Beginilah cara telefon pintar telah menjadi bahagian penting dalam strategi digital jenama: ia sudah menyumbang sebahagian besar trafik web

Jika sesuatu telah berlaku pada tahun lepas, ia telah mempercepatkan pergantungan syarikat terhadap perkhidmatan dalam talian mereka. Dengan pengguna terkunci di rumah mereka, web telah menjadi cara untuk menghubungi mereka dan terus menawarkan produk dan perkhidmatan kepada mereka. Oleh itu, dalam beberapa bulan kebelakangan ini, mereka telah meledak daripada e-dagang kepada sambungan dalam talian antara pengguna dan syarikat.

Walau bagaimanapun, syarikat bukan sahaja perlu bimbang tentang pertumbuhan berat segala-galanya dalam talian dalam strategi mereka. Mereka juga mesti mengenal pasti di mana pengguna tersebut berada dan cara mereka menyambung kepada produk dan perkhidmatan anda. Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, berat telefon pintar telah meletup. Beberapa bulan kebelakangan ini tidak terkecuali daripada kebiasaan.

Data terkini mengenai corak trafik dan tapak web korporat menjelaskan bahawa perubahan telah berlaku dan masa depan akan pergi lebih jauh ke arah itu. Pada tahun lepas, trafik web mudah alih terus berkembang pada kadar dua digit dan tapak web korporat menjadi lebih bergantung, dengan beberapa pengecualian, pada cara tapak mereka beroperasi dalam senario mudah alih.

Secara umum, dua pertiga daripada semua trafik web yang didaftarkan oleh jenama sudah pun daripada peranti mudah alih. Seperti yang dinyatakan dalam kesimpulan kajian oleh Contentsquare, 64% trafik ke laman web korporat sepanjang 2020 sudah pun daripada telefon pintar, yang mewakili peningkatan 16% berbanding data 2019. Pengguna semakin banyak menggunakan telefon bimbit mereka dan mereka semakin mengintegrasikannya dalam hari ke hari mereka. Dalam proses pertumbuhan dalam penggunaan telefon pintar ini, konteks di mana tapak web korporat beroperasi juga berubah.

Oleh itu, boleh disimpulkan bahawa pengguna lebih suka menavigasi dari telefon bimbit mereka dan mencari maklumat mengenai terminal ini. Sesetengah sektor juga mencapai data di atas purata. Anehnya, alam semesta dengan lawatan mudah alih yang paling banyak adalah kemewahan. 76% daripada sesi dalam lawatan ke tapak web dalam kategori yang ditakrifkan oleh kajian sebagai pembelian mewah berasal daripada telefon pintar.

Sektor ini diikuti oleh fesyen dan kecantikan. 72% lawatan ke tapak kecantikan korporat dan 70% ke tapak fesyen adalah daripada peranti mudah alih.

Sebaliknya, sesetengah sektor yang dianggap lebih serius atau yang lebih dikaitkan dengan menyemak imbas untuk kerja terus melihat penguasaan skrin komputer. Ini adalah kes perkhidmatan kewangan dan industri B2B, yang mana pengguna lebih suka menggunakan skrin yang lebih besar atau capaian daripada komputer kerja mereka dan bukannya daripada telefon mudah alih mereka.

Peranan apl

Krisis coronavirus juga telah memberi kesan kepada navigasi pada halaman korporat. Kajian lain – dan yang tidak menumpukan pada tapak web syarikat – telah membuat kesimpulan sepanjang tahun bahawa pengguna telah memuat turun lebih banyak apl dan menghabiskan lebih banyak masa padanya. Bagi syarikat, ledakan dalam apl di tengah-tengah corak penyemakan imbas pandemik juga telah mengubah hubungan antara pengguna dan kandungan mereka.

Oleh itu, penggunaan aplikasi mudah alih meningkat pada tahun 2020, mereka menunjukkan dalam kesimpulan Contentsquare. Dalam berat skrin tontonan kandungan korporat, apl mudah alih meningkat sebanyak 202%. Begitu juga masa yang dihabiskan di dalamnya. Pada Mac 2020, masa yang digunakan untuk aplikasi perniagaan meningkat sebanyak 91%.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *