Ketakutan Hebat: Mengapa Banyak Pemasar Muncul Dari Krisis Coronavirus Bertekad Untuk Berhenti Dari Pekerjaan Mereka

Salah satu masalah pemasaran, pengiklanan, dan sumber daya manusia yang berulang dalam kajian industri adalah bahawa profesional industri begitu habis. Data tidak begitu mengejutkan, kerana industri ini telah dibebani oleh masalah struktur berulang yang berulang ketika datang ke manajemen bakat.

Kehidupan seharian pengurus pemasaran teratas, CMO, dapat membantu mereka memahami apa yang salah dalam hubungan antara syarikat dan pemasar. CMO adalah eksekutif di C-suite dengan perolehan tertinggi: mereka adalah mereka yang diberi sedikit masa oleh syarikat untuk menunjukkan bahawa mereka pandai dalam pekerjaan mereka sebelum beralih ke eksekutif lain.

Hari-hari sangat panjang dan jangkaan biasanya tidak berkaitan dengan kenyataan. Data mengenai burnout dalam pasukan pemasaran biasanya sangat tinggi, kerana amalan dominan dalam kehidupan sehari-hari cenderung lebih dekat dengan kerja toksik daripada cadangan untuk mewujudkan pejabat di mana pekerja senang dengan pekerjaan dan pekerjaan mereka rutin.

Krisis coronavirus telah membakar lebih banyak pemasar: walaupun kerja telekomunikasi dilihat secara positif, krisis ini telah memburukkan lagi kesihatan mental mereka dan beberapa bulan yang lalu ia mulai takut bahawa ini akan menjadi rampasan kuasa bagi banyak profesional pemasaran dan periklanan, mendorong mereka membuang tuala lebih banyak lagi. Oleh itu, ketakutan besar industri semestinya semakin menakutkan profesional.

Dan ujian mengatakan bahawa ini berlaku, sangat mungkin: di Amerika Syarikat mereka sudah membicarakan “Pengunduran Besar”, kerana banyak PHK terkumpul. Sebanyak 4 juta pekerja meninggalkan pekerjaan mereka pada bulan April. Namun, trend ini tidak terhad kepada Amerika Syarikat. Kajian Microsoft telah menyimpulkan bahawa 40% tenaga kerja mempertimbangkan untuk meninggalkan pekerjaan dan bos mereka tahun ini.

Kajian ini mengatakan bahawa ia berada di ambang “gangguan”, bukan sahaja kerana banyak pekerja berfikir untuk meninggalkan pekerjaan mereka tetapi juga kerana beratnya model pejabat hibrid. Salah satu perkara penting yang diketengahkan oleh kajian ini ialah pekerja keletihan.

Walaupun semua data ini bersifat umum mengenai pasaran buruh, kenyataannya lebih keras lagi dalam bidang pemasaran dan periklanan, di mana setiap orang sudah sangat terbakar sebelum ini dan di mana kecenderungan untuk meninggalkan industri ini sudah sangat ketara, kesan daripada amalan buruk di persekitaran itu sendiri.

Apa yang berlaku dengan pemasaran dan iklan
Seperti yang mereka tunjukkan di AdAge, industri pemasaran dan periklanan harus bersiap sedia untuk menguras otak yang berpotensi. Kedudukan pengurusan tertinggi dalam industri berfungsi sebagai penanda aras yang sempurna untuk melihatnya: seingat media Amerika, syarikat-syarikat peringkat tinggi, dari Facebook dan Bank of America, telah melihat pengurus pemasaran mereka meninggalkan jawatan mereka.

Ketua Pegawai Eksekutif TBWALondon Sara Tate akan meninggalkan jawatannya pada bulan September dan pernyataan yang dikumpulkan oleh AdAge sangat sesuai untuk meringkaskan mengapa industri ini menghadapi masalah yang serius: “banyak dari kita telah bekerja dengan cara yang kita menyedari bahawa ia tidak berkekalan untuk seterusnya dua dekad dan bahawa ia telah menyerang banyak aspek lain dalam kehidupan kita. ”

Bekerja dalam pemasaran dan pengiklanan mengaburkan kehidupan peribadi dan memakan waktu sepanjang waktu, juga memaksa jam yang berlebihan dan melelahkan. Sekiranya pengurus ini meninggalkannya, ini kerana mereka tidak mahu terus bekerja 60 jam hari. Pekerja biasa anda juga tidak.

Ketakutan itu tidak berlaku hanya dalam pengurusan kanan, tetapi juga pada posisi junior dan menengah.

Pemasar yang lebih muda, yang dapat melakukan telecommute pada tahun lalu, tidak mahu kembali tinggal di bandar-bandar besar yang menguasai dunia pemasaran dan iklan, dengan gaji yang menyedihkan dan dikecam untuk tinggal di pangsapuri kecil dan sengsara, mereka ingat di medium Amerika. Pekerjaan menengah telah lama berkumpul dalam budaya kerja yang cukup beracun.

Separuh dalam satu dekad akan bebas
Apa yang pekerja berhenti? AdAge membincangkan pelbagai trend. Di satu pihak, agensi bebas mengambil alih bakat yang meninggalkan yang besar. Sebaliknya, pekerja membuat lompatan untuk menjadi freelance dan dapat mengawal jam kerja mereka (beberapa perkiraan menunjukkan bahawa dalam 10 tahun 50% industri periklanan akan bebas).

Yang menjadi jelas adalah bahawa keutamaan pekerja telah berubah dan syarikat tidak dapat terus melakukan apa yang mereka lakukan sebelumnya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *