Majalah kapal terbang semakin hilang, dan pengiklanannya juga

Dalam penentangan antara format pemasaran tradisional dan perkhidmatan yang terus digunakan untuk berhubung dengan pengguna menggunakan kertas, majalah penerbangan mempunyai kedudukan yang menonjol. Majalah itu telah menjadi lekapan tradisional di kapal terbang, sebahagiannya kerana sekali di sana terdapat sedikit lagi untuk dihiburkan. Pesawat itu masih merupakan tempat yang bebas daripada telefon bimbit: anda perlu meletakkannya ya atau ya dalam mod penerbangan (walaupun kemudiannya WiFi dalam penerbangan boleh menyelewengkan idea untuk memutuskan sambungan sepenuhnya).

Siapa lagi dan siapa yang kurang mempunyai majalah di tangan mereka dalam penerbangan dan akan terkejut apabila mendapati bahawa syarikat yang mereka bepergian tidak menyediakannya untuk pengembara. Majalah ini berfungsi untuk menjual produk bar di atas kapal, untuk menyampaikan visi ideal tentang maksud perjalanan atau, secara langsung, mencipta imej jenama untuk syarikat penerbangan itu.

Bagi bukan segelintir pengembaranya, imej jenama Vueling telah disuntik ke dalam alam bawah sedar mereka terima kasih kepada Ling, majalah on-board yang keren, yang menjadikan mereka tidak kelihatan seperti kos rendah lagi. Malah, walaupun kos rendah, walaupun dasar mereka mengurangkan perbelanjaan sebanyak mungkin, telah menyimpan beberapa jenis majalah.

Ia adalah kertas dan ia adalah pemasaran sepanjang hayat dan ia masih wujud, sebagai sejenis elemen yang tiada tandingan. Sekurang-kurangnya sehingga kini.

Krisis majalah di atas kapal

Majalah onboard, seperti banyak perkara lain, hilang semasa wabak. Syarikat dalam banyak sektor ingin mengurangkan peredaran perkara sebanyak mungkin. Ramai pengguna tidak mahu menyentuh perkara yang sama (walaupun tidak lama kemudian didapati bahawa virus itu tidak disebarkan melalui sentuhan, idea itu kekal sebagai sebahagian daripada teater pandemik). Majalah itu dikeluarkan dari tempat duduk untuk memudahkan langkah menjaga kebersihan.

Untuk ini, kita mesti menambah bahawa tahun lepas adalah kejam bagi syarikat penerbangan dan pemasaran telah menjadi salah satu ruang di mana perkara telah dipotong. Jika beberapa pengguna terbang dan jika mereka juga berbuat demikian atas sebab-sebab yang tidak berkaitan dengan alam semesta impian perjalanan, majalah on-board tidak berfungsi.

Kini, bagaimanapun, kenormalan tertentu kembali. Syarikat penerbangan memulihkan frekuensi, perjalanan impian kembali dan penggunaan menjadi normal. Majalah onboard tidak akan kembali dengan kesemuanya. Ia telah menjadi kerosakan cagaran terkini krisis, yang telah mendorongnya ke pendigitalan yang telah menentangnya sedikit.

Syarikat penerbangan membatalkannya

Menyedari bahawa ia agak menyedihkan, American Airlines telah mengumumkan bahawa ia berhenti menerbitkan, selepas 55 tahun edaran, American Way, majalah dalam penerbangannya. Daripada majalah kertas, syarikat penerbangan itu akan mengukuhkan kandungan digitalnya. Syarikat penerbangan lain, seperti yang diterbitkan oleh The Wall Street Journal, juga akan membatalkan majalah kertas mereka, walaupun mereka akan melakukannya dengan kurang keriangan.

Delta Air dan Southwest Airlines, dua lagi syarikat penerbangan besar AS, telah mengeluarkan majalah kertas untuk kebersihan dengan permulaan wabak itu. Sekarang, mereka tidak akan mendapatkannya kembali. Pergerakan ini tidak terhad kepada Amerika Syarikat dan industrinya. Syarikat penerbangan Jepun atau Singapura juga telah mengumumkan bahawa mereka akan menutup majalah itu dan yang lain mengakui bahawa mereka sedang menyiasatnya.

Sebab utama ialah pemindahan penggunaan kandungan ke rangkaian dan peranti mudah alih. Pengguna membawa telefon pintar, tablet dan juga komputer di mana mereka mengakses kandungan mereka sendiri. Dengan itu, mereka tidak memerlukan hiburan majalah. Jika orang tidak membacanya, majalah itu kehilangan kekuatan pemasaran dan pengiklanannya dan bagi syarikat penerbangan ia berhenti berfungsi.

Pandemik telah mempercepatkan trend yang akan datang (sebuah syarikat yang pakar dalam jenis majalah ini telah muflis pada 2015 disebabkan, tepatnya, persaingan peranti pada kapal terbang).

Syarikat penerbangan masih mahu, walaupun begitu, untuk meletakkan kandungan mereka sendiri dalam masa hiburan dalam penerbangan pengguna. Kini, bagaimanapun, mereka akan melakukannya lebih banyak daripada laman web mereka sendiri atau dengan mencipta video yang boleh dilihat pada sistem hiburan dalam penerbangan.

Menghapuskan majalah juga bermakna penjimatan. Terdapat pemotongan dalam pelaburan untuk melakukannya, tetapi juga mengejutkan apa yang membebankan penggunaan setiap penerbangan. Menghapuskan berat majalah menjadikan pesawat itu lebih ringan: Finnair sedang menyiasat perkara itu, bagaimana ia mempengaruhi berat pesawat. Syarikat penerbangan itu adalah salah satu daripada mereka yang sedang mempertimbangkan sama ada untuk menghapuskan majalah on-boardnya atau tidak.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *