Bagaimana teknologi menyelamatkan perniagaan semasa pandemik dan bagaimana ia akan terus membantu pemasar di dunia pasca covid

Jika pengguna diminta melihat ke belakang dan menunjukkan perubahan besar yang dibawa oleh wabak pandemik ke dalam kehidupan seharian mereka, mereka akhirnya akan bercakap tentang pendigitalan. Dia tidak mungkin menggunakan istilah itu, tetapi pengalamannya akan menunjukkan ke arah itu. Pengguna mengakui bahawa mereka membeli lebih banyak dalam talian, menghabiskan lebih banyak masa dengan kandungan di Internet atau lebih bergantung pada perkhidmatan digital.

Jika permintaan yang sama dibuat kepada ketua syarikat, dia juga akan bercakap tentang perkara yang sama, walaupun sudah menggunakan istilah yang sesuai. Krisis coronavirus mempercepatkan pendigitalan syarikat dan menjadikan alat teknologi lebih penting untuk strategi perniagaan. “Keadaan semasa telah menjadi kenyataan dalam beberapa bulan perubahan yang akan berlaku dalam tempoh 3 hingga 5 tahun. Dalam konteks ini, alat pintar seperti Dynamics 365 telah membolehkan pelanggan dari semua sektor dan saiz bekerja dengan cara yang lebih tangkas untuk membina kesetiaan kepada pelanggannya, menarik khalayak baharu dan mempercepatkan penukaran peluang perniagaan,” kata Juan Chinchilla, pengarah Unit Perniagaan Aplikasi Perniagaan di Microsoft di Sepanyol.

Syarikat telah menyedari peranan transformatif teknologi, selain kepentingan saluran omnic dan pemperibadian pengalaman pelanggan. Oleh itu trend untuk penyelesaian Automasi Pemasaran Masa Nyata yang membangunkan kempen masa nyata berdasarkan interaksi pelanggan dengan syarikat dan mencipta pengalaman yang diperibadikan untuk setiap individu.

Ini adalah bagaimana teknologi telah mengubah strategi pemasaran

Corak pelaburan dalam pemasaran dan pengiklanan sepanjang tahun lepas boleh dibaca sebagai panduan untuk memahami apa yang semakin bergantung kepada kejayaan syarikat. Begitu juga, mereka adalah contoh alat yang membolehkan pemasar menjangkau pengguna dengan lebih cekap. Jika dalam beberapa tahun kebelakangan ini nilai data telah digunakan, pengalaman semasa wabak menunjukkan bahawa penting untuk terus hidup dalam pasaran dan, terutama sekali, untuk meningkatkan pengalaman pengguna. Data adalah asas untuk menawarkan pembeli apa yang dia perlukan, apabila dia menjangkakannya dan dengan hubungan antara mereka dan jenama, tanpa masalah dan tanpa kesilapan.

Data telah menjadi sesuatu yang tidak pasti bagi pemasar. Mereka adalah panduan untuk mencari peluang perniagaan baharu dan sumber pendapatan baharu, tetapi juga perkara yang membantu mereka membezakan diri mereka daripada pesaing mereka, untuk mengesan dan menyelesaikan masalah, untuk memperhalusi strategi mereka dan untuk mengekalkan hubungan baik tersebut dengan pengguna yang diharapkan.

Untuk memaksimumkan potensi penuh data, Microsoft mencadangkan Dynamics 365 Customer Insight and Marketing, alat yang, berdasarkan pembelajaran mesin, mencipta profil pelanggan dengan menangkap isyarat eksplisit dan tersirat tentang tingkah laku dan niat pembelian mereka. Penyelesaian melaksanakan pembahagian dan mentakrifkan tindakan proaktif berdasarkan tingkah laku.

Dengan cara ini, pemasar menggunakan kecerdasan pada data yang dikumpul dan melancarkan mesej yang diperibadikan pada masa yang tepat atau mengesyorkan produk yang paling sesuai dengan pilihan dan keperluan mereka.

Helo, Penyelesaian Jualan dan Pemasaran Bersepadu

Apabila bercakap tentang strategi perniagaan dan cara menjangkau pengguna, satu perkataan telah menjadi hampir kad liar untuk memahami masa kini dan cabaran masa depan yang terdekat. Ia adalah syarikat omnichannel, di mana anda perlu bertindak balas kepada pengguna di mana sahaja mereka berada dan itu, hari ini, membayangkan andaian bahawa pembeli akan melompat dari saluran luar talian ke berbilang saluran saluran dalam talian yang mungkin.

Dalam senario ini, tiga arah aliran utama boleh dikenal pasti dalam cara data pengguna akan diuruskan dan cara syarikat perlu bekerja mulai sekarang. Yang pertama ialah akan berlaku perpindahan daripada fizikal kepada digital, dengan pengalaman digital yang lebih berat hasil daripada ledakan dalam realiti maya, realiti tambahan atau kecerdasan buatan. Aliran utama kedua ialah pemperibadian, yang akan menarik lebih banyak titik hubungan dengan pengguna semasa perjalanan pelanggan dan akan memerlukan kerjasama yang lebih besar. Dan akhirnya, alat teknologi yang tangkas dan bersepadu akan menjadi lebih kritikal berbanding sebelum ini. Mengikuti nadi sebenar pasaran dan pengguna akan menjadi penting.

Pada masa ini, penyelesaian seperti Dynamics 365 Marketing membolehkan anda mengurus kempen hujung ke hujung, daripada reka bentuk hingga pelaksanaan. Selain itu, ia menghubungkan dan menyepadukan dengan Dynamics 365 Sales dan menyediakan petunjuk komersial yang dijana oleh kempen pemasaran. Dengan cara ini, dengan Dynamics 365 Sales, syarikat boleh menyambungkan saluran jualan digital, mengukuhkan hubungan dengan pelanggan dan mengautomasikan tugas dan proses, meningkatkan daya saing, dengan mengekalkan fokus pada pelanggan dan pengalaman hujung ke hujung mereka.

Kepentingan memilih alat yang terbaik

Kesimpulannya, semua ini menjadikannya sangat jelas kepentingan menentukan memilih alat yang sesuai dengan keperluan khusus setiap jenama. Alat perisian untuk pemasar harus membolehkan kerjasama dengan ahli pasukan sendiri yang lain terlebih dahulu dan kemudian dengan jabatan lain syarikat (seperti Microsoft 365, disepadukan dalam Dynamics 365). Mereka juga mesti dapat mengikuti perjalanan pelanggan, mengumpul semua data yang dijana dan di semua tempat hubungan dengan pengguna.

Daripada Microsoft, mereka mengingati kepentingan penyelesaian IT untuk mengoptimumkan penggunaan data “dan mendapatkan” sepenuhnya daripadanya. “Kisah kejayaan adalah bukti nyata bahawa ini berkesan. Sanitas, sebagai contoh, telah menggabungkan alat teknologi Microsoft Dynamics 365 dan LinkedIn Sales Navigator dengan matlamat untuk mengembangkan pengurusan jualan dan kesetiaan pelanggan kepada persekitaran digital. Kini, dengan penggunaan alat terkemuka ini -edge penyelesaian Microsoft, yang disepadukan dengan sistem mereka sendiri, bilangan peluang untuk pengambilan, Serta akaun baharu yang dimenangi, mereka telah meningkat 20% manakala, sebaliknya, peratusan penukaran petunjuk LinkedIn ialah 10% lebih tinggi berbanding saluran keluar yang lain.

Memilih alat terbaik membayangkan, oleh itu, jelas meningkatkan pulangan dan pelaksanaan strategi pemasaran.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *