Beban besar pemasaran kandungan ialah tiada siapa yang melihat apa yang anda siarkan

Harapan besar dalam pemasaran digital – atau itulah kajian, aliran pasaran dan unjuran perbelanjaan yang ditunjukkan beberapa tahun lalu – adalah dalam pemasaran kandungan.

Sebab mengapa pemasaran kandungan telah menjadi sejenis penyelesaian kepada semua penyakit adalah jelas dan boleh diringkaskan kerana pengguna membenci iklan tradisional manakala kandungan, walau bagaimanapun ‘berjenama’, menawarkan item tambahan. Jenama itu tidak betul-betul mengiklankan, atau sekurang-kurangnya tidak mengiklankan seperti biasa, tetapi memberi maklumat menarik atau menghiburkan penerimanya.

Jenama telah mula melaburkan banyak wang dalam kandungan dan bertaruh untuk mencipta semua jenis format yang sesuai dengan kehendak bakal pengguna mereka. Laporan yang boleh dimuat turun seperti e-buku atau kertas putih, berita tajaan dan saluran bertema dalam media atau dokumentari telah menyelinap ke dalam senarai elemen yang syarikat dan pasukan pemasaran dan komunikasi mereka cipta. Kandungannya dijaga, seseorang hampir boleh mengatakan bahawa mereka dimanjakan, kerana nilai potensi dan pulangannya menjadikannya sangat menarik.

Walau bagaimanapun, dalam semua perlumbaan untuk kandungan dan faedahnya, kita mesti mengambil kira sesuatu yang telah dipelajari oleh media sendiri selama ini. Bukan sahaja anda perlu mempunyai kandungan yang sangat baik, anda juga perlu memastikan bahawa penonton mencapai mereka. Dalam alam semesta berbilang saluran dan sumber kandungan di mana kami beroperasi sekarang, itu adalah masalah yang semakin mendesak.

Secara teori, dan hampir boleh dikatakan bahawa dalam dunia yang ideal, mempunyai kandungan yang berkualiti sepatutnya mencukupi untuk pengguna mencapai kandungan tersebut dan untuk ia membezakan dirinya daripada yang lain. Dalam dunia nyata, kualiti adalah penting, kerana ia akan menjadikan pengguna kekal dengan kandungan anda, tetapi ia bukan pasport untuk kemasyhuran atau paparan halaman.

Media mengetahuinya dengan baik: anda boleh menerbitkan kandungan berkualiti tinggi, kandungan yang sangat menarik, dan hampir tidak ada sesiapa yang membacanya. Perkara yang sama berlaku kepada pemasaran kandungan dan memastikan bahawa kerja telah dilakukan untuk memudahkan kandungan ditemui adalah penting.

Masalah kandungan yang tiada siapa nampak

Angka-angka itu, seperti yang baru ditunjukkan oleh kajian Contentsquare, mencadangkan bahawa masih banyak yang perlu dilakukan, walaupun pada hakikatnya keadaan telah bertambah baik. Daripada semua yang diterbitkan di web, hampir separuh kekal tidak kelihatan. Dia ada di sana, tetapi dia tidak mempunyai sesiapa di sisi lain skrin.

Khususnya, kandungan dalam talian yang kekal tidak dapat dilihat oleh sesiapa ialah 45%. Angka itu mengejutkan dan, walaupun ia kelihatan luar biasa, ia adalah berita baik. Akaun Contentsquare dari tahun sebelumnya adalah lebih negatif. 69% daripada kandungan kekal tidak dilihat oleh sesiapa pun.

Fesyen dan kecantikan, mereka yang mempunyai data paling teruk

Data berbeza mengikut industri dan mengikut menegak kandungan. Secara umum, boleh dikatakan bahawa dalam bidang yang terdapat lebih banyak persaingan untuk kandungan dan di mana ia dihasilkan lebih banyak, kemungkinan besar beberapa kandungan akan kekal tidak kelihatan. Oleh itu, ranking kandungan ghaib diterajui oleh kecantikan (60%) dan pakaian (59%).

Terhadap mereka, pasaran yang lebih khusus dan dengan khalayak sasaran yang lebih terhad mencapai angka yang lebih baik. Peratusan kandungan ghaib turun kepada 36% dalam kewangan dan 25% dalam B2B.

Anehnya, dan sebagai pengecualian yang melanggar peraturan, kandungan dengan data tontonan terbaik tergolong dalam kategori yang sangat popular dan di mana banyak kandungan dihasilkan. Perjalanan ialah yang mempunyai peratusan kandungan ghaib yang paling rendah: 33%.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *