Dalam perjuangan untuk menjadikan pekerja itu penyokong jenama, perniagaan keluarga mempunyai kelebihan

Jika syarikat telah menjadi taksub untuk menjadikan pekerja sebahagian daripada “keluarga” atau membuat syarikat berasa seperti milik mereka, ia berlaku atas pelbagai sebab.

Pertama sekali, perasaan menjadi sebahagian daripada tahap yang lebih mendalam dan lebih emosi membantu mengekalkan bakat – atau sekurang-kurangnya inilah yang dikatakan pengkritik model pejabat yang hebat selama bertahun-tahun – dengan membuat pekerja menghabiskan lebih banyak masa dalam ia. kerja anda, yang memberi ‘lebih’ untuk syarikat. Kedua, sejenis kesetiaan kepada syarikat juga dicipta. Dan, akhirnya, kemungkinan besar pekerja itu menjadi penyokong jenama, duta jenama kepada pengguna.

Penyokong jenama adalah salah satu daripada aliran meningkat dan sangat dicari oleh syarikat, kerana mereka berjaya menjangkau pengguna dengan cara yang lebih langsung dan kerana mereka beroperasi pada tahap kredibiliti yang lebih tinggi. Pembeli akan mencipta lebih banyak perkara yang diberitahu kepada mereka jika dia datang daripada mereka, serta lebih percaya bahawa ia adalah suara yang tidak berminat (tidak seperti apa yang berlaku apabila jenama itu sendiri, secara langsung, yang bercakap).

Tetapi, sama seperti semua syarikat bercita-cita untuk mempunyai penyokong jenama atau mewujudkan rasa hubungan dan kesetiaan dengan pekerja, tidak semua berada pada tahap yang sama. Anda mungkin berfikir bahawa syarikat multinasional, dengan sumber mereka yang kelihatan tidak terhad, adalah yang mencapai hasil terbaik.

Malah, berdasarkan apa yang disumbangkan oleh kajian mengenai hubungan emosi dan tanggungjawab korporat dalaman, perniagaan keluargalah yang mempunyai alat yang paling kukuh.

Syarikat keluarga melayan kakitangan dengan lebih baik

kenapa? Sebagai kajian yang dijalankan oleh penyelidik di Universiti Salamanca baru sahaja menunjukkan, syarikat keluarga – kedua-duanya yang dimiliki sebahagian dan sepenuhnya oleh keluarga – adalah lebih baik dalam hal mengambil berat tentang pekerja mereka, daripada menjaga kebaikan mereka .

Para penyelidik menganalisis keputusan beberapa ratus syarikat Eropah antara 2008 dan 2017, membandingkan apa yang berlaku dengan yang biasa dan yang tidak. Yang pertama ialah yang menunjukkan data terbaik mengenai tanggungjawab sosial korporat dalaman. Mereka adalah orang yang paling mengambil berat tentang pekerja mereka.

Jika, sebagai tambahan, ahli keluarga pemilik sendiri adalah sebahagian daripada lembaga pengarah, data adalah lebih baik.

Soal identiti

Kenapa ini terjadi? Kajian itu berteori bahawa ia mungkin dikaitkan dengan fakta bahawa identiti keluarga dikaitkan dengan identiti syarikat. Maksudnya, cara pekerja dilayan dilihat sebagai cerminan bagaimana mereka sebagai sebuah keluarga.

Sudah tentu, syarikat-syarikat ini menunjukkan data yang lebih buruk mengenai tanggungjawab sosial korporat dari segi kemampanan alam sekitar. Oleh itu, perniagaan keluarga tidak mempunyai kelebihan dalam semua bidang tanggungjawab sosial korporat. Seseorang hampir boleh mengatakan bahawa, seperti dalam keluarga, satu perkara adalah apa yang berlaku di dalam rumah dan satu lagi adalah apa yang berlaku di luar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *