Lebih menonjol untuk pemasaran dengan nilai: Pengguna ingin mengklasifikasikan jenama dalam pembelian dalam talian mengikut prinsip mereka

Nilai telah menjadi sejenis elemen asas dalam pemasaran sejak beberapa tahun kebelakangan ini, kerana milenium dahulu dan ahli Generasi Z kemudiannya meletakkan mereka sebagai isu utama yang menandakan hubungan mereka dengan jenama.

Daripada pengguna ini mereka melompat ke pasaran umum dan menjadi bahagian penting dalam pemasaran dan strategi. Jenama perlu menyampaikan bahawa mereka mempunyai prinsip dan bahawa mereka mempertahankannya, seperti yang dibuktikan oleh perbincangan mengenai SDG yang semakin meningkat atau desakan terhadap perang menentang plastik.

Hubungan pembeli berpotensi dengan jenama yang jelas bercakap tentang nilai mereka dan mempertahankannya adalah berbeza, boleh dikatakan lebih baik. Pembeli ini telah mengambil kira nilai untuk lebih banyak perkara, perkara yang mempengaruhi keputusan pembelian dan hasil syarikat (dan itulah sebabnya pemasar memberi banyak perhatian). Kesan prinsip-prinsip ini menyentuh lebih banyak lagi dan pengguna lebih menyedarinya.

Kini, pengguna juga ingin dapat memilih jenama berdasarkan nilai mereka. Iaitu, mereka mahu dapat menyaring dan menapis jenama tersebut yang sesuai dengan minat mereka dan perkara yang mereka pertahankan. Inilah yang ditunjukkan oleh kajian British, yang disediakan oleh Persatuan Data & Pemasaran.

Susun mengikut komitmen

Seperti yang dijelaskan dalam Minggu Pemasaran, pengguna masih mengharapkan bar tertentu dari segi wang. Mereka ingin memanfaatkan sepenuhnya wang yang mereka belanjakan untuk produk. Pada masa yang sama, mereka juga mahu nilai yang diperoleh lebih daripada sekadar murah, terutamanya apabila menguji jenama baharu.

Apabila membuat keputusan itu, mereka semakin mengambil kira apa jenama yang dipersoalkan menyokong dan apakah kedudukan mereka dalam isu yang mendominasi agenda.

Oleh itu, tidak hairanlah bahawa pengguna mahu proses menentukan jenama yang mereka inginkan dan cara mereka akan memilihnya dipermudahkan. 45% pengguna mengatakan mereka ingin dapat menapis produk di kedai dalam talian berdasarkan isu yang berkaitan dengan nilai. Mereka akan menggunakan penapis yang menunjukkan jenama yang berfungsi dalam kemampanan atau kepelbagaian.

45% ditinggalkan dengan kira-kira separuh daripada pengguna tanpa, yang boleh menjadikan jumlah itu kelihatan kurang relevan kepada pemasar. Walau bagaimanapun, jika ia sudah menjadi jumlah yang ketara, lebih-lebih lagi apabila tumpuan diberikan kepada pengguna yang lebih muda. Antara umur 25 dan 34, angka yang anda ingin tapis mengikut nilai meningkat kepada kira-kira dua pertiga.

Sudah tentu, kepentingan kepelbagaian dan nilai bukan sahaja dalam bidang ini. Ia juga digunakan untuk perkara seperti pengiklanan dan pemasaran secara umum. Satu daripada empat pengguna berkata mereka akan memilih jenama jika ia melakukan kerja yang lebih baik daripada yang lain yang mewakili kepelbagaian. Skala angka di kalangan orang muda. 59% daripada mereka antara 25 dan 34 dan 47% daripada mereka antara 16 dan 24 berkata demikian.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *