Apakah jenis penipuan yang paling biasa dihadapi oleh pemasar dan profesional pengiklanan dalam talian?

Di antara banyak masalah yang mengancam pemasaran dan pengiklanan digital, penipuan adalah salah satu yang berulang. Penjenayah siber telah memahami bahawa pengiklanan digital merupakan sumber pendapatan yang berpotensi dan telah berusaha untuk merebut sebanyak mungkin pai yang mereka dapat. Pada masa yang sama, terdapat juga amalan yang boleh dipersoalkan dalam bahagian industri yang sah. Semua ini bermakna bahawa angka-angka tidak selalu benar-benar realistik dan bahawa pemasar mesti sangat menyedari realiti ini.

Data menjelaskan bahawa penipuan agak meluas dan jenama telah menemuinya secara tetap. Kajian terbaru dijalankan oleh WhiteOps dan Renegade, selepas menjalankan tinjauan terhadap lebih seratus pemimpin dalam pemasaran digital pada musim gugur lalu. Data menunjukkan bahawa kebanyakan mereka telah melihat penipuan sejak kebelakangan ini. Oleh itu, kira-kira dua pertiga daripada mereka yang ditinjau mengatakan bahawa syarikat mereka telah mengalami beberapa jenis penipuan pengiklanan dalam tempoh dua belas bulan sebelum tinjauan.

Ini adalah angka yang agak tinggi, yang menjelaskan bahawa isu itu bukanlah anekdot dan ia harus diletakkan di antara kebimbangan utama pemasar.

Penipuan yang paling biasa

Apakah jenis penipuan yang paling biasa? Senarai menunjukkan kenalan lama. Oleh itu, 36% menyedari bahawa mereka telah menemui penipuan dalam pembelian media (contohnya, bot yang mengklik pada iklan). Ini adalah jenis operasi penipuan yang paling biasa.

Ini diikuti dengan penipuan dalam penjanaan petunjuk (23%, dengan bot meliputi borang dengan maklumat palsu atau dicuri), dalam penyasaran semula (20%, penyasaran semula untuk bot dan bukannya manusia), dalam inventori (7%), dalam penyalahgunaan program inventif ( 12%, oleh bot yang bermain dengan sistem untuk keuntungan) atau dalam serangan kompetitif (5%, termasuk sebarang jenis penipuan, tetapi pesaingnya di belakang).

Beroperasi dengan mata tertutup

Walaupun, mungkin, data yang paling negatif dalam kajian ini bukanlah yang bercakap secara langsung tentang penipuan, tetapi sebaliknya yang menunjukkan kesannya terhadap jenama sehari-hari dalam pemasaran dan pengiklanan di internet dan betapa sedikitnya. mereka boleh lakukan untuk melindungi daripada kesannya. Iaitu, sebagaimana pemasar sedar bahawa penipuan ada, margin manuver mereka untuk mengelakkan akibatnya atau untuk meneutralkan masalah yang ditimbulkannya adalah sangat terhad.

Oleh itu, dari awal lagi, 43% daripada mereka yang ditinjau menyedari bahawa, walaupun mereka menyedari bahawa perkara yang mencurigakan berlaku di tapak web mereka, mereka tidak dapat menganggarkan jumlah trafik ke tapak mereka sebenarnya berasal daripada bot. Boleh dikatakan mereka beroperasi dengan mata tertutup. Mereka tahu bahawa ada masalah dan ia ada, tetapi mereka tidak dapat melihatnya dengan tepat.

Begitu juga, penipuan juga mencemarkan pangkalan data mereka. 22% menganggap bahawa kira-kira satu perempat daripada data pihak pertama mereka sebenarnya palsu atau penipuan. Isu ini amat rumit, kerana data telah menjadi salah satu bahagian penting strategi perniagaan.

Di samping itu, syarikat semakin bersemangat untuk memecahkan pergantungan mereka pada rangkaian besar dan maklumat yang mereka berikan, itulah sebabnya mereka mula mempromosikan pengumpulan data mereka sendiri dan penggunaannya.

Oleh itu, mengasingkan gandum daripada sekam adalah lebih penting, kerana berpotensi lebih serius ancaman bahawa sumber maklumat diisi dengan data palsu dan tidak sah.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *