Amazon menegaskan: mereka mahukan pengaruh juga

Jika anda mahu platform anda berjaya, anda mesti melibatkan influencer dan pencipta kandungan. Hampir merupakan peraturan tidak bertulis bahawa semua syarikat telah memohon semasa mereka melancarkan perkhidmatan mereka dan cuba berkembang.

Facebook berbuat demikian apabila ia melancarkan penaklukan pasaran video, menawan pencipta YouTube dengan janji kejayaan. Perang terbaharu adalah antara TikTok dan Instagram, cuba mencuri antara satu sama lain daripada pencipta untuk meningkatkan ciri baharu mereka. Dan kini, Amazon yang mengikuti buku kecil itu.

Amazon telah pun cuba meletakkan dirinya sebagai tuntutan untuk influencer pada masa lalu. Pada 2019, ia membuka ciri yang membenarkan penciptaan etalase supaya pencipta kandungan boleh memilih produk kegemaran mereka dan memperoleh komisen untuk pemasaran ahli gabungan. Mereka seperti sejenis kedai pengaruh, yang tidak berhenti berada dalam persekitaran Amazon sendiri.

Kini, bagaimanapun, apa yang anda cari adalah lebih kepada penciptaan kandungan. Amazon telah membuka Amazon Live, salah satu platform yang cuba meletakkan diri mereka dalam penstriman langsung. Untuk berfungsi, anda memerlukan aliran kandungan dan pengaruh adalah kunci untuk berhubung dengan khalayak anda.

Perkara yang menarik bukan sahaja kandungan yang muncul pada perkhidmatan itu, tetapi kandungan ini mempunyai suara popular di belakang yang mencapai kesan seretan. Oleh itu, mereka perlu membawa pengaruh dari platform lain.

Program Influencer Amazon ialah program yang disediakan oleh Amazon untuk menarik bakat dan ia bersikap proaktif dalam hal merekrut bintang dari rangkaian sosial lain. Seperti yang diterbitkan oleh Insider, Amazon telah menghubungi pencipta Instagram atau YouTube, untuk cuba meyakinkan mereka untuk pergi ke platform langsungnya. Ada yang telah.

Profil influencer yang mereka cari

Bagaimanakah anda menentukan pengaruh yang anda minati? Semasa mereka menerangkan daripada program kepada media Amerika, mereka tidak mencari pengaruh tertentu, tetapi mereka mahukan pencipta dengan perspektif yang berbeza (seperti yang berlaku kepada pengguna). Pasukan Program Influencer Amazon melihat arah aliran yang berfungsi dalam industri (seperti topik hangat di TikTok atau YouTube) untuk melihat perkara yang berkesan dan perkara yang menarik minat anda. Apa yang mereka cari adalah influencer dengan penonton yang mantap.

Pengaruh kemudian boleh melancarkan produk jualan terhad, menggunakan pemasaran ahli gabungan atau membuat salah satu kedai yang disebutkan di atas. Dan, sudah tentu, mereka boleh memasuki Amazon Live baharu, alat penstriman langsung mereka.

Amazon sedang mengusahakan alat baharu, seperti pasaran untuk menghubungkan jenama dengan pengaruh untuk menutup perjanjian pembayaran atau penyelesaian untuk mencipta iklan Amazon boleh beli-belah yang akan disiarkan dalam persekitaran lain dan akan menampilkan pengaruh itu sendiri.

Adakah ini cukup untuk menarik bakat dan berhubung dengan pencipta kandungan ini? Masa akan menentukan, tetapi langkah Amazon sebelum ini dalam alam iklan telah menjadi agak baik. Jika Amazon telah berjaya menjadi ancaman paling kuat kepada duopoli pengiklanan dalam talian Google dan Facebook, adakah ia juga akan berlaku dalam dunia pemasaran influencer untuk rangkaian sosial?

Untuk Amazon, sebagai tambahan, akaun kelihatan agak bulat. Melihat kepada portfolio penyelesaian yang sudah ada dan di mana ia berfungsi, ia bukan sahaja nampaknya mencari pengaruh untuk menjual terus pada platformnya tetapi juga mengambil sedikit perkara yang berlaku di luarnya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *