Jenama pengguna yang besar sudah mula mengurangkan jumlah produk untuk menyamarkan kenaikan harga

Selepas wabak wabak itu, suara-suara tidak lama kemudian tiba memberi amaran tentang bahaya krisis ekonomi. Krisis coronavirus mempunyai kesan langsung terhadap cara sesuatu dibuat, tetapi ia juga akhirnya mengubah tabiat penggunaan rakyat. Jika masalah lain ditambah kepada itu, seperti krisis logistik (di mana wabak adalah salah satu daripada banyak faktor yang telah memberi kesan), anda mempunyai pandangan yang lengkap tentang keadaan sesuatu.

Pemasar dan penganalisis telah memberi amaran tentang implikasi sesuatu untuk sekian lama. Keseluruhan konteks ini dikhuatiri akan bertindak sebagai penghambat pelaburan pengiklanan Krismas dan juga pada kempen Krismas itu sendiri, tetapi juga ia akan melanda industri yang paling pelbagai dan pelbagai. Sebagai contoh, kesannya sudah dirasai dalam ketersediaan kertas dan dunia buku.

Tetapi sebagai tambahan kepada masalah yang berkaitan dengan ketersediaan produk, syarikat telah pun menunjukkan bahawa mereka akan menemui masalah. Perkara akan menjadi lebih mahal, sesuatu yang pengguna tidak akan bersedia untuk menerima.

Beberapa bulan yang lalu, gergasi jenama pengguna sudah menyatakan bahawa mereka sama ada perlu menaikkan harga – dan meyakinkan pengguna untuk membayar lebih untuk produk yang sama – atau mengambil langkah lain. Di antara niche yang terakhir, perkara biasa ialah syarikat gergasi menghapuskan atau meminimumkan promosi atau mereka memilih untuk membuat perubahan dalam pembungkusan. Yang terakhir adalah apa yang nampaknya dilakukan oleh jenama besar di Sepanyol.

Menurut penyelidikan OCU terkini mengenai produk pasar raya di Sepanyol, inilah yang boleh dilakukan oleh industri barangan pengguna di Sepanyol. Dengan pergerakan harga dan kuantiti produk mereka, mereka akan mencipta ilusi bahawa barangan lebih murah daripada harga sebenar.

data OCU

Apa sebenarnya yang OCU lihat? Menurut data mereka, “beberapa pengeluar makanan” telah mengurangkan kandungan yang mereka masukkan dalam pembungkusan mereka antara 5 dan 10%. Iaitu, pembeli menerima kurang produk daripada biasa, yang akhirnya menyebabkan mereka membayar lebih untuk sesuatu.

Dengan pergerakan ini, pengguna tidak benar-benar sedar bahawa mereka telah menaikkan harga barang yang mereka beli. Organisasi pengguna menunjukkan bahawa ia bukan sahaja berlaku dengan jenama makanan. Produk kebersihan dan kedai ubat juga menggunakan helah ini.

Pengguna juga merasakan bahawa dia mendapat tawaran yang hebat, kerana harga produk juga telah jatuh. Namun, penurunannya tidaklah setinggi jumlah produk sebenar yang dibelinya, jadi ia tidak membuahkan hasil.

Secara umumnya, harga 55% daripada produk pasar raya yang dianalisis oleh OCU telah meningkat. Dalam baki 45% terdapat penurunan, tetapi di antaranya adalah penurunan yang lebih merupakan ilusi daripada realiti.

Kuantiti juga berkurangan dan dengan itu harga sebenarnya naik. “Sumber ini untuk mengurangkan berat produk untuk menutupi kenaikan harga atau berpura-pura penurunan yang lebih besar telah berlaku dengan beberapa kekerapan pada tahun 2021 ini,” kata mereka di laman web OCU.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *