Masalah data: apakah pemasar mengukur dengan cara yang relevan apa yang mereka capai dengan kempen dan tindakan mereka?

Ini adalah kenyataan dan tidak dapat dipertikaikan. Sekiranya ada satu perkara yang disukai pemasar, jumlahnya. Kesungguhan berangka ini mempunyai alasan untuk menjadi. Pemasar memerlukan cara yang dapat mereka tunjukkan bahawa apa yang mereka lakukan mempunyai nilai, bahawa itu adalah sesuatu yang bernilai dalam senarai apa yang mereka lakukan di dalam syarikat. Bagi pengurus syarikat mereka, untuk bos mereka, yang penting ialah setiap euro yang dilaburkan dalam pemasaran menjadi elemen yang berharga dan relevan. Ia mesti mempunyai pulangan.

Satu-satunya cara untuk menunjukkan bahawa ini berlaku adalah dalam data. Pemasar memerlukan nombor yang dapat mereka tunjukkan kepada syarikat yang menunjukkan bahawa mereka ‘menyelesaikannya’ dan mendapatkan apa yang mereka berhutang.

Tetapi teori ini menghadapi masalah asas tertentu, iaitu apa yang diukur dan bagaimana ia diukur. Kritikan itu bukanlah hal baru, kerana industri telah menunjukkan arah itu pada beberapa kesempatan. Makluman terakhir ini bermula dari perbandingan antara apa yang diukur dan salah satu perkara yang sangat penting untuk mencapai hasil, iaitu kecekapan.

Itulah yang disimpulkan oleh kajian oleh DMA. Untuk melakukannya, mereka telah menganalisis 850 kempen sejak tahun 2017 dan yang diberikan sebagai penghargaan untuk kempen terbaik. Kesimpulan mereka menunjukkan bahawa kesan sebenar kempen pemasaran telah “dikaburkan”, kerana sistem pengukuran tidak merangkumi semua yang mereka seharusnya dan tidak menumpukan pada perkara penting.

Oleh itu, 41% metrik hanya menyatakan hasil apa yang dicapai dalam pelaksanaan kempen (berapa banyak orang yang melihatnya, dll.), Tetapi tidak seberapa berkesannya. Walaupun 59% kempen mengukur soalan seperti respons atau keberkesanan jenama atau perniagaan, peratusan ini terlalu rendah jika seseorang mengambil kira bahawa ini adalah perkara penting dari apa yang mereka cuba capai.

Pengukuran metrik kesombongan

Mereka yang bertanggungjawab untuk kajian ini menunjukkan bahawa industri terlalu fokus pada apa yang dianggap “metrik kesombongan.” Klik, suka atau masa sesuatu dikongsi diukur sehingga kebosanan dan angka tersebut dijadikan elemen untuk diketengahkan. Namun, angka-angka itu hanya melukis versi keadaan yang agak cacat. Pemasar mendapat kebisingan, tetapi bukan latar belakang.

Data dari kajian ini adalah tambahan kepada data yang telah diberikan beberapa minggu yang lalu oleh yang lain dari Persatuan Pengiklan Nasional Amerika (ANA). Dalam kesnya, analisis menunjukkan bahawa dia mengukur banyak dan bahawa pemasar mengumpulkan banyak data, tetapi dalam keadaan mabuk maklumat itu mereka tidak mengutamakan apa yang penting.

Ini mengukur banyak tetapi bukan yang penting dari segi kejayaan pemasaran. Pemasar memfokuskan pada KPI yang sebenarnya tidak mengatakan apa-apa, atau setidaknya tidak ada yang relevan. Sebagai contoh, emosi biasanya tidak diukur, walaupun ia menjadi sangat penting dari segi strategi pemasaran.

Apa yang harus diukur dan apa yang harus difokuskan oleh pemasar? Sebilangan penganalisis percaya bahawa mereka harus memperhatikan dan inilah persoalan yang harus diutamakan. Yang jelas ialah mereka harus melakukan pemeriksaan hati nurani, duduk dan memikirkan apa yang sebenarnya penting dan berusaha ke arah itu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *