Di mana kebanyakan kanak-kanak melihat iklan? Ia tidak lagi di TV, tetapi di YouTube

Topik hangat ketika membicarakan kanak-kanak, skrin dan penggunaan pada tahun 90an adalah mengenai keganasan kartun yang tinggi. Topik hangat seterusnya – atau mungkin yang selari – adalah bahawa si kecil menghabiskan terlalu banyak masa di depan televisyen.

Televisyen mengambil masa berjam-jam, begitu banyak perbincangan tentang bagaimana dia menjadi semacam pengasuh anak. Semasa anak-anak melihat gambar, mereka juga akhirnya melihat iklan. Jadual kanak-kanak adalah laluan langsung pengiklan untuk menjangkau mereka.

Walaupun mengiklankan kepada anak-anak adalah masalah yang sukar – ia mempunyai undang-undang dan bahkan ada yang boleh mengatakan implikasi moral – jenama, terutama di beberapa sektor, telah melakukannya selama beberapa dekad, bahkan berabad-abad. Anak-anak adalah orang yang membuat ibu bapa mereka membeli semua jenis produk dan meletakkan diri mereka di hadapan mereka sangat penting. Tetapi bagaimana jenama mesti melakukannya sekarang?

Sejak awal, seseorang mungkin tertanya-tanya apakah anak-anak tahun 2021 bergerak dalam persekitaran seperti iklan seperti tahun 1995. Pada musim terakhir di muka Amerika, pelawak Jimmy Kimmel bergurau bahawa anak-anak tidak lagi tahu apa itu iklan.

Leluconnya adalah keterlaluan, tentu saja, tetapi ia bermula dari kenyataan tertentu: anak-anak menggunakan banyak kandungan di platform streaming, yang menjadikan hubungan mereka dengan iklan berbeza. Mereka tahu bahawa mereka adalah sesuatu yang menjengkelkan dan mereka tahu, ketika seorang gadis berusia 5 tahun menjelaskan kepada kami ketika itu, bahawa itu adalah sesuatu yang muncul pada peranti mudah alih.

Dan di sinilah hubungannya dengan data baru. Anak-anak tidak lagi terdedah kepada iklan televisyen. Bagaimanapun, jika mereka melihat iklan, mereka melihatnya di YouTube. Masuk akal: penggunaan televisyen linier telah merosot dan generasi muda menjadi pemimpin.

Minit televisyen prasekolah, ibunya menjelaskan, bukan dari apa yang mereka lihat di TV, tetapi dari siri yang diambil dari bahagian Kanak-kanak dari platform streaming. Terdapat iklan sifar.

Iklan yang Anda Lihat: Di YouTube
Sebilangan besar iklan yang dilihat oleh kanak-kanak terdapat di YouTube. Satu kajian di Amerika telah memberinya angka. Statistik itu, yang dihasilkan oleh Precise TV dan Giraffe Insights, telah meminta sampel kanak-kanak berusia 2 hingga 12 tahun dan ibu bapa mereka di mana mereka telah melihat atau mendengar iklan baru-baru ini. Walaupun data tersebut berasal dari AS, ia berfungsi sebagai panduan untuk memahami apa yang berlaku di luar pasaran itu.

Oleh itu, YouTube mendominasi. 70% responden menunjukkan bahawa di sinilah mereka melihat / mendengar iklan. Jumlahnya adalah majoriti dan bertahun-tahun cahaya dari ruang iklan paling popular seterusnya.

36% mengakui bahawa mereka melihat iklan di televisyen, 32% pada perkhidmatan VoD dan 18% pada video dalam talian (tidak termasuk YouTube). Mengikuti mereka adalah 17% yang melihat mereka di rangkaian sosial, 14% yang bermain dan 12% di radio.

YouTube telah menjadi – seperti yang ditunjukkan oleh kajian sebelumnya – salah satu platform kegemaran untuk demografi ini. Sekarang, apa yang jelas bagi mereka untuk melihat iklan tidak ada pilihan selain melaluinya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *