Media dan televisyen lwn influencer dan Youtube: yang telah melihat masa paling lama dalam kalangan pengguna termuda

Pengaruh telah dapat memahami jenis kandungan yang orang muda inginkan dan menawarkannya kepada mereka

Siapa yang memenangi permainan dalam pertempuran antara pengaruh dan media untuk masa penggunaan kandungan? Media mempunyai struktur yang kukuh di belakangnya, bertahun-tahun bekerja dan banyak sumber. Televisyen juga telah menjadi ratu kandungan selama beberapa dekad dan telah disepadukan dengan tinggi dalam kehidupan seharian orang ramai. Pengaruh, bagaimanapun, adalah keren, terkini dan semakin profesional. Kandungannya juga lebih menarik minat golongan muda kerana mereka mampu menjangka trend dengan lebih dinamik dan cekap.

Penyelidik Tubular Labs menggunakan dua sumber data sebagai titik permulaan. Di satu pihak, analisis data tontonan yang dicapai oleh 10 pengaruh paling popular dan 10 rangkaian televisyen dengan daya tarikan paling banyak di YouTube dan Facebook di AS pada bulan Mac. Sebaliknya, mereka membandingkan data minit tontonan yang terkumpul oleh 1,000 akaun utama pengaruh, media dan jenama pada tahun 2020. Kesimpulan terakhirnya adalah jelas: influencer memenangi permainan dan kandungan mereka adalah akaun yang telah mencapai hasil terbaik.

Ini berlaku walaupun mengambil kira data program televisyen yang paling popular dan yang cenderung menjadi tular kemudian berkat serpihan yang dimuat naik di YouTube dan rangkaian sosial. Malah, seperti yang mereka ingat dalam AdAge, perubahan dalam pasaran sudah boleh dilihat dalam keputusan kandungan yang dibuat larut malam, seperti Jimmy Fallon, atau program seperti Ellen. Pada tahun lepas mereka telah menjemput lebih banyak pengaruh daripada rangkaian sebagai cangkuk.

Terdapat pemecahan generasi dalam industri kandungan dan pengguna yang lebih muda tidak lagi menggunakan media tradisional. Kuasa sambungan yang mereka miliki dengan pengguna tersebut jauh lebih rendah.

Oleh itu, pada bulan Mac, 10 pengaruh paling menonjol mencapai 29% daripada jumlah penonton Generasi Z (yang dalam kajian ini adalah julat dari 13 hingga 24 tahun), manakala program televisyen bintang ia hanya melakukannya dengan 14%. Ia juga penting untuk mengambil kira bahawa akaun yang diambil kira oleh kajian adalah berbeza-beza dan sebagai televisyen ia bukan sahaja mengira televisyen linear. Ia juga termasuk kandungan yang dipautkan ke VoD. Dalam 10 akaun teratas yang diikuti ialah Netflix.

Kesimpulan kajian menunjukkan bahawa pempengaruh telah dapat memahami jenis kandungan yang orang muda inginkan dan menawarkannya kepada mereka, sesuatu yang tidak dicapai oleh saluran yang lebih tradisional.

Pertumbuhan dalam minit setahun

Jika perkara yang anda lakukan ialah melihat data sepanjang tahun, perkara adalah serupa. Pengaruh juga menang. Minit yang dihabiskan oleh pengguna yang lebih muda untuk menonton video pemberi pengaruh adalah lebih tinggi daripada yang dihabiskan untuk video jenama dan media. Perkara yang menarik ialah corak ini melangkaui Generasi Z.

Dengan cara ini, dan secara keseluruhannya untuk pasaran AS (yang mana kajian ini diambil sebagai rujukan), masa tontonan sepanjang tahun terakhir video pengaruh meningkat sebanyak 26%, manakala video media meningkat ia sebanyak 3% dan jenama sebanyak 2%.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *