Bagaimana jika pemasaran dari mulut ke mulut berfungsi lebih baik daripada iklan TV atau media sosial? Kajian seperti ini mempertahankannya

Sekiranya saya memikirkan keputusan pengguna terakhir yang telah saya buat, kehadiran iklan mempunyai kesan yang agak rendah terhadap mengapa saya memilih satu perkara atau perkara lain. Saya pergi untuk mencuba kedai kopi kerana seseorang mengatakan kepada saya bahawa itu baik-baik saja, saya membeli pakaian di kedai dalam talian kerana mereka memberitahu saya tentang hal itu dan saya mendapat syampu kerana disyorkan secara khusus oleh prescriber.

Itu semua produk dan perkhidmatan yang diberitahu oleh seseorang kepada saya, sesuatu yang hampir menyerupai manual pemasaran yang paling klasik. Pada akhirnya, ini adalah pemasaran dari mulut ke mulut seumur hidup dan, walaupun sepertinya terlalu banyak “perniagaan seperti biasa”, ternyata ia masih berfungsi.

Pengalaman membeli-belah yang dimaksud adalah contoh, tetapi begitu juga statistiknya. Kajian global oleh R.R. Donnelley & Sons Company telah memutuskan bahawa tindakan mulut ke mulut jauh lebih berpengaruh daripada iklan televisyen atau kempen media sosial. 28% pengguna mengatakan bahawa melalui cadangan yang lain – dari mulut ke mulut – mereka lebih suka mencari produk, jenama atau perkhidmatan baru.

Peratusan itu lebih tinggi daripada 23% yang ingin mencarinya di rangkaian sosial, 12% di televisyen kabel (kajian merangkumi semua generasi) atau 11% dalam iklan dalam talian.

Data menarik bukan hanya kerana yang memimpin senarai tetapi kerana ia berada dalam situasi yang sangat berbeza ketika menganalisis apa yang difikirkan oleh pemasar. Hanya 4% pemasar mengatakan bahawa ini adalah kaedah yang lebih disukai pengguna mereka untuk menemui produk atau jenama baru.

Salah satu sorotan penukaran yang hebat
Selain itu, pemasaran dari mulut ke mulut juga memberi kesan yang tinggi terhadap penukaran. Daripada elemen yang dianalisis, pemasaran dari mulut ke mulut mempunyai nisbah penyelidikan-ke-pembelian yang lebih tinggi. 40% pengguna akhirnya membeli, melebihi 30% rangkaian sosial, 27% iklan dalam talian dan 16% iklan di media cetak.

Hanya 7% pemasar yang mengenal pasti dari mulut ke mulut sebagai sumber penukaran penjualan. Artinya, pemasar memiliki titik buta ketika datang ke jalur penukaran ini. Perkara itu jauh lebih penting daripada yang mereka fikirkan, yang memungkinkan mereka mengabaikannya.

Oleh itu, anda hampir boleh mengatakan bahawa pemasar mesti menyesuaikan strategi mereka dan memperbaiki permainan mereka dari mulut ke mulut. Mereka perlu meningkatkan kehadiran mereka dalam perbualan dan banyak membincangkannya.

Strategi pemasaran mulut ke mulut yang diperluas
Pemasar mesti mula mengambil kira kenyataan ini dan berusaha untuk membuat pengguna bercakap mengenai jenama dan produk mereka. Mereka perlu menjadi sebahagian daripada perbualan jika mereka ingin mengoptimumkan potensi penukaran tersebut. Ini tidak mudah, benar, tetapi mungkin melibatkan mengubah cara sumber pemasaran diedarkan dan menyusun semula keutamaan.

Adakah terdapat cara untuk bekerja dari mulut ke mulut? Dalam kesimpulan kajian, mereka menunjukkan bahawa pemasar harus bekerja lebih baik pada mesej mereka. Mereka perlu membuat mesej yang lebih disesuaikan dengan momen dan ruang, agar dapat menyelinap ke dalam perbualan. Mereka harus memberi calon pembeli sesuatu untuk dibincangkan.

Kita mesti menambah bahawa pemasaran dari mulut ke mulut juga memaksa kita untuk menjaga banyak elemen lain, seperti pengalaman pelanggan yang baik, perkhidmatan selepas penjualan atau kualiti produk. Kekuatan di kawasan tersebut hampir menjadi jaminan bahawa pengguna akan membincangkan anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *