Hari Selepas: Bagaimana Pandemik Selamanya Mengubah Media

73.3% daripada mereka yang dikaji percaya bahawa media cetak telah menerima “pukulan yang dahsyat”

Ia memberikan perasaan bahawa, apa sahaja yang ditulis, apabila mengambil kira apa yang berlaku dan realiti di mana tahun ini akan ditutup, tidak ada pilihan selain untuk memulakan dengan mengatakan bahawa coronavirus telah mengubah segala-galanya. Ia hampir menjadi tempat biasa di mana anda perlu bercakap tentang apa-apa dan media tidak akan menjadi pengecualian kepada norma. Malah, perubahan dalam media adalah luar biasa.

Krisis coronavirus telah mempercepatkan corak sebelumnya dan mencipta masalah baharu. Jika krisis ekonomi 2008 adalah sebelum dan selepas bagi ekosistem media, 2020 – tidak kira betapa bersihnya asalnya – juga akan melakukannya.

Media melihat bagaimana peraturan permainan dan tingkah laku pengguna telah berubah semasa krisis itu sendiri, dari minggu pertama, apabila penonton melonjak dan apabila, sebaliknya, pasaran pengiklanan runtuh. Televisyen ialah contoh terbaik bagi situasi ini: pada bulan-bulan tersebut ia menutup masa tontonan maksimum sejarahnya dan, walaupun demikian, ia melakukannya dengan minimum demi kepentingan pengiklan.

Walaupun, seperti yang dijelaskan oleh Damian Radcliffe dari University of Oregon, dan yang telah membuat laporan mengenai kesan coronavirus pada media yang dikumpulkan Nielsen, masih terlalu sukar untuk mengambil kira, krisis telah mengubah banyak perkara untuk media. Penutupan dan pemberhentian media telah menjadi berita berulang dalam beberapa bulan kebelakangan ini, di mana tajuk utama semua jenis dan di semua pasaran telah ditutup.

Walaupun begitu, tidak semuanya buruk dan yang buruk tidak berlaku untuk semua orang. Radcliffe telah mentakrifkan dua kumpulan besar. Terdapat media yang berjaya menutup tempoh ini secara realiti dengan penambahbaikan, memperoleh khalayak dan meningkatkan pelanggan (ia berlaku kepada The New York Times, yang memperoleh lebih daripada setengah juta pelanggan berbayar semasa krisis). Mereka adalah pemenang besar, yang pada umumnya adalah ketua prestij tertentu sebelum ini. Di hadapan mereka, terdapat media yang telah kalah, yang telah membintangi penutupan dan pemberhentian.

Jenis media terakhir ini adalah yang paling banyak menimbulkan rasa tidak selamat di kalangan wartawan dan mengenai masa depan media. Satu lagi kajian menjelaskan bahawa wartawan takut bahawa 2020 media akan muncul dengan lebih tidak menentu. 48.9% daripada wartawan Eropah percaya, sebenarnya, bahawa kerja mereka berada dalam bahaya dan 16% percaya bahawa ia mempunyai peluang yang baik untuk perkara itu berlaku, menurut data daripada kajian Kumpulan Profesional Muda Worldcom PR Group.

73.3% daripada mereka yang ditinjau percaya bahawa media cetak tradisional telah menerima “pukulan yang dahsyat”, seperti yang mereka jelaskan dalam satu kenyataan tentang kesimpulan kajian, kerana wabak itu.

Adakah pergantungan pada pengiklanan sudah berakhir?

Mungkin, semua keadaan tidak menentu ini berkait rapat dengan kejatuhan belanjawan pengiklanan. Berbalik kepada kesimpulan kajian oleh Damian Radcliffe, pakar dari Universiti Oregon, terdapat hubungan sebab-akibat. Dengan belanjawan pemasaran dan pengiklanan jenama yang lebih kecil di seluruh dunia, salah satu aliran hasil penting media telah terjejas.

Penguncupan pasaran pengiklanan ini juga menyebabkan media berhijrah ke arah model baharu. Seperti yang dinyatakan oleh pakar, ia menjadikan mereka tidak mempunyai pilihan selain beralih daripada model berdasarkan pengiklanan kepada model yang disokong oleh sumber pendapatan lain. Oleh itu, masa depan mungkin penuh, tambah kami, dengan model langganan baharu dan format premium baharu.

Transformasi digital dan media

Proses hebat lain yang dibawa oleh coronavirus, seperti yang berlaku dengan hampir semua sektor pasaran, adalah mempromosikan transformasi digital.

Bagi media, ini telah ditandai dengan lebih banyak masa di hadapan skrin pengguna berpotensi (walaupun, seperti yang mereka ingat dalam Nieman Lab, ini tidak selalu bermakna lebih banyak penggunaan berita dan media). Jika kita menambah lagi kuasa pengiklanan internet tahun ini, anda boleh mendapatkan gambaran keseluruhannya.

Kajian Eropah Worldcom PR Group juga menyatakan bahawa wartawan merasakan bahawa peralihan digital telah dipercepatkan semasa wabak itu. 83% daripada mereka yang ditinjau mengatakan bahawa mereka menganggap bahawa masa depan kewartawanan akan melalui kandungan dalam talian, rangkaian sosial, podcast dan kandungan video dalam talian.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *