Apakah yang berlaku apabila algoritma tidak boleh ‘dilatih’ dan mereka berhenti mengetahui apa yang perlu ditawarkan kepada pengguna?

Di dunia di mana pengguna dan jenama mesti bergerak sekarang, algoritma adalah kuasa yang semakin berkembang dan sudah pun menentukan. Ia adalah algoritma yang memilih berita apa yang disyorkan oleh mudah alih anda yang mungkin menarik, ia juga satu lagi yang memilih kandungan yang muncul dalam suapan rangkaian sosial yang anda rujuk setiap hari. Algoritma bukan sahaja mengurus runtuhan kandungan yang mengelilingi anda, tetapi ia juga menandakan jumlah yang anda bayar untuk produk tertentu, tawaran yang anda terima atau kadar yang akan menjadikan anda lebih berkemungkinan untuk membeli.

Tetapi apa yang berlaku apabila algoritma tersebut tidak dapat dilatih? Lagipun, jika algoritma berfungsi dan jika mereka berjaya meletakkan diri mereka dengan berkesan, ia adalah kerana ia bermula dari sejumlah besar data. Iaitu, cara mereka bekerja dan keputusan yang mereka buat adalah berdasarkan semua yang telah dilakukan oleh pengguna sebelum ini. Jika mereka menawarkan anda tiket kapal terbang pada harga, ia adalah kerana majikan terdahulu mengatakan bahawa ia adalah idea terbaik. Tetapi jika tiada apa-apa sebelum ini, membuat keputusan itu menjadi sangat sukar dan rumit.

Industri pelancongan adalah contoh terbaik untuk memahami bagaimana ini berlaku dan bagaimana ia menjadi masalah. Seperti yang dijelaskan oleh The Wall Street Journal dalam analisis, tahun coronavirus telah ‘mengganggu’ algoritma yang menandakan bayaran yang perlu dibayar untuk perjalanan udara.

Pendidikan semula algoritma

Bukan sahaja pengguna telah mengubah corak membeli-belah mereka (perjalanan dibeli hampir keesokan harinya, kerana takut apa yang boleh berlaku dengan krisis pandemik, walaupun kini ia telah dirancang semula dengan lebih banyak masa, sekurang-kurangnya lebih lama daripada musim panas 2020), tetapi terdapat juga penurunan dalam sejarah data. Iaitu, memandangkan terdapat penurunan mendadak dalam pembelian tiket penerbangan sebelum ini, tiada pangkalan data untuk membantu menentukan apa yang terbaik untuk dijual sekarang kepada pengguna yang mencari penerbangan.

Corak yang digunakan secara tradisional untuk menjual tiket penerbangan, seperti yang ditunjukkan oleh Jurnal, adalah berdasarkan keseimbangan antara algoritma yang berbeza. Inilah yang menentukan masa untuk menawarkan beberapa jenis tiket dan bukan yang lain dan kadar yang tidak boleh ditawarkan pada masa tertentu untuk jualan itu menguntungkan.

Semua keputusan ini dibuat berdasarkan apa yang telah berlaku dalam masa terdekat, tetapi tiada apa yang ‘normal’ berlaku semasa wabak itu. Syarikat penerbangan mengalami situasi yang menjadikan data tidak boleh dipercayai sebagai cara untuk memahami kemudiannya bagaimana pasaran akan bertindak.

Membiarkan keputusan kepada algoritma menjadikan harga yang ditawarkan tidak realistik, menyebabkan syarikat penerbangan melepaskan keputusan tentang perkara yang hendak dijual dan bila kepada profesional manusia.

Kini, bagaimanapun, mereka perlu mempercayai algoritma sekali lagi, yang akan menjadi beban tambahan. Algoritma tersebut mesti memahami semula cara sesuatu berfungsi. Selain itu, ia bukan sahaja tentang mengaktifkan semula algoritma, tetapi juga memahami nuansa dari segi apa yang berlaku dalam setiap pasaran. Di Amerika Syarikat, pemulihan tempahan penerbangan adalah jelas. Di Eropah, ia belum lagi.

Begitu juga, syarikat penerbangan juga perlu mengambil kira faktor lain, seperti apa yang diandaikan oleh algoritma dari segi reputasi. Pada mulanya, sebagai contoh, ia menyebabkan harga meningkat, yang menjadi sangat dikritik oleh pengguna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *