Cabaran pemasaran media sosial: rangkaian sosial yang dibenci remaja dan yang mereka suka

Remaja adalah pasaran yang mempunyai nilai istimewa bagi syarikat. Di satu pihak, pengguna ini penting kerana mereka baru pengguna permulaan. Jenama sangat bercita-cita tinggi untuk mereka dan hubungan mereka dengan mereka biasanya sangat rapat. Mereka tidak mempunyai wang, memang benar, tetapi mereka mampu dengan ketara menekan ibu bapa mereka untuk membelinya untuk mereka.

Sebaliknya, remaja hari ini akan menjadi dewasa muda esok, apabila mereka mempunyai lebih banyak kawalan ke atas corak perbelanjaan dan sumber pendapatan mereka sendiri. Pemasar mahu mula melibatkan diri dengan mereka.

Tetapi apakah jalan yang harus digunakan untuk berhubung dengan khalayak ini? Menggunakan media sosial sebagai tuil nampaknya hampir diberikan, tetapi tidak semua media sosial mempunyai hubungan yang sama dengan remaja. Ada yang dicintai dan ada yang dibenci.

Kajian terbaru mengenai isu itu telah disediakan oleh Piper Sandler, yang telah bermula dengan sampel remaja Amerika untuk menentukan perkara yang menarik minat pengguna yang lebih muda di media sosial dan apa yang tidak. Kesimpulannya membolehkan kami memisahkan rangkaian sosial kegemarannya daripada rangkaian sosial yang telah terputus hubungan dengannya.

Statistik menjelaskan bahawa Twitter dan Facebook telah kehilangan pengguna termuda sepenuhnya. Remaja tidak merasakan emosi yang hebat mengenai kedua-dua rangkaian sosial ini. Hanya 2% daripada mereka yang ditinjau menunjukkan bahawa Facebook adalah rangkaian sosial kegemaran mereka. Perkara yang sama berlaku kepada Twitter, yang menunjukkan peratusan respons kegemaran yang sama.

Berhadapan dengan ini adalah tarikan rangkaian sosial baharu dan rangkaian sosial tradisional yang popular di kalangan remaja. 35% remaja menunjukkan Snapchat sebagai rangkaian sosial kegemaran mereka, 30% mengatakannya kepada TikTok, dan 22% berpegang pada Instagram.

Mengapa ada yang menang dan yang lain tidak

Apakah yang menjelaskan fobia dan fobia ini? Mungkin, seperti yang mereka ingat dalam Insider, Twitter telah menjadi rangkaian sosial ahli politik, selebriti dan wartawan, tetapi tidak begitu banyak pengguna muda itu. Untuk Facebook, masalahnya datang dari tempat di mana mereka telah memenangi khalayak yang besar. Facebook telah dipenuhi dengan baby boomer dan dengan itu telah kehilangan daya tarikan yang mungkin ada pada zamannya di kalangan yang termuda.

Mereka berlindung dalam rangkaian sosial yang mereka tandai sebagai kegemaran. Instagram sebenarnya adalah rangkaian sosial yang digunakan oleh kebanyakan remaja. Mereka diikuti, dalam susunan ini, oleh Snapchat dan TikTok.

Tarikan Snapchat mungkin sukar digunakan sebagai ukuran kejayaan di Eropah, tetapi data statistik lain berfungsi dengan sempurna sebagai panduan untuk memahami perkara yang sedang berlaku dan apa yang penonton sedang menunggu di sisi lain.

Apakah maksud ini untuk pemasar

Data ini bermakna bagi pemasar bahawa strategi dalam rangkaian sosial mesti disesuaikan dengan orang ramai yang mereka ada dalam setiap rangkaian tersebut. Untuk menjangkau pengguna termuda, tiada pilihan selain melalui rangkaian ini dan bekerja di ruang tersebut.

Remaja berada di mana mereka berada dan tidak mungkin untuk berhubung dengan mereka dengan melancarkan mesej di rangkaian sosial yang ibu bapa mereka gunakan, tidak kira berapa banyak pemasar menguasai mereka atau telah menghayati mereka dalam strategi mereka berkat peredaran masa.

Bagi syarikat media sosial, data mesti dibaca dengan cara yang berbeza. Lagipun, kehilangan remaja adalah menyusahkan. Mereka adalah pengguna gantian yang perlu mengekalkan aliran trafik yang sentiasa segar. Jika mereka membakar pengguna awal mereka – dan Facebook telah melakukannya – mereka akan kehabisan darah baru jika remaja mengalihkan perhatian mereka kepada perkhidmatan lain.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *