El Ojo de Iberoamérica 2021 mengumumkan Presiden Juri yang pertama

Beberapa hari selepas penutupan pendaftaran untuk mengambil bahagian dalam anugerah Festival 2021, El Ojo de Iberoamérica mengumumkan presiden pertama Juri. Hugo Veiga, Ketua Pegawai Kreatif Global, AKQA, Presiden El Ojo Film; Laura Durán, Pengarah Pembangunan Perniagaan dan Transformasi di IKEA Sepanyol, Presiden El Ojo Eficacia; Diego Wallach, Ketua Pegawai Kreatif Publicis Worldwide México, Presiden El Ojo Vía Pública; Christian Caldwell, Ketua Pegawai Kreatif McCann Worldgroup Lima, Presiden Pengalaman & Pengaktifan Jenama El Ojo; Ángel Torres, Pengarah Kreatif Eksekutif dan rakan pengasas El Ruso de Rocky, Sepanyol, Presiden El Ojo Gráfica; Ingrid Lira Dellachiesa, Ketua Pengarah Kreatif Puerto Chile, Presiden El Ojo Radio dan El Ojo + Mujeres; Charly Gutiérrez, Rakan Kongsi Pengasas dan Pengarah Oriental Films Uruguay, Presiden El Ojo Audiovisual Production, El Ojo Audio & Sonido dan El Ojo Nuevos / sebagai Pengarah dan Josefina Casellas, Pengarah Kreatif Kumpulan R / GA Buenos Aires, Presiden El Ojo Design dan Pengeluaran Grafik El Ojo; Mereka akan mempunyai tugas untuk mengetuai badan juri yang berbeza yang akan memilih idea dan kes terbaik dari rantau ini serta karya terbaik yang dicipta oleh profesional Latin di seluruh dunia.

 

Edisi ke-24 El Ojo de Iberoamérica akan diadakan pada 23, 24 dan 25 November 2021 dan akan mempunyai – disebabkan lanjutan konteks pandemik – format dalam talian yang serupa dengan tahun 2020 dan mengekalkan semua yang sentiasa membuat perayaan dalam yang paling penting di planet ini dengan rupa Latin, dan dalam edisi ini sekali lagi akan mengiktiraf idea terbaik, profesional terbaik dan syarikat terbaik di Ibero-Amerika dan setiap negara di rantau ini dengan tujuan untuk merangsang, meningkatkan bar dan mempromosikan bakat Latin.

Juri, terdiri daripada profesional paling terkemuka dari seluruh rantau, akan menganalisis, memilih dan memilih dalam talian pada peringkat pengundian pertama finalis dan logam antara karya yang mengambil bahagian dari Ibero-America. Pada peringkat kedua, semua Presiden setiap Anugerah akan memilih bersama-sama dan dengan pandangan yang pelbagai dan komprehensif pada Mata Besar setiap anugerah. Formula inovatif dan ciri visi integratif yang El Ojo umumkan, kerana semua Hadiah Utama ditakrifkan berkat sumbangan kumpulan presiden terpilih.

Presiden pertama yang festival itu umumkan untuk edisi 2021 ialah:

Hugo Veiga, Ketua Pegawai Kreatif Global AKQA. Presiden El Ojo Film

Dilahirkan di Portugal, Hugo Veiga adalah salah satu wajah utama generasi baharu pemimpin kreatif di Brazil. Selepas diiktiraf sebagai penulis terbaik tahun ini di Cannes Lions 2013, beliau turut mengasaskan studio AKQA São Paulo. Sejak itu, beliau telah mengetuai projek kreatif untuk jenama dan artis inovatif seperti Usher, Elton John dan Lady Gaga dalam perjalanan yang ajaib. AKQA São Paulo dinamakan Pejabat Paling Bahagia di Dunia untuk WPP pada 2018, Agensi Terbaik Cannes Lions Amerika Latin pada 2019, One Show Latin America Agency of the Year pada 2020 dan kedua terbaik Cannes 2020/21. Studio itu juga telah memenangi Grand Clio untuk tiga pelanggan berbeza selama tiga tahun berturut-turut. Sejak penghujung 2019, Veiga telah mengetuai bersama kreativiti global rangkaian AKQA, membantunya mencapai tahun paling banyak dianugerahkan dalam sejarahnya di Cannes Lions 2021. Karya tersebut termasuk 3 Cannes Lions Grand Prix: “Dove Real Beauty Sketches” yang turut memenangi 4 Big Eyes di El Ojo de Iberoamérica 2013 dan 2014 dalam kategori Kecekapan, Filem / TV, Kandungan dan Idea Latin Terbaik untuk Dunia, “Air Max Kedai Graffiti” dan “Bluesman”. Pada tahun 2020, dia mengeluarkan “Terra da Faina”, album muzik sulungnya di bawah alter-ego: GoHu. Single pertama dinamakan “The Quarantine Anthem” oleh MTV Portugal. Jika anda bertemu Hugo secara peribadi, jangan sebut GoHu atau dia akan bercakap tentang dia selama berjam-jam. Anda diberi amaran.

Laura Durán, Pengarah Pembangunan Perniagaan dan Transformasi di IKEA Sepanyol. Presiden El Ojo Eficacia.

Laura Durán memulakan kerjayanya dalam perbankan pelaburan di Brussels dan London, bekerja untuk Morgan Guarantee Trust selama 7 tahun. Kemudian dia berpindah ke Barcelona di mana dia mengambil giliran dalam kerjayanya memulakan kerjayanya dalam Pemasaran dalam Vueling yang baru dicipta. Selepas pengembaraan di Vueling, beliau menyertai Media Markt untuk transformasi digital syarikat dan pelancaran e-dagang. 2015, beliau menyertai IKEA Sepanyol sebagai timbalan pengarah Pemasaran sehingga pada 2017 beliau dilantik sebagai pengarah kawasan yang sama ini. Di bawah kendaliannya, kempen IKEA ikonik seperti Familiarized, Trapped in the 90s atau tujuan jenama di Sepanyol telah dicipta, serta kempen antarabangsa kelompok Eropah Selatan. Beliau telah memegang jawatan ini sehingga kini apabila beliau telah dilantik sebagai Pengarah Pembangunan Perniagaan dan Transformasi yang baharu, mengetuai bidang Pengembangan, Inovasi dan Penciptaan Bersama, Pejabat Projek dan Transformasi dan Kelestarian Laura mempunyai ijazah dalam Sains Politik dari Universiti dari Negara Basque, beliau telah menamatkan MBA Eksekutif di IESE dan Program Eksekutif Wanita – Projek Promociona – di ESADE Business & Law School. Beliau juga merupakan Jurulatih Eksekutif untuk ICF. Selama bertahun-tahun, IKEA memenangi pelbagai anugerah di El Ojo de Iberoamérica di mana 4 emas menonjol dalam PR, Filem dan Media untuk karya Familiarizados, Museo del Romanticismo dan kempen Salones y Joya y jam tangan yang dibuat dengan McCann Spain

Diego Wallach, Ketua Pegawai Kreatif Publicis Worldwide México. Presiden El Ojo Vía Pública.

Pencerita. Pencipta kempen Mexico yang paling dianugerahkan di @Canneslions, yang memperoleh Grand Prix for Good, antara lain 9 singa (3 emas) dan pensel kuning pertama untuk Mexico dalam D & AD; adalah beberapa pengiktirafan yang dicapai dalam beberapa tahun kebelakangan ini; Kesemuanya dalam kategori digital dan bukan tradisional. Ahli lembaga kreatif global PUBLICIS WW sejak 2016. Dengan lebih daripada 100 anugerah kreatif dan keberkesanan kedua-duanya di festival seperti Cannes Lions, El Ojo de Iberoamérica, Clio, D&AD, One Show, London, The Creative Circle of Mexico, antara lain . “Saya percaya pada nilai membina pasukan. Mengetahui cara meletakkan orang yang betul untuk bekerjasama juga merupakan penceritaan.” Bertanggungjawab untuk lebih daripada 18 tahun pembangunan kreatif dan strategik, sehingga merealisasikan produk akhir untuk jenama global, serantau dan tempatan, seperti: CITI, Nestlé, Heineken, Coca Cola, GERBER, BMW / MINI, L’OREAL, Barcel, Powerade, Telcel, Kotex, Sanofi, Domecq, T-FAL, Maseca, Del Monte dan The Home Depot; Diego mempunyai pengetahuan yang mendalam tentang pasaran pengguna kewangan, telekomunikasi dan makanan, yang kedua diperoleh daripada bertanggungjawab secara langsung untuk kempen pengiklanan, baik untuk pasaran tempatan, serantau dan global.

Christian Caldwell, Ketua Pegawai Kreatif McCann Worldgroup Lima, Peru. Presiden Pengalaman & Pengaktifan Jenama El Ojo

Dia memulakan kerjayanya lebih 15 tahun lalu di Costa Rica, negara asalnya, dan pada 2008 dia berjaya memenangi Cannes Lions emas, perak dan gangsa pertama di rantau Amerika Tengah, meletakkan JWT Costa Rica sebagai salah satu yang paling kreatif agensi di rantau ini selama beberapa tahun. Pada tahun 2015 beliau berpindah ke Lima, Peru, untuk menyandang jawatan CCO McCann Lima dan pada tahun pertama pengurusan beliau berjaya mencapai pelbagai anugerah, termasuk emas dan perak di Festival Filem Cannes Sebagai seorang penulis dan pengarah kreatif, Caldwell telah memenangi lebih daripada 1,000 penghargaan di festival utama seperti Anugerah Andy, Cannes Lions, El Ojo Iberoamérica, Anugerah Clio, Anugerah Antarabangsa London, Anugerah Gerety, D&AD, One Show dan Anugerah Webbys. Pada 2020, 2017, 2016 dan 2015 McCann Lima telah diletakkan sebagai Agensi Terbaik di Peru di El Ojo de Iberoamérica dan Christian sebagai Pengarah Kreatif Terbaik di negara ini dalam dua edisi (2016 dan 2020).

Ángel Torres, Pengarah Kreatif Eksekutif dan rakan pengasas El Ruso de Rocky, Sepanyol. Presiden El Ojo Gráfica

Berasal dari Manchego, dia lulus dari Universiti Eropah Madrid dengan ijazah dalam Pengiklanan dan Perhubungan Awam pada tahun 2004. Sejak itu dia telah menempuh laluan profesionalnya bersama duonya Lucas Paulino, setelah bekerja bersama untuk beberapa agensi terpenting di negara ini . lawatan di Tiempo BBDO, di mana mereka memegang jawatan editor selama dua tahun. Kemudian, mereka menjadi sebahagian daripada pasukan Publicis Lado C, juga sebagai editor, dari mana mereka membuat lompatan kepada Puan Rushmore. Di sana mereka dinaikkan pangkat menjadi Pengarah Kreatif agensi itu, membangunkan kempen penting untuk pelanggan seperti Coca Cola atau Mahou. Selepas melalui Puan Rushmore, Torres dan Paulino meneruskan kerjaya mereka sebagai Pengarah Kreatif Eksekutif di Del Campo Saatchi & Saatchi, sekali gus menjadi dua daripada kreatif termuda di negara ini untuk mengambil alih hala tuju kreatif eksekutif sebuah agensi. Sepanjang tahun ini mereka bekerja untuk pelanggan seperti Renault, Mahou, Toyota, Coca-Cola, Powerade Latam, Bankia, G’vine, Pepsi, Endesa, Renfe, FOX, Atlético de Madrid, La Sexta, El Pozo, Tuenti, Air Europa, IOC atau Visa, dengan kempen yang dikenali seperti “El Palo” oleh Limón & Nada atau “Radio Colifata” untuk Aquarius, antara yang lain. of Rocky bersama-sama dengan Paco Rodríguez dan Amaro González, dan sejak penubuhannya mereka telah membangunkan kempen untuk El Corte Inglés, Mahou, Mixta, Bankia, J&B, Pepsi, Giovanni Ranna, González Byass, Samsung atau Chocolates Valor. Pada 2018 agensi itu ditubuhkan sebagai Agensi Bebas Terbaik di Amerika Latin di El Ojo dan dua kali (2018 dan 2019) ia juga menonjol sebagai Agensi Bebas Terbaik di Sepanyol. Mereka adalah dua daripada kreatif yang paling banyak dianugerahkan di Sepanyol, dengan lebih daripada 30 Anugerah antaranya El Tercer Ojo menonjol, diperoleh pada 2011 oleh The Case for Getafe CF di El Ojo de Iberoamérica, antara lain.

Ingrid Lira Dellachiesa, Ketua Pengarah Kreatif Puerto, Chile. Presiden El Ojo Radio dan El Ojo + Mujeres

Ingrid telah memenangi lebih daripada 200 anugerah kreativiti di festival kebangsaan dan antarabangsa. Di peringkat antarabangsa, dia mengetengahkan tiga Grand Prix di El Ojo de Iberoamérica; satu di Radio pada 2001 untuk “Paleteo” untuk Fundación Filliol, satu lagi dalam Mudah Alih pada 2017 untuk “The Last Call” untuk Corporación del Trasplante dan satu lagi dalam Media pada 2019 untuk “Monedas de libertad” untuk Aukin Chile, serta 17 anugerah lagi dalam perayaan yang sama; Singa Perak di Radio dan Singa Gangsa dalam Kesihatan & Kesejahteraan di festival Cannes, antara lain. Pada 2017 dan 2019, dia dipilih sebagai salah satu daripada 3 pengarah kreatif terbaik di Amerika Latin, dianugerahkan gangsa dalam kategori + Wanita Festival Ojo de Iberoamérica 2019. Secara nasional, ia telah memenangi lebih daripada 140 anugerah yang merangkumi 3 Grand Prix dalam radio, Grand Prix dalam digital, Grand Prix dalam kreativiti bersepadu, Grand Prix dalam Pengalaman & Pengaktifan Jenama, Grand Prix dalam Strategi Kreatif, dan beberapa emas dalam kategori berbeza sama ada digital, besar-besaran dan komprehensif.

Beliau pernah menjadi juri di festival Cannes, El Ojo de Iberoamérica dan Festival Achap antara lain. Pada 2019 beliau memenangi Agensi Terbaik di Festival Kreativiti Achap Chile dengan agensi Pedro, Juan dan Diego, menjadi agensi bebas pertama yang menang. tempat ini dan wanita pertama di Chile yang mencapainya sebagai Pengarah Kreatif Umum. Pada 2017 dia berada di kedudukan kedua dalam penarafan Festival yang sama dengan agensi Raya, menjadi agensi digital pertama yang menjadi antara 3 agensi pertama dalam ranking Chile pada tahap kreatif.

Ingrid telah bekerja di Pedro, Juan dan Diego; Global; belang; dan 180 darjah Mullen Lowe sebagai Ketua Pegawai Kreatif; di BBDO, DDB dan Euro RSCG sebagai Pengarah Kreatif; dan dalam Publiart, Ogilvy dan Gray sebagai editor. Sejak Oktober 2019 beliau telah memegang jawatan sebagai Pengarah Kreatif Umum di Puerto dan sejak 2019 beliau merupakan sebahagian daripada lembaga pengarah Achap. Beliau adalah wanita Chile pertama yang dipilih sebagai Presiden Juri Festival Kreativiti Achap 2020.

Charly Gutiérrez, Rakan Kongsi Pengasas dan Pengarah Filem Oriental, Uruguay. Presiden El Ojo Audiovisual Production, El Ojo Audio & Sonido dan El Ojo Nuevos / sebagai Penerbit.

Charly ialah salah seorang pengarah pengiklanan dan muzik-video paling prolifik di rantau ini, dan pengasas Oriental Films, syarikat produksi serantau, dengan pejabat di Mexico, Colombia dan Uruguay, yang dalam pengalaman 12 tahun telah meletakkan dirinya sebagai syarikat penanda aras dalam industri audiovisual Amerika Latin. Pejabat Uruguay telah ditubuhkan 5 kali (2008, 2009, 2012, 2018 dan 2020) sebagai Penerbit Terbaik Uruguay di El Ojo dan Charly turut diiktiraf sebagai Pengarah Terbaik Uruguay pada edisi 2008 dan 2009 festival itu. Pada 2019, pejabat Colombia telah diiktiraf sebagai Penerbit Terbaik di Colombia di El Ojo de Iberoamérica, dan pengeluar terbaik di Mexico di Círculo Creativo, antara lain.

Charly menghargai sejumlah projek yang dirakamkan untuk pelanggan seperti Pepsico, Unilever, Claro, Citibanamex, McDonald’s, Mapfre, antara jenama lain. Klip video pertamanya untuk kumpulan El Cuarteto de Nos mendapat pengiktirafan antarabangsa. Beliau mula mengarahkan pengiklanan pada usia 24 tahun, selepas menamatkan MASTER dalam Filem Animasi di Barcelona (Universiti Pompeu Fabra). Dia telah menembak secara global, untuk pasaran yang paling penting, meraih anugerah di El Ojo de Iberoamérica dan Circulo Creativo antara festival lain.

Dia berkecimpung dalam fiksyen, dengan dua filem pendek. Animasi pendek Too Much Ego (2005), pemenang Anugerah Artfutura, Barcelona, ​​​​Pendek Animasi Terbaik, dan Lakon Layar Terbaik di Festival Filem Pendek La Pedrera; dan “La Tierra Purpúrea” (2017), Penyuntingan Terbaik di Festival Filem New Delhi dan pemenang Hadiah Utama di Festival Filem Pendek NY, sebuah filem pendek dalam kunci Barat tentang karya William H. Hudson.

Josefina Casellas, Pengarah Kreatif Kumpulan R / GA Buenos Aires, Argentina. Presiden El Ojo Design dan El Ojo Graphic Production

Josefina ialah Pengarah Kreatif Kumpulan dengan lebih daripada 17 tahun pengalaman dalam pengiklanan. Selama tiga tahun di R / GA Buenos Aires, beliau telah mengetuai jabatan Pengiklanan Digital dan Pengeluaran Kreatif, mengetuai pasukan bakat pelbagai disiplin yang menggabungkan bidang Teknologi, Visual dan Pengeluaran.

Daripada peranannya, dia bekerja mencipta nilai dan menemani pelanggan tempatan dan global, seperti Nike, Samsung AS dan Global, Slack, Ally, Uber, Airbnb, Johnson & Johnson, antara lain.

Pakar dalam kepimpinan kedua-dua pasukan bersemuka dan jauh, sepanjang kerjayanya, Josefina telah mengambil bahagian dalam pelbagai jenis projek dari jawatan yang berbeza, yang memberikannya visi makro dan pengetahuan holistik apabila mendekati mereka. Dengan lebih daripada 30 orang yang bertanggungjawab, Jose mengukuhkan gabungan antara pasukan dari Buenos Aires dan New York, untuk mengusahakan pelbagai jenis projek yang terdiri daripada konsep dan reka bentuk, kepada pelaksanaan penghantaran Media Berbayar (Iklan Paparan, Media Kaya, sosial).

Pada asalnya seorang Pereka Grafik, dia memulakan kerjayanya di Ogilvy, bekerja untuk pelanggan seperti Santander Río dan Motorola. Dia juga melalui La Comunidad, untuk kemudian menyertai BBDO, di mana dia menghabiskan 9 tahun dan berkembang sebagai Pengarah Kreatif memulakan jabatan digital, di mana dia bertanggungjawab selama 3 tahun, bekerja untuk jenama seperti Nike, Pepsico (Argentina dan LATAM, Aerolineas Argentina , antara lain).

Anugerah Mata 2021

Untuk edisi 2021, El Ojo akan menyampaikan Anugerah berikut: Filem, Grafik, Radio, Jalan Awam, Digital & Sosial, Media, Langsung, Pengalaman Jenama & Pengaktifan, PR, Reka Bentuk, Mampan, Sukan, Kandungan, Mata Ketiga, Inovasi , Data Kreatif, Eficacia, Idea Latin Terbaik untuk dunia, Pengeluaran Audiovisual, Pengeluaran Audio & Bunyi, Pengeluaran Grafik, Pembuat Filem Muda El Ojo dan anugerah khas El Ojo + Mujeres (Kreatif dan Pembuat Filem). Anugerah festival yang berbeza, tambah mata untuk definisi Anugerah untuk Persembahan Terbaik di El Ojo Local dan di peringkat serantau dalam kategori berikut: Agensi, Agensi Bebas, Kreatif, Pengeluar, Pengarah dan Pengiklan serta Rangkaian Terbaik di Amerika Latin. Di samping itu, semua bahagian yang didaftarkan, dengan mengambil kira negara pengeluaran utama, akan dapat mengambil bahagian dalam anugerah untuk Idea Negara Terbaik.

Pendaftaran dan penghantaran bahan dilakukan sepenuhnya dalam talian melalui tapak di mana data syarikat yang mengambil bahagian dimasukkan, helaian teknikal setiap kerja disiapkan dan bahan yang diperlukan untuk setiap anugerah dimuat naik.

Karya-karya untuk dapat mengambil bahagian mestilah telah diterbitkan, dilaksanakan dan/atau dikeluarkan buat pertama kali antara 1 September 2019 dan 17 Oktober 2021.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *