Apakah kes YouTuber Andorra menerangkan tentang reputasi, pertembungan generasi dan pertempuran antara media baharu dan lama

“Andorra dan lebih banyak lagi Andorra, nampaknya tidak ada topik lain selain YouTuber Andorra,” seorang pengguna Internet milenium memberitahu saya beberapa hari lalu, sambil menyemak topik aliran semasa di Twitter. “Peyoutuber Andorra” telah menjadi kategori dalam diri mereka sendiri dan acara berita yang telah memberi maklum balas selama berminggu-minggu, sejak ElRubius mengumumkan di Twitch rancangannya untuk berpindah ke negara Pyrenees dan menimbulkan gelombang komen kritikal.

Sejak itu, perdebatan telah dibahagikan antara sama ada youtuber ke Andorra ya atau tidak – walaupun secara adil harus diingat bahawa youtuber bukanlah yang pertama berpindah ke negara ini untuk mengelak daripada membayar cukai – tetapi juga tentang apa yang berlaku dengan cukai dan berapa banyak ialah gaji. Dalam beberapa minggu kebelakangan ini, pergerakan youtuber menjadi bahan analisis dan asas berulang untuk meme. Salah satu yang paling terkini telah dikaitkan, tepatnya, dengan salah seorang daripada mereka menuntut sesuatu yang pada akhirnya perlu membayar cukai.

 

Tetapi di luar apa yang diandaikan bahawa pengguna YouTube telah pergi ke Andorra, berita ular musim panas yang tersirat – tidak kira betapa kita berada di tengah musim sejuk – berfungsi untuk membuat lebih banyak bacaan. Krisis Andorra boleh digunakan sebagai asas untuk lebih memahami apa yang berlaku dari segi kejutan generasi dan, lanjutan, media dan juga apa yang berlaku dalam beberapa tahun kebelakangan ini dalam reputasi dan kepercayaan dalam organisasi.

Bagi pihaknya, Andorra telah menjadi kerosakan cagaran dalam keseluruhan rangkaian berita dan analisis ini. Negara itu, yang tidak lagi menjadi syurga cukai beberapa tahun lalu dan yang bergantung pada sifatnya, pada hubungannya dengan negara jiran (ini telah berlaku dengan vaksin coronavirus), telah berjaya mencipta imej tertentu yang tenang dan damai. tempat. bucolic yang menarik niche tertentu orang ramai yang menarik minatnya sebagai pemastautin (nasib tinggi yang berusaha untuk membayar cukai yang lebih sedikit).

Para youtuber mempersembahkannya sebagai “syurga youtuber”, yang telah menghasilkan puncak minat, benar, di kalangan pengikutnya, tetapi ini juga telah membawa kepada peningkatan dalam artikel yang menunjukkan sisi B negara Pyrenean.

Sistem kesihatan yang tidak dapat dicapai untuk penduduk tertentu, kawalan polis mutlak dan ketiadaan hak pekerja akan menjadi berita pada masa yang lain dan masalah reputasi untuk imej Andorra pada masa lalu, tetapi tiada siapa yang benar-benar memberi perhatian kepada apa yang berlaku. berlaku di sana. . Kini, mereka telah menjadi benang kronik, seperti yang diterbitkan baru-baru ini oleh El Confidencial. Jika bola salji terus berkembang, kerajaan perlu melakukan beberapa kerja perhubungan awam untuk mendapatkan semula imej sebelumnya.

Pertembungan generasi dan pertembungan media

Berbalik kepada apa yang boleh dipelajari daripada semua yang berlaku, krisis youtubers Andorra juga merupakan petanda pertembungan generasi tertentu.

Pada hari ini, tidak sukar untuk menemui tweet daripada guru sekolah menengah yang bercakap tentang cara mereka mendekati subjek dalam kelas mereka dan bagaimana pelajar remaja mereka menunjukkan pendapat yang mengejutkan mereka dan sama sekali bertentangan dengan apa yang mereka percaya (ia biasanya pertembungan antara menyokong atau tidak youtuber dalam keputusan mereka untuk pergi ke Andorra). Youtuber telah menjadi prescriber, suara yang didengari secara meluas di kalangan penonton muda yang tidak mengikuti media dan sumber maklumat yang diikuti generasi tua.

Persoalannya bukan sahaja, sebenarnya, dari segi umur, tetapi juga cara. Perdebatan itu menunjukkan perpecahan antara media tradisional dan media baharu, yang mungkin keseluruhan siri campur tangan yang dikaitkan dengan program Cuatro al día adalah salah satu contoh praktikal.

Secara umumnya, youtuber menuduh media tradisional memberikan pandangan berat sebelah terhadap cerita mereka dan juga bukan parti neutral, kerana mereka menerima bantuan dan kempen pengiklanan institusi. YouTuber yang mengambil bahagian dalam kes khusus program itu – dan yang bukan tergolong dalam kumpulan Andorran – mengkritik bantuan yang diberikan oleh televisyen swasta untuk mempertikaikan pandangan kritis mereka terhadap media tradisional, sesuatu yang ditolak oleh penyampai sebagai tidak sah (walaupun kemudian dia meminta maaf dan mengakui bahawa apa yang mereka nyatakan adalah benar).

Masalah reputasi dan cukai apa yang dibayar

Di sebalik semua ini, krisis juga menunjukkan bahawa terdapat masalah tertentu dalam memahami cara sistem awam dan negara berfungsi di Eropah.

Banyak benang di Twitter tertanya-tanya sama ada youtuber yang dipersoalkan tidak akan mempunyai sebarang penyakit kronik dalam keluarga mereka atau tidak akan memahami tahap kesihatan awam yang penting. Tetapi kebenarannya ialah anda tidak seharusnya bergantung pada sama ada anda memerlukan perkhidmatan awam secara maksimum atau tidak untuk memahami cara cukai berfungsi dan untuk kegunaannya. “Jika apa yang mereka katakan tentang cukai hanya kerana mereka membayar terlalu banyak, itu bukanlah pedagogi terbaik,” Azucena Hórreo, timbalan pengarah pemeriksaan wilayah Perbendaharaan, memberitahu El País.

Menjelaskan apakah cukai untuk melarikan diri daripada apa itu analisis reputasi dan imej awam, tetapi keseluruhan kes YouTuber Andorra ini menunjukkan bahawa ketidakpercayaan terhadap pentadbiran awam telah meningkat – sesuatu yang telah ditunjukkan oleh kajian reputasi Edelman dalam beberapa tahun kebelakangan ini – tetapi juga organisasi negeri. tidak melakukan tugas mereka dengan baik pada masa menghantar apa yang mereka lakukan dan untuk apa mereka.

Cukai mempunyai masalah imej jenama yang serius. Jelas sekali, mereka tidak “cool” dan Perbendaharaan sememangnya agensi negeri – atau salah seorang daripada mereka – dengan imej awam yang paling teruk (bahawa surat mereka menjana panik tidak membantu). Mungkin dari semua ini mereka harus keluar bahawa mereka perlu memperbaharui imej jenama mereka dan melakukan kerja supaya penduduk benar-benar tahu apa yang berlaku dengan wang mereka, dari mana cukai mereka datang dan ke mana mereka pergi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *