Berapa lamakah masa pengguna telah menghabiskan kandungan penstriman?

Trend untuk menonton kandungan VoD telah berkembang dengan mantap sejak beberapa tahun kebelakangan ini. Pandemik hanya mempercepatkan corak dan pengguna menghabiskan lebih banyak masa menonton siri, filem, dokumentari dan program lain atas permintaan.

Walaupun pertumbuhan kejam syarikat yang menawarkan perkhidmatan ini – seperti yang berlaku kepada Netflix dalam keputusan terakhirnya – telah menjadi perlahan dalam menghadapi kemuncak bulan berpantang, kedudukannya dalam pasaran kekal sangat positif. Pengguna membuka akaun pada perkhidmatan ini dan menghabiskan banyak masa melihat kandungan ini.

Kajian terakhir mengenai masa dan perkhidmatan VoD telah dijalankan di UK. Menurut kesimpulan analisis The Trade Desk, masa yang dihabiskan oleh British untuk menonton kandungan penstriman sudah boleh dibaca bersamaan dengan hari. Oleh itu, satu daripada lima warga Britain menghabiskan 16 jam seminggu menonton kandungan penstriman. Ia adalah, sebagai pertukaran, bersamaan dengan dua hari bekerja.

Pengguna sendiri merasakan bahawa mereka kini menonton lebih banyak kandungan berbanding sebelum ini: statistik menunjukkan bahawa 58% mengakui bahawa mereka kini mengakses lebih banyak kandungan penstriman berbanding sebelum ini. Sejak wabak itu bermula, garis panduannya telah meningkat, kata mereka.

Ini berlaku walaupun pada hakikatnya pengguna sendiri agak keberatan untuk membayar kandungan. 25% mengatakan mereka tidak bersedia untuk membayar perkhidmatan untuk mengakses kandungan ini dan 48% mengatakan mereka tidak membelanjakan lebih daripada 10 paun sebulan untuk VoD. Mereka hanya membayar untuk satu perkhidmatan. Hanya 21% sanggup membayar lebih daripada 20 paun untuk mengakses kandungan penstriman.

Kajian itu adalah yang terbaharu, tetapi bukan satu-satunya kajian yang telah membuat akaun tentang berapa banyak masa yang dihabiskan pengguna untuk menonton jenis kandungan ini. Satu syarikat, Comparitech, menyimpulkan purata masa global yang dibelanjakan pengguna di Netflix berdasarkan pengiraan alatnya sendiri, Penstriman Masa Dibelanjakan. Secara purata, sejak mereka membuka akaun, pengguna menghabiskan 47 hari menonton kandungan di Netflix, di mana 39 – 83% – pergi ke siri.

Argentina, Peru, Chile dan Mexico ialah negara yang paling banyak masa dihabiskan, kedudukannya jauh di atas purata penggunaan global. Sepanyol juga berada di atas purata, walaupun tidak pada tahap negara tersebut. Secara purata, orang Sepanyol menghabiskan 49 hari menonton kandungan di Netflix, yang mana 79.53% daripadanya adalah masa yang diperuntukkan kepada siri. Eropah, ya, adalah benua yang menghabiskan lebih sedikit minit untuk menonton kandungan di Netflix.

Apakah maksud ini untuk jenama

Data ini bukan sekadar rasa ingin tahu tentang tabiat dan penggunaan kandungan. Ia juga merupakan elemen amaran untuk pengiklan, yang melihat bagaimana penonton televisyen jatuh dan yang tidak mempunyai pilihan selain belajar bermain dengan format yang paling sesuai dengan persekitaran yang berbeza ini, seperti penempatan produk.

Di samping itu, ia juga boleh menyokong alternatif pengiklanan pada masa hadapan, elemen yang semakin wujud di pasaran Amerika Syarikat (yang menetapkan standard dalam kawasan ini untuk pasaran yang lain) dan yang masih belum dieksploitasi di Eropah.

Kembali kepada data dari kajian British, kesimpulan menunjukkan bahawa sudah ada minat tertentu dalam pengalaman penstriman dengan pengiklanan. 40% daripada mereka yang ditinjau mengatakan mereka lebih suka perkhidmatan VoD bersubsidi, walaupun subsidi itu adalah pendapatan yang dijana oleh iklan. Sudah tentu, tidak semuanya boleh diterima dari segi pengiklanan untuk dapat membayar sedikit. 45% mengakui bahawa mereka mahukan lebih sedikit jeda pengiklanan daripada biasa di TV.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *