AVoD: Separuh daripada pengguna akan memilih pilihan dengan iklan jika ia bermakna membayar lebih sedikit untuk menonton penstriman

Salah satu sebab yang mendorong pengguna ke dalam pelukan VoD adalah, tepatnya, pengiklanan. Pengguna sudah muak dengan pemecahan iklan yang tidak berkesudahan di televisyen, dan oleh itu lebih daripada menerima sebarang pilihan yang berjanji untuk menghapuskannya dalam satu gerakan.

Di samping itu, tidak boleh dilupakan bahawa pengguna bukan sahaja ingin menukar corak penggunaan kandungan mereka untuk iklan, tetapi juga ingin melihat kandungan apabila mereka mahu. Televisyen linear terus memaksa penonton untuk mengikut jadual, sementara mereka mula membiasakan diri untuk dapat menonton kandungan apabila mereka mahu di internet.

Penghijrahan perhatian penonton kepada rangkaian adalah pantas dan jelas. Televisyen telah kehilangan penonton dan platform VoD telah memperoleh pelanggan. Untuk ini kita mesti menambah bahawa kejayaan budaya yang hebat, siri yang telah dibintangi dalam agenda, telah mula meninggalkan alam semesta penstriman.

Untuk televisyen, ini telah mengubah padang permainan. Bagi pengiklan, ia juga telah melakukannya, kerana mereka adalah kerosakan cagaran yang besar. Dalam perkhidmatan penstriman ini tiada iklan, sementara mereka masih memerlukan pengiklanan untuk berhubung dengan bakal pembeli mereka. Bagaimana untuk menjangkau penonton apabila pertunjukan fesyen tidak memberikan pilihan itu?

Tidak lama kemudian mereka boleh memberikannya. Ledakan AVoD yang berpotensi bukanlah teori baharu. Tidak lama dahulu, netizen mula menunjukkan tanda keletihan langganan. Mereka terpaksa membayar bukan sahaja untuk perkhidmatan video atas permintaan, tetapi lebih banyak kandungan di web.

Akhbar, sebagai contoh, mula meletakkan kandungan mereka di bawah paywall dan semakin untuk mengakses berita anda juga perlu pergi ke juruwang. Tiba-tiba, pengguna Internet menyedari bahawa mereka mempunyai berbilang langganan dan bahawa mereka akan meninggalkan, jika semuanya dijumlahkan, bukan jumlah yang tidak dikira dalam pembayaran. Rasa kenyang mula membebankan dan mereka mula tidak mahu membayar apa-apa lagi.

Di situlah AVoD telah muncul. Perkhidmatan penstriman terus menawarkan perkara yang sama – kandungan atas permintaan boleh diakses melalui internet – tetapi mereka melakukannya dengan menyiarkan iklan di antaranya. Sesetengah perkhidmatan – seperti yang telah mula beroperasi di Sepanyol – melakukannya secara percuma. Lain – seperti trend pemain baharu dalam pasaran AS – menyiarkan iklan dan dengan itu menurunkan harga yang mereka caj untuk mengakses kandungan mereka.

Tetapi adakah pengguna bersedia untuk mengalami jenis pengalaman baharu ini? Penyelidikan pasaran mengatakan ya.

Separuh menerima iklan jika ia bermakna membayar kurang

Kajian terbaru telah dijalankan oleh Morning Consult di pasaran Amerika Syarikat. Data daripada kajian ini amat relevan kerana ia adalah pasaran di mana AVoD sudah berkembang dengan kukuh dan juga kerana ia adalah yang cenderung untuk menetapkan piawaian untuk Eropah kemudiannya. Penemuan mereka menjelaskan bahawa sebahagian besar pengguna bersedia untuk melihat iklan jika ia akan menjimatkan wang mereka.

Separuh daripada pengguna akan memilih secara langsung pilihan dengan iklan. 49% daripada orang dewasa yang ditinjau menyedari bahawa antara pilihan dengan iklan dan satu lagi tanpanya, mereka akan memilih pilihan pertama jika ia menjimatkan wang. Peratusan ini adalah lebih daripada dua kali ganda daripada mereka yang akan terus kekal dengan versi tanpa iklan. Hanya 22% akan terus membayar untuk pilihan yang paling mahal jika mereka tidak terdedah kepada satu iklan.

Sudah tentu, keadaan berubah sedikit apabila anda menganalisis pendapat pengguna yang lebih muda. Ini adalah yang mempunyai peratusan tertinggi dalam memilih pembayaran sebelum perlu melihat iklan. Berbanding 22% secara purata, 26% ahli Gen Z dan 31% milenium dibiarkan dengan pilihan dengan iklan. Hanya 19% daripada Gen X dan 14% daripada baby boomer melakukannya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *