Ketaksuban terhadap inovasi: bagaimana pemasar mempertaruhkan segala-galanya pada inovasi tanpa benar-benar mengetahui maksudnya

Berinovasi atau mati. Ia adalah salah satu maksim yang berfungsi sebagai panduan tentang perkara yang perlu dilakukan oleh syarikat dan yang pemasar gunakan pada hari ke hari dan strategi mereka. Inovasi, sebenarnya, telah menjadi sejenis obsesi dan satu yang diletakkan semula sebagai menonjol setiap kali syarikat berhadapan dengan situasi krisis. Itulah yang berlaku, sebagai contoh, pada hari selepas krisis 2008 dan itulah yang berlaku sekarang, apabila syarikat mesti menghadapi kesan krisis koronavirus.

Inovasi ditubuhkan sebagai sejenis perkataan ajaib untuk digunakan apabila cuba menyelamatkan masa depan syarikat dan meletakkannya semula dalam cara pelarut. Ia adalah apa yang kita semua mesti usahakan, ia adalah pengajaran yang perlu dipelajari, dan itulah yang harus diutamakan dalam pelaburan.

Tetapi semua obsesi terhadap inovasi ini mempunyai sisi B yang tidak dijangka yang tidak begitu positif dan optimistik. Kerana inovasi adalah sangat penting dan berharga, tetapi untuk ia benar-benar menguntungkan dan untuk menyumbang sesuatu kepada syarikat, ia mesti mempunyai strategi yang kukuh di belakangnya. Jika ketua pemasaran anda tidak dapat mentakrifkan apa itu untuk berinovasi dan apakah strategi inovasi, hanya tinggal di tempat biasa, semua pelaburan itu tidak akan menyumbang banyak.

Dan, tragisnya, ini adalah masalah yang agak biasa dalam perniagaan.

Berinovasi sebagai perkataan kosong

Kajian Gartner terbaharu telah menumpukan pada menganalisis perkara yang berlaku kepada inovasi dan pemasaran, menggunakan data daripada tinjauan CMO dan pemimpin pemasaran di Amerika Utara, United Kingdom, Perancis dan Jerman, yang menjadikan data agak mewakili untuk memahami keadaan sesuatu dalam pasaran barat.

Kesimpulan mereka menunjukkan arah yang tidak berkesan ini: pemasar mengulangi seperti mantra bahawa inovasi adalah penting – dan mereka membelanjakan lebih banyak wang untuk itu – tetapi mereka tidak begitu jelas tentang apa yang sepatutnya atau untuk apa ia.

Inovasi sudah mengambil lebih daripada 20% belanjawan pemasaran dan semakin penting. 72% daripada CMOS meningkatkan pelaburan dalam inovasi sepanjang tahun lepas. “Seperti ‘ketangkasan,’ istilah ‘inovasi telah menjadi mana-mana dalam bahasa perniagaan moden,’ kata Ewan McIntyre, ketua penyelidikan bersama dan naib presiden di Gartner.

Keseluruhan ini tidak memastikan bahawa perkara-perkara dilakukan dengan baik. “Terdapat perselisihan yang ketara dalam maksud inovasi sebenarnya,” kata McIntyre, sambil menyatakan bahawa isu itu bukan sekadar “mendebatkan semantik.” “Tidak memahami maksud inovasi mempunyai akibat yang memberi kesan kepada skop, niat dan hasil aktiviti” syarikat, dia memberi amaran.

Syarikat dan pemasar mereka tidak tahu apa yang dimaksudkan dengan inovasi atau maksudnya. 91% daripada mereka yang ditinjau menyedari bahawa mereka menghadapi masalah apabila mengukur kesan inovasi dan 83% mengatakan bahawa buat masa ini inovasi itu tidak memenuhi jangkaan ketua mereka. Seperti yang mereka nyatakan dalam kesimpulan Gartner, semua ini berlaku kerana banyak syarikat tidak mempunyai definisi yang jelas tentang maksud inovasi dan tidak memahami maksudnya dalam pemasaran.

Walaupun begitu, syarikat berpegang teguh seperti paku yang membara kepada inovasi. 93% daripada mereka yang ditinjau menunjukkan bahawa syarikat mereka akan membiayai inisiatif inovatif berisiko tinggi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *