Mengapa Pemasar Perlu Prihatin Terhadap Krisis Cip Juga

Sejak beberapa minggu ini, krisis cip telah menjadi salah satu cerita yang sentiasa ada di media yang bercakap tentang teknologi dan juga dalam halaman ekonomi akhbar semua saiz dan semua bidang. Lagipun, apa yang nampaknya menjadi masalah khusus bagi sesetengah syarikat teknologi pada mulanya, telah bertukar menjadi sesuatu yang mempunyai kesan dalam banyak niche lain dan dalam banyak bidang lain. Sebagai contoh, ia sudah menjejaskan pengeluaran kereta dan memaksa syif ditutup di kilang yang ada di beberapa jenama di Sepanyol.

Isu ini bermula sebagai mimpi ngeri perkilangan dan logistik, tetapi ia mempunyai kesan melata pada banyak bidang syarikat lain. Malah, ia boleh menjejaskan pencapaian pengguna utama tahun ini (contohnya, Black Friday) tetapi ia juga sepatutnya menjadi antara topik yang perlu diambil kira oleh pemasar.

Apakah sebenarnya yang telah berlaku dan mengapa krisis semikonduktor, sesuatu yang sangat kelabu dan dengan tajuk biasa yang sedikit, menjadi sesuatu yang mempunyai kesan sedemikian? Anda boleh mengatakan bahawa sejenis ribut yang sempurna telah dicipta. Sebelum wabak itu tercetus, anda sudah boleh mencari tajuk berita dari semasa ke semasa mengenai ‘soalan semikonduktor’, tetapi tahun koronavirus telah menjadikannya masalah yang serius. Semasa bulan-bulan puncak krisis, terdapat perubahan dalam permintaan.

Pengeluar kereta dan industri aeronautik meletakkan brek pada pengeluaran mereka, yang juga menghentikan pengeluaran cip untuk sektor tersebut dan memberi keutamaan kepada yang lain. Cip terutamanya ditujukan untuk elektronik pengguna, yang berkembang dengan pesat disebabkan oleh keperluan telekomunikasi dan hiburan rumah.

Ini bukan satu-satunya item. Pengembangan 5G telah meningkatkan permintaan untuk cip dan telah menyebabkan pengeluar bertindak balas terhadap keperluan baharu. Semua ini juga berlaku manakala kilang pembuatan juga terpaksa menggunakan sekatan mereka sendiri atas sebab keselamatan dan pencegahan covid.

Keadaan itu berlarutan pada tahun 2020 dan telah meletup pada tahun 2021, apabila tekanan ke atas pengeluar telah meningkat apabila aktiviti di beberapa sektor disambung semula. Apakah masalah khusus, sesuatu yang berkait rapat dengan cara sesuatu dilakukan, telah bertukar menjadi mimpi ngeri yang mengheret semua jenis syarikat.

Gartner baru sahaja membuat anggaran bila pasaran semikonduktor akan kembali normal dan telah menentukan bahawa ia tidak akan segera. Kekurangan itu akan berterusan sehingga suku kedua 2022. Walaupun beberapa syarikat pembuatan telah mengumumkan bahawa mereka membuka kilang baharu dan memperkukuh pengeluaran, kesan daripada tindakan ini masih mengambil sedikit masa untuk menunjukkan hasil.

Mengapa ia menjadi masalah bagi pemasar

Dan semua ini boleh menjadi masalah serius bagi pemasar, dalam banyak industri secara langsung dan dalam industri lain secara tidak langsung. Mereka yang perlu menguruskan kehadiran syarikat yang terjejas secara langsung, seperti syarikat teknologi, perlu mengharungi perairan yang bergelora.

Kemungkinan mereka akan diheret dalam masalah kekurangan produk dan aduan pengguna untuknya. Anda hanya perlu memikirkan tentang kes PlayStation 5: Konsol bintang Sony telah menjadi komoditi yang berharga dan sangat jarang berlaku dan akan berterusan sehingga 2022 mengikut unjuran syarikat itu sendiri, disebabkan masalah bekalan semikonduktor. Nintendo atau Microsoft juga telah memberi amaran tentang kemungkinan masalah untuk memenuhi permintaan untuk konsol mereka.

Ini bukan satu-satunya masalah yang berpotensi. Banyak syarikat yang terjejas oleh keadaan itu akan terpaksa menaikkan harga produk mereka, yang akan menyebabkan pengguna memandangnya secara negatif.

Begitu juga, pemasar syarikat yang mengalami semua ini secara langsung perlu menghadapi masalah reputasi.

Cip melanda pada Black Friday

Tetapi syarikat-syarikat yang beroperasi di kawasan lain tidak akan keluar dari semua ini tanpa masalah. Krisis cip bertukar menjadi sejenis permainan domino yang melambung satu demi satu. Anda hanya perlu berfikir, sebagai contoh, apakah yang boleh bermakna pengguna tidak boleh membeli telefon bimbit baharu atau tablet baharu.

Seperti yang dijelaskan oleh seorang penganalisis kepada Protokol, “ia akan menjejaskan hampir segala-galanya.” Walaupun pada masa ini masih mungkin untuk membeli banyak produk, pakar percaya bahawa masalah akan mula dilihat pada separuh kedua tahun ini. Sebagai contoh, ini mungkin yang berlaku dengan pelekat untuk penstriman atau pembesar suara pintar.

Separuh kedua tahun ini adalah tempoh pembelian besar dan jenis produk ini yang paling diingini. Jika mereka tidak mula merosot, mereka mungkin perlu menaikkan harga, kerana kerepek akan mempunyai dan kos produk akan meningkat. Oleh itu, membuat diskaun agresif yang besar pada Black Friday adalah mustahil.

Dan walaupun analisis Protokol memberi tumpuan kepada apa yang akan berlaku kepada kedua-dua produk khusus ini, kebenarannya ialah kesimpulannya boleh diekstrapolasi kepada banyak produk yang bertindak sebagai enjin tarikan untuk tawaran ini. Elektronik pengguna tidak akan dapat membintangi jualan yang besar dan agresif jika stoknya terhad dan kosnya melambung tinggi.
More about this source textSource text required for additional translation information

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *