Iklan di Disney +? Industri penstriman mengubah cara ia melihat pengiklanan

Apabila diumumkan pada bulan Ogos bahawa SkyShowtime, platform penstriman baharu untuk Eropah yang akan menawarkan kandungan di AS adalah daripada Peacock dan Paramount +, penonton melompat untuk menilai idea itu di Twitter. Sudah tentu, terdapat mereka yang tertanya-tanya sama ada ini akhirnya bermakna musim baru siri kegemaran mereka atau ketibaan di Sepanyol gelaran yang mereka tidak pernah lakukan (dan mahu melihat). Juga, beberapa tweeter mengulas bahawa industri berpendapat “bahawa kami kaya.” Pasaran di Sepanyol untuk platform VoD sudah penuh dengan bekalan, tetapi penonton tidak sanggup membayar lebih untuknya.

Masalah pembayaran dan platform baharu bukanlah baharu atau eksklusif untuk pasaran Sepanyol. Keletihan langganan adalah masalah utama bagi industri kandungan dan media. Tiada siapa yang mahu membayar lebih kerana mereka sudah merasakan bahawa mereka membayar pelbagai jenis langganan yang tidak terhingga.

Atas sebab ini, model akses kepada kandungan dengan pengiklanan sekali lagi dilihat sebagai menjanjikan dan menarik. Pada mulanya, platform VoD, seperti Netflix, berjaya kerana mereka menawarkan kandungan yang ingin dilihat oleh pengguna, bebas daripada jadual dan, terutama sekali, dengan ketiadaan iklan.

Tidak ada jeda iklan yang kekal dalam televisyen linear. Ia tidak penting untuk membayar. Apabila senarai platform berkembang dan kandungan yang pengguna mahu lihat juga, iklan mula kelihatan menarik semula.

Satu kajian pada musim panas ini telah menunjukkan bahawa separuh daripada penonton akan memilih pilihan dengan iklan jika itu akan menghapuskan pembayaran untuk penstriman. Satu lagi yang lebih terkini menunjukkan bahawa satu pertiga secara langsung memilih iklan untuk menghapuskan yuran.

Oleh itu, nampaknya tidak dapat dielakkan bahawa perang pengiklanan seterusnya adalah untuk penstriman. Pengiklan juga tidak sabar-sabar untuk membayar iklan tersebut – khalayak telah diambil alih oleh VoD, dan pada masa ini mereka tidak mempunyai cara untuk berhubung dengan mereka.

Yang besar dalam pangsi pasaran

Walaupun beberapa yang besar enggan mengumumkan (Netflix telah menjelaskan secara aktif dan pasif bahawa ia tidak memikirkan idea itu), pasaran itu sendiri sudah menunjukkan tanda-tanda perubahan.

Apabila HBO bertukar kepada HBO Max di AS, ia berbuat demikian dengan model premium, bebas iklan dan model yang lebih murah yang termasuk iklan. Platform ini akan mencapai beberapa negara Eropah, termasuk Sepanyol, pada akhir tahun ini dan penonton menjangkakan ia akan melakukannya dengan model terbaharu itu juga. Iklan tidak lagi menjadi kutukan dan yang hebat menghargai idea untuk menyerah kepada mereka, sedangkan mereka belum melakukannya.

Dan, mungkin, pergerakan yang boleh mengubah keadaan di pasaran ialah Disney. Disney + ialah salah satu platform VoD yang mahal – dan tidak lebih biasa daripada hanya untuk khalayak dewasa – dan mereka yang tidak mempunyai iklan. Tetapi perkara berpotensi berubah. Adakah anda akan memasukkan iklan Disney +? Tidak. Mungkinkah ia satu kemungkinan untuk esok? Mungkin.

Apa yang Disney fikirkan

Bob Chapek, Ketua Pegawai Eksekutif Disney, ditanya mengenai soalan itu dalam persidangan komunikasi. Disney sudah mempunyai platform, Hulu, yang beroperasi pada model freemium yang disokong iklan (walaupun ia hanya di pasaran AS). Chapek tidak menyatakan dengan jelas bahawa mereka akan memasukkan iklan, tetapi seperti yang ditunjukkan oleh media AS, dia tidak menutup sepenuhnya terhadapnya.

Kuncinya, yang sangat berbaloi untuk memahami cara perubahan kepada model pengiklanan dalam penstriman akan berlaku pada masa hadapan, ialah siapa yang melihat kandungan tersebut. Chapek telah menegaskan tentang kepentingan memahami “segmen khalayak berbeza platform.” Di Disney +, mereka mempunyai “banyak kanak-kanak” menonton kandungan.

Jika mereka menjalankan pengiklanan di platform, ia mesti berbeza sepenuhnya daripada Hulu. “Rasa untuk kami mempertimbangkan pengiklanan pada sesuatu seperti Disney + akan sama sekali berbeza daripada yang mungkin ada di Hulu,” jelasnya. Strategi pengiklanan hendaklah “individu, bukan satu saiz untuk semua.”

Pada masa ini, mereka sangat berpuas hati dengan model yang mereka miliki, tetapi apa yang boleh berlaku secara global adalah sesuatu yang mesti dilihat dari masa ke masa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *