Apa yang diajar oleh novel misteri tentang pemasaran kandungan

Apabila novel misteri yang baik menarik perhatian orang yang membacanya, tidak kira apa yang berlaku ia akan sampai ke penghujung plot. Novel misteri yang bagus hampir seperti unsur ketagihan, sesuatu yang perlu kita amalkan sehingga tamat kerana kita perlu tahu apakah misteri yang tersembunyi di awal plot.

Tidak penting bahawa intipati novel misteri, rangka, sentiasa sama. Seperti banyak genre lain, sebahagian daripada formula sastera (jenayah telah dilakukan, protagonis kami berusaha untuk mengetahui siapa pelakunya, kami mengambil beberapa pusingan mengikut petunjuk yang tidak selalu betul dan pada saat terakhir kami mengetahui siapa yang melakukannya) , tetapi apa yang mengikut formula tidaklah buruk sama sekali.

Inilah yang menjadikan genre itu tepat bahawa genre sastera dan novel misteri yang baik membuatkan pembaca kekal, kerana kejutan, daya tarikan, bukanlah kerangka sastera, tetapi kandungannya.

Dan itulah sebabnya novel misteri adalah contoh yang baik untuk mempelajari beberapa pelajaran pemasaran kandungan. Lain kali anda membaca cerita detektif anda boleh memikirkannya.

Yang penting bukan bentuk tetapi zatnya

Pengajaran hebat pertama yang novel misteri boleh mengajar pemasar adalah tepat bahawa, perkara yang penting bukanlah rangka kerja yang menjadi asas cerita tetapi cerita itu sendiri. Begitu juga dengan pemasaran kandungan.

Tidak jarang pemasar terpengaruh dengan fesyen atau buta kepada format yang nampaknya sangat berjaya. Tetapi apa yang boleh berfungsi untuk medium atau jenama tidak semestinya apa yang berkesan untuk anda. Inovasi dalam format adalah sangat baik dan ia adalah sesuatu yang tidak dapat dihilangkan oleh jenama daripada persamaan, tetapi selagi mereka memahami bahawa intipatinya adalah dalam kandungan itu sendiri. Itu yang penting.

Kami membaca novel misteri kerana ingin tahu siapa pembunuh atau pencuri permata. Kami membaca pemasaran kandungan kerana kami ingin mengetahui lebih lanjut tentang topik yang mereka hadapi. Memikirkan bahawa format itu akan menarik pengguna hanya kerana cangkuknya adalah satu kesilapan. Tiada siapa yang akan menonton webinar atau mendengar podcast semata-mata kerana ia adalah format yang hangat.

Yang dikenali juga menyimpan minat

Salah satu elemen yang membuat pemasar banyak berfikir tentang cara melakukan pemasaran kandungan dan cara melancarkannya kepada dunia ialah, pada akhirnya, mereka akan bercakap pada banyak kesempatan tentang isu-isu yang telah diliputi oleh persaingan atau bahawa media sedang menangani.

Anda menceritakan kisah yang sama yang telah dikeluarkan oleh orang lain kepada dunia, hanya dengan matlamat utama untuk memanfaatkan jenama anda. “Sangat dilihat” boleh dilihat sebagai brek untuk melancarkan kandungan mengikut topik apa. Soalan besarnya tidak sepatutnya begitu, tetapi sama ada kandungan mengenai topik itu akan memberi manfaat kepada strategi syarikat anda sendiri.

Novel misteri menceritakan kisah yang sama berulang kali, tetapi jika anda duduk membaca genre, anda tidak akan merasakan anda membaca buku yang sama berulang kali. Bukan.

Walaupun intipatinya sama (di sana kita akan bercakap tentang formula semula), pembinaan teks adalah berbeza. Setiap orang yang menulis novel detektif menjadikannya sendiri, menghasilkan cerita yang unik dan berbeza. Perkara yang sama anda harus fikirkan – dan lakukan – tentang kandungan anda berkenaan dengan perkara yang orang lain lakukan.

Anda perlu mendedahkan siapa pembunuh itu

Segala-galanya dalam novel misteri membawa kepada kemuncak yang besar, saat di mana kita akan mengetahui siapa pembunuh, atau pencuri, atau penjenayah yang sepadan. Novel ini seperti teka-teki yang hebat dan itu adalah bahagian terakhir, yang akan membuatkan kita menutup buku dengan perasaan bahawa ia telah menjadi sesuatu yang memuaskan. Tiada yang lebih mengecewakan daripada mencapai penghujung dan mendapati bahawa sejarah telah menyelamatkan bahagian itu.

Perkara yang sama harus dilakukan dengan pemasaran kandungan. Di sini kami tidak akan mendedahkan siapa pembunuh itu, tetapi kami memerlukan bahawa pada akhir kandungan janji yang telah dibuat kepada pembaca telah ditunaikan.

Dalam kes ini, pengakhiran yang memuaskan itu ditawarkan dengan menjawab semua isu yang dijanjikan kandungan akan ditanganinya dan telah melakukannya dengan kualiti dan memenuhi jangkaan kedalaman yang dijangkakan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *