Harga pengiklanan dalam talian melambung tinggi dan itu sudah mengubah strategi pengiklan

Semasa bulan pertama pandemik, kebimbangan besar ekosistem pengiklanan ialah kejatuhan harga. Pada masa awal itu, banyak syarikat melumpuhkan pelaburan mereka, yang lain mengalihkannya dan tidak sedikit yang memilih untuk mengurangkannya. Memandangkan pasaran berada dalam keadaan tidak menentu mutlak, syarikat lebih suka pencegahan daripada mengubati, tetapi itu menyebabkan kesan riak pada akaun keseluruhan ekosistem.

Apabila minggu dan bulan berlalu, menjadi jelas bahawa situasi itu tidak akan menjejaskan semua pemain pengiklanan dengan cara yang sama. Media tradisional membayar kesan krisis dengan agak mendadak, tetapi media dalam talian dan platform digital lain tidak melakukan perkara yang sama.

Malah, angka untuk pelaburan pengiklanan di internet telah dikekalkan dan malah berkembang dan bagi sesetengah pemain dalam industri ini, kebelakangan ini telah memberikan kejayaan yang hebat. Anda hanya perlu berfikir, sebagai contoh, tentang bagaimana pelaburan pengiklanan yang berkaitan dengan e-dagang berkembang.

Beberapa platform di kawasan ini menyaksikan perniagaan pengiklanan mereka berkembang pesat dan mengalami pecutan sedemikian rupa sehingga jangkaan pertumbuhan untuk tempoh yang lebih lama tertumpu pada binomial 2020-2021.

Keadaan dalam industri tidaklah seteruk yang mungkin berlaku atau seperti yang dikhuatiri pada Mac 2020. Oleh itu, tidaklah menghairankan untuk mengetahui perkara yang ditunjukkan oleh penganalisis sekarang. Masalah dengan ekosistem pengiklanan dalam talian adalah, pada hakikatnya, harga telah melambung tinggi dan, dengan ini, pelaburan telah terancam untuk banyak pengiklan. Segala-galanya telah menjadi lebih mudah diakses.

Penemuan daripada Axios, yang telah melihat peningkatan kos iklan merentas berbilang platform, menunjukkan kedua-dua harga telah melonjak dan syarikat perlu memikirkan semula cara dan perkara yang mereka melabur. Harga iklan telah meningkat merentas semua platform utama dalam segi dua digit.

Berapa banyak harga telah meningkat

Berdasarkan data dari Tinuiti, CPM Facebook telah meningkat 33% berbanding harga pra-pandemi, CPM Instagram telah meningkat 23%, dan CPC Google telah memperoleh 23% lagi. Pemasar membayar lebih – dan ia agak ketara – lebih banyak untuk iklan sekarang berbanding sebelum krisis coronavirus.

Secara paradoks, pada masa yang sama harga meningkat, pengiklanan digital menghadapi perubahan yang, di mata pemasar, menjadikannya lebih teruk. Penyasaran iklan dalam talian kini lebih teruk. Penyasaran telah menjadi lebih sukar, kerana penguatkuasaan kawal selia dan perubahan dalam sistem pengendalian dan penyelesaian telah menyukarkan pengumpulan data.

Semakin ramai pengiklan ingin menjangkau pengguna dalam talian (kita tidak boleh lupa bahawa kita kini menghabiskan lebih banyak masa dalam talian berbanding sebelum ini) dan permintaan untuk ruang pengiklanan semakin meningkat. Secara selari, harga melambung tinggi.

Kesan peningkatan

Kesan konteks ini tidak menjejaskan semua pengiklan secara sama rata. Walaupun semua orang perlu membayar kenaikan itu, keadaan itu meletakkan pengiklan kecil pada kedudukan yang tidak menguntungkan. Mereka mampu kurang daripada peningkatan ini dan mengakses pasaran adalah lebih sukar bagi mereka berbanding jenama besar.

“Bagi kebanyakan pengiklan, harga ini adalah yang tertinggi yang mereka lihat,” kata salah seorang penganalisis Tinuiti kepada media AS.

Kesan mengejutkan yang mungkin berlaku pada kenaikan harga ini adalah untuk memanfaatkan ruang pengiklanan yang telah kehilangan semangat. Sesetengah jenama, ingat dalam Axios, telah mula menghapuskan televisyen atau pemasaran langsung melalui mel dan juga sedang mengkaji format baharu seperti penstriman TV.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *