian anda akan kelihatan serupa dengan apa yang anda akan ada semasa menyemak imbas kedai dalam talian.

Sebab-sebab pergerakan itu, mereka menunjukkan dalam Jurnal, adalah jelas: Google mahu melindungi dirinya daripada pertumbuhan Amazon tetapi juga terhadap gangguan dalam pasaran pengiklanan gergasi runcit. Google mendominasi pengiklanan berkaitan carian dan pengiklanan digital am.

Anda tidak boleh kehilangan niche yang baru muncul sekarang. Bahawa Amazon sedang mempercepatkan perniagaan pengiklanannya dan mengusahakannya lebih, hanya mempercepatkan, mengikut apa yang persekitaran ekonomi dapat ketahui, penggera dalam Google. Ini bermakna sudah tiba masanya untuk mengubah keadaan dan mendapatkan semula kedudukan dalam e-dagang.

Lagipun, jika Google mahukan dolar pengiklanan e-dagang, ia perlu menetapkan dirinya sebagai destinasi untuk melihat dan mencari produk terlebih dahulu (“Google hampir seperti orang mati. Tiada siapa yang pergi ke sana untuk pembelian,” kata seorang penganalisis kepada akhbar ekonomi). Mereka perlu menjadi ruang yang menarik untuk melihat produk, tidak kira berapa lama kemudian anda pergi ke ruang lain untuk membelinya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *