Apakah yang akan menggantikan banjir data peribadi yang menjadi asas untuk pengiklanan dalam talian dalam beberapa tahun kebelakangan ini?

Dua dekad pertama abad ke-20 adalah, dalam satu cara, Jauja untuk pemasar, sekurang-kurangnya apabila ia berkaitan dengan data dan penggunaannya dalam pemasaran dan pengiklanan. Internet menjadi semakin popular dan pengguna mengintegrasikannya ke dalam lebih banyak aspek kehidupan peribadi mereka. Ini bermakna bukan sahaja lebih banyak ruang yang berpotensi untuk mengiklankan, tetapi juga aliran data yang berulang.

Pada mulanya, biskut diperkatakan sebagai revolusi besar. Kemudian datang ledakan data besar. Pendigitalan semua aspek kehidupan harian bermakna bahawa data dan lebih banyak data sedang dijana dan ini membolehkan syarikat menjadi lebih cekap dalam cara mereka melancarkan mesej mereka dan perkara yang mereka masukkan ke dalamnya. Pengiklanan yang diperibadikan menjadi pengiklanan yang benar-benar disesuaikan untuk setiap pengguna.

Tetapi keadaan telah mencapai masa perubahan. Memandangkan ini menjadi perkara biasa, begitu juga kesedaran pengguna tentang penggunaan data dan kebimbangan mereka tentang isu tersebut. Skandal seperti Cambridge Analytica meningkatkan lagi ketakutan kolektif penggunaan maklumat untuk tujuan pihak ketiga.

Kesatuan Eropah telah pun mengusahakan peraturan privasi dalam talian, yang mengetatkan peraturan pada masa itu dan mengehadkan perkara yang boleh dilakukan oleh syarikat dengan data tersebut.

Apabila pengguna semakin menyedari semua ini, syarikat itu sendiri meletakkan diri mereka sebagai penyokong privasi dan mengubahnya menjadi kunci jualan. Kes Apple adalah salah satu yang paling paradigmatik, dengan kemas kini sistem pengendaliannya menghalang akses kepada bahagian penting data (mangsa terakhir: pemasaran e-mel), tetapi ia bukan satu-satunya. Chrome akan mematikan kuki, perkara yang dilakukan oleh penyemak imbas lain sebelum ini, dan siapa lagi dan siapa yang kurang sudah mempunyai projek privasi.

Oleh itu, keadaan ini jauh lebih kompleks daripada yang mungkin kelihatan pada pandangan pertama dan menimbulkan cabaran yang ketara bagi pemasar. Malah, seperti yang mereka tunjukkan dalam analisis oleh The New York Times, realiti boleh menjadi lebih rumit daripada yang kelihatan. Ia bukan lagi sekadar perang untuk menjual privasi, tetapi mungkin titik akhir kepada internet kerana pemasar kini mengetahuinya.

Iklan dan cara ia disiarkan dan perkara yang berasaskannya pasti akan hilang. Semua rangka kerja yang membenarkan mereka wujud berbuat demikian.

Perang untuk masa depan internet

Pelarasan yang sedang dibuat, mereka menjelaskan dalam Times, bukan hanya isu teknikal, tetapi bahagian dalam pertempuran – semakin sengit – untuk mengawal seperti apa masa depan internet. Di antaranya, mereka menunjukkan, Madison Avenue (ibu kota pengiklanan global, di New York), gergasi rangkaian dan PKS, yang merupakan kerosakan cagaran bagi keseluruhan pertempuran ini untuk menentukan masa depan pengiklanan. .

Sistem pengiklanan digital semasa, mereka membuat kesimpulan, sedang dibongkar. Kuncinya adalah untuk mengetahui apa yang akan datang daripada semua ini dan bagaimana masa terdekat akan menyusun semula dirinya.

Apakah yang akan menggantikan banjir data peribadi yang menjadi asas untuk pengiklanan dalam talian dalam beberapa tahun kebelakangan ini? Itulah persoalan besar. Setiap gergasi besar rangkaian membuat rancangan dan cadangan perkhidmatannya sendiri.

Bagi industri pengiklanan, situasi itu mungkin membayangkan pengukuhan kedudukan penguasaan pemain besar dalam rangkaian. Walaupun dalam persekitaran yang kurang data peribadi, mereka akan sentiasa mempunyai lebih banyak data tentang pengguna berbanding orang lain.

Keistimewaan dan harga

Begitu juga, terdapat juga mereka yang membawa satu lagi topik perdebatan: hakikat bahawa Apple telah menyekat pengumpulan data telah memecahkan medan permainan yang sama di internet. Privasi telah menjadi keistimewaan yang hanya dinikmati oleh mereka yang mampu membeli produk Apple (mahal).

Dan, sebagai tambahan, perubahan itu juga akan membayangkan pengubahsuaian dalam cara perkhidmatan dihidangkan yang sehingga kini adalah percuma atau mempunyai kos yang rendah. Jika perkhidmatan tersebut tidak dapat mengewangkan mereka dengan iklan, mereka akan dipaksa untuk mengenakan dinding berbayar atau menaikkan yuran mereka.

Malah, mereka menunjukkan dalam Times, beberapa tapak e-dagang memikirkan untuk menaikkan harga produk mereka, kerana promosi mereka tidak lagi dibahagikan seperti sebelumnya dan mereka tidak akan mencapai data penukaran yang sama.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *