Daftar spammer itu: beginilah cara seluruh industri disinformasi diselesaikan yang mengisi internet dengan kepalsuan

Dalam salah satu bab The Good Fight, siri yang mengikuti sekumpulan peguam, protagonis menyedari bahawa hakim yang mengadili salah satu kes mereka dipengaruhi oleh plot plot lawannya. Dia melakukannya bukan kerana apa yang dia diberitahu dalam perbicaraan – dan ia perlu dibuktikan dengan fakta – tetapi kerana perkara yang dia baca di web.

Ia adalah berita buruk, tetapi ia datang kepadanya melalui algoritma dan ia menyebabkan dia sudah mempunyai berat sebelah permulaan. Protagonis cuba menghentikan kesan ini dengan alat tradisional, sehingga mereka menyedari bahawa ia tidak berfungsi dan memutuskan untuk melawan. Mereka menerbitkan maklumat khayalan mereka sendiri di internet, supaya algoritma mengambil berat sebelah mereka kepada hakim dan meneutralkan lawan mereka.

Ideanya ialah rasa ingin tahu, plot siri yang sangat kompleks yang biasanya menyentuh topik yang menandakan agenda berita hampir sebelum topik tersebut menjadi berita. Ia juga merupakan contoh sempurna tentang bagaimana maklumat salah telah menjadi elemen berulang dan cara kesannya menjangkau lebih banyak elemen.

Sehingga kini, maklumat yang salah dilihat sebagai elemen pemasaran politik dan sebagai sesuatu yang menjejaskan tahap tersebut. Jika mereka bercakap tentang disinformasi dan berita palsu, mereka akhirnya bercakap tentang campur tangan dalam pilihan raya atau kemenangan Bolsonaro atau Trump. Sejak 2020, sains, ubat-ubatan dan vaksin juga telah diperkatakan.

Industri yang dipasang dengan baik

Kesalahan maklumat memberi kesan kepada masyarakat, yang juga menjadikannya masalah bagi jenama dan syarikat (kerana ia juga mewujudkan persekitaran di mana semua orang seolah-olah tidak mempercayai segala-galanya), tetapi untuk beberapa waktu sekarang ia menjadi satu lagi masalah rangkaian.

Jika syarikat takut apa yang boleh dilakukan oleh penjenayah siber dan bagaimana ia boleh menjejaskan mereka, kini mereka juga mesti mempertimbangkan kesan salah maklumat dan kesannya terhadap mereka. Ia bukan hanya masalah kumpulan khusus atau campur tangan politik. Ia sudah menjadi industri yang dipasang dengan sempurna.

Seperti yang ditunjukkan dalam The New York Times, sudah ada industri disinformasi yang sedia untuk diupah, yang juga membebaskan – dalam satu cara – mereka yang mendapat manfaat daripadanya. Mereka sentiasa boleh berkata ‘tetapi itu bukan kita’. Ia seperti mesin anti-PR. Skandal Cambridge Analytica hanyalah permulaan kepada sesuatu yang lebih besar.

Di belakang, mereka menjelaskan dalam Times, adalah agensi pemasaran digital asal usul dan objektif yang dipersoalkan, yang dijual kepada pembida tertinggi dan yang melancarkan kempen ‘kotor’ yang diperlukan. Salah satu contoh terbaik ialah kisah kempen calitan vaksin Pfizer.

Beberapa bulan lalu, sebuah agensi perhubungan awam London cuba menarik pengaruh Jerman dan Perancis untuk melancarkan kempen dengan memburuk-burukkan vaksin di media sosial. Pergerakan itu menjadi salah untuk mereka, kerana beberapa orang yang berpengaruh menerbitkan tangkapan skrin e-mel dan mengecam plot itu. Agensi yang dimaksudkan, Fazze, telah diteliti (dan segala-galanya menunjukkan bahawa dengan pengaruh dari Brazil dan India, perkara lebih baik untuk mereka).

Maklumat salah untuk disewa

Agensi itu sendiri adalah misteri dan sukar untuk dikesan seperti kempen disinformasinya, tetapi kerjanya kelihatan seperti contoh utama yang disebut Times sebagai “disinformation for hire,” “disinformation under contract.” Sama seperti anda mentauliahkan kempen pemasaran tradisional, anda juga boleh melakukannya dengan kempen pemasaran anti-maklumat dan berita palsu.

Mereka yang menawarkan perkhidmatan ini adalah syarikat swasta, jelas mereka, yang bergerak antara agensi pemasaran tradisional dan pengaruh geopolitik dalam bayang-bayang dan yang melakukan pekerjaan yang sehingga kini agensi perisikan negara yang berbeza lakukan.

Syarikat-syarikat ini, seperti yang dijelaskan oleh seorang penganalisis kepada Times, diupah oleh “kerajaan dan pelakon yang bersebelahan dengan kerajaan” dan menjadi masalah yang semakin meningkat dan serius, kerana mereka adalah industri dalam masa “ledakan”. Mereka menjual kerja mereka, tetapi juga hakikat bahawa pelanggan sebenar di sebalik semua ini boleh menafikan bahawa mereka adalah, yang membolehkan mereka bekerja dengan lebih intensif.

Kesannya boleh didapati dalam kempen politik dan ketidakstabilan di banyak negara di seluruh dunia. Tindakan mereka semakin canggih, yang juga menjadikan mereka lebih berkesan dan seterusnya merosakkan kredibiliti rakyat dalam semua jenis institusi (termasuk syarikat). Media sosial adalah taman permainan kegemarannya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *