Kongres Dunia Mudah Alih bermula: Syarikat apa yang patut diberi perhatian

Walaupun mungkin tidak semua orang pasti apa yang akan berlaku, Kongres Dunia Mudah Alih (MWC) telah membuka pintunya di Barcelona. Hujung minggu telah mengadakan ucapan rasmi dan makan malam kemenangan dan pameran itu telah bermula. Barcelona akan menjadi tuan rumah hari ini, antara 28 Jun dan 1 Julai, pameran telekomunikasi, yang pembatalannya pada 2020 merupakan petanda pertama di Sepanyol bahawa ada sesuatu yang tidak kena dan, tahun ini, ia akhirnya ditangguhkan sehingga musim panas.

Para hadirin perlu mengikuti protokol anti-covid yang ketat, menunjukkan bukti negatif untuk penyakit itu. Di samping itu, semuanya akan beroperasi dengan format tanpa sentuh.

Ramalan untuk tahun ini agak rendah, yang bermaksud bahawa akhbar bercakap tentang edisi tanpa kafein. Jika pada 2019, 109,000 peserta dan 2,400 syarikat pameran melalui Mudah Alih, pada edisi tahun ini hanya terdapat antara 35,000 hingga 50,000 pengunjung dan kira-kira 300 peserta pameran. Mereka adalah angka minimum jika dibandingkan.

Kesan untuk Barcelona del Mobile biasanya sangat menggembirakan. Hotel adalah contoh paling jelas tentang ini. Harga melambung tinggi, mencari bilik kosong adalah mustahil dan mereka yang mendapat satu membayar jumlah gila untuk ruang yang tidak layak. Walau bagaimanapun, pada tahun itu hanya 45% daripada hotel Barcelona dibuka semasa Mudah Alih, penghunian tidak melebihi separuh (sudah separuh daripada hotel) dan, seperti yang dinyatakan dalam El Periódico, harga hampir tidak berubah.

Akhbar itu telah digunakan sebagai skala untuk melihat kesan bahawa MWC 21 mempunyai bilik hotel empat bintang, dengan harga biasa 110 euro dan dalam MWC terakhir mencecah 700. Hari ini ia boleh didapati dengan harga 78 euro . Bekalan hotel jauh lebih besar daripada permintaan. Industri hospitaliti tidak percaya bahawa Mudah Alih adalah relevan kerana kesannya secara langsung, sebaliknya sebagai elemen yang menjana keyakinan tertentu.

Perkara yang penting ialah teknologi

Bagi syarikat dan pemasar mereka, perkara yang menarik tentang Mudah Alih tahun demi tahun ialah topik teknologi besar yang mendominasi agenda. Pada penghujung hari, ini adalah pameran teknologi, acara sidang kemuncak industri telekomunikasi dan yang membolehkan kami memvisualisasikan elemen mana yang akan mendominasi agenda pada tahun akan datang. Memandangkan MWC biasanya diadakan pada bulan Februari, ia juga mempunyai banyak permulaan bagi acara penting tahun ini.

Walau bagaimanapun, tahun ini agenda tematik teknologi hampir kelihatan paling tidak penting. Mudah Alih adalah salah satu acara hebat pertama tahun ini yang telah memutuskan untuk mengekalkan ramalan dan akan diadakan apabila dirancang, walaupun pameran dan kongres lain yang dirancang untuk bulan-bulan ini malah sedikit kemudian telah membatalkan rancangan.

Sudah tentu, MWC terpaksa menggunakan sumber untuk melontarkan harga. Beberapa minggu lalu mereka mengumumkan tiket kurang daripada 30 euro (apabila tiket biasanya bergerak dari 600 ke atas) untuk penduduk tempatan. Organisasi itu menjualnya sebagai sokongan kepada usahawan tempatan dalam tahun yang sukar. Pembacaan yang dilakukan dari luar agaknya yang memerlukan pembantu.

Oleh itu, perkara penting mengenai edisi ini adalah untuk melihat sama ada ia benar-benar mempunyai tarikan, jika ia berjaya membangkitkan minat dan jika ia mempunyai aliran hadirin yang cemerlang. Apa yang berlaku pada ketika ini akan menandakan banyak perkara yang boleh dan tidak boleh dijangka daripada peristiwa besar pada bulan-bulan akan datang. Pada peringkat akhir, Mobile sendiri sudah bercakap tentang “acara hibrid”.

Adakah akan ada pelancaran besar? Banyak jenama akan hilang

Realiti hibrid ini telah membuatkan sesetengah jenama memilih untuk menjadi maya sahaja. Yang lain membatalkan kehadiran mereka di pameran itu. Oleh itu, apa yang diambil mudah ialah MWC akan beroperasi dengan banyak ketidakhadiran. Bukan sahaja jenama flash akan kekurangan, tetapi begitu juga hadirin dan akhbar dari banyak negara dan media.

Semua ini mendorong seseorang untuk berfikir bahawa, walaupun pengembalian MWC mewujudkan rasa normal apabila melibatkan acara besar, kongres itu akan menjadi jauh daripada biasa. Sudah boleh diandaikan bahawa tidak akan ada pengumuman hebat dan pembentangan hebat (walaupun pada masa pra-covid lalu, pelancaran hebat bergerak untuk memiliki tindakan jenama, untuk memastikan penonjolan yang jelas), tetapi sebaliknya akan ada topik seperti itu. ijazah yang tinggi. kesinambungan.

Dalam pembentangan, syarikat teknologi dijangka menunjukkan berita dalam peranti boleh pakai, seperti jam tangan pintar, tetapi sedikit yang diketahui pasti perkara yang akan berlaku. Malah, dan secara amnya, topik yang diletakkan dalam unjuran topik yang akan mendominasi MWC 21 adalah novel yang agak kecil.

Akan ada perbincangan tentang 5G (yang telah banyak diperkatakan pada tahun 2019), kecerdasan buatan, internet of things dan bagaimana semua penumpuan sambungan itu akan menjejaskan syarikat.

Bagi pemasar, ini akan menjadi menarik kerana ia adalah isu yang mempengaruhi kerja mereka (contohnya, pengalaman pengguna akan menjadi elemen yang sangat terkini). Walaupun begitu, semua isu ini telah menjadi agenda sejak sekian lama sehingga mereka tidak mempunyai kecemerlangan berita.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *