Menjana lebih banyak petunjuk berkualiti: matlamat besar pemasar dalam pemasaran kandungan tahun ini

Jika anda pernah dapat bercakap dengan pemasar B2B tentang obsesi yang menandakan jadual kerja anda, kemungkinan besar petunjuk telah berakhir dalam perbualan. Sebabnya adalah dalam sifat petunjuk, yang merupakan sumber kemasukan langsung kepada pengguna yang berminat tinggi. Mempunyai hubungan yang baik dengan pembuat keputusan membantu meletakkan produk dengan cara yang lebih langsung di hadapan mereka yang akan membuat keputusan pembelian terakhir. Ia hampir seperti mempunyai setengah kaki di dalam periuk.

Tetapi untuk mencapai petunjuk yang berkualiti bukanlah mudah. Di alam semesta B2B, seperti dalam dunia pemasaran pengguna, pengguna sama-sama bosan dengan lebihan iklan, mesej jenama dan semua jenis spam. Jika ini ditambah bahawa mesej tiba dalam waktu kerja mereka dan apabila terdapat seribu perkara lain, adalah mungkin untuk mempunyai visi yang lebih lengkap tentang mengapa syarikat perlu berputar dengan sangat baik dengan apa yang mereka lakukan dan dengan bagaimana ia membuat. Strategi yang baik adalah kunci untuk mencapai hasil yang terbaik.

Dan dalam strategi itu, pemasaran kandungan adalah bahagian penting. Kandungan berkualiti memberikan nilai tambah kepada pengguna dan pengguna, tidak kira sama ada mereka berada dan bergerak dalam persekitaran di mana mereka bergerak dari segi penggunaan. Dalam kedua-dua persekitaran B2C dan B2B, kandungan yang baik membantu untuk mempunyai separuh perjalanan yang lengkap. Dalam senario yang paling kondusif untuk mewujudkan pautan berkualiti, menghantar imej jenama yang positif dan, dalam kes perniagaan, menuai petunjuk yang sangat bernilai tinggi.

Oleh itu, tidak menghairankan bahawa obsesi besar dari segi pemasaran kandungan dan objektif untuk 2021 pemasar adalah, tepatnya, memimpin. Itulah yang dinyatakan oleh kajian terbaru The State of Content Marketing, yang dihasilkan oleh SEMRush. Kajian ini mempunyai skop global dan menganalisis jangkaan dan ramalan yang dimiliki oleh pemasar pada peringkat umum di seluruh dunia. Objektifnya sangat berorientasikan hasil dan, oleh itu, petunjuk telah diletakkan sebagai elemen utama.

Mengenai orientasi keputusan, boleh dikatakan bahawa ia tidak mengejutkan. Memandangkan tahun 2020 merupakan tahun yang amat sukar dan kompleks, tidak hairanlah bahawa pemasar kini sedang mencari untuk mempertajam perkara yang mereka lakukan dengan lebih baik untuk mencapai impak yang paling besar. Pulangan adalah lebih penting daripada sebelumnya. Penggunaan telah terjejas di semua peringkat disebabkan oleh krisis koronavirus dan pemulihan nampaknya tidak serta-merta. Mencari cara yang paling berkesan untuk menambah baik penyata pendapatan nampaknya, oleh itu, lebih perlu berbanding sebelum ini.

Apa yang diharapkan sekarang daripada pemasaran kandungan

Dan di situlah anda membuat senarai keutamaan baharu ini untuk pemasaran kandungan, diketuai oleh petunjuk. Oleh itu, 79% daripada pemasar yang ditinjau menunjukkan bahawa antara objektif keutamaan mereka untuk pemasaran kandungan tahun ini adalah untuk menjana lebih banyak petunjuk berkualiti. Sangat dekat diletakkan untuk membawa lebih banyak trafik ke laman web korporat (75%).

Lebih jauh adalah sasaran lain. 57% mahu meningkatkan reputasi jenama, 47% meningkatkan penglibatan pengguna dan kesetiaan jenama, 26% mempromosikan kedudukan produk baharu dan 17% meningkatkan bilangan pembayaran.

Matlamat ini bukan sahaja mengubah jangkaan tentang apa yang akan dicapai dengan pemasaran kandungan, tetapi juga mendorong untuk menyesuaikan cara perkara dilakukan dan perkara yang diutamakan dalam kerja kandungan.

Kini lebih berat diberikan kepada semua perkara yang berkaitan dengan data dan metrik, mengurangkan kepentingan perkara yang berkaitan dengan penciptaan kandungan seperti itu, bahagian yang paling kreatif. 88% daripada mereka yang ditinjau menyedari bahawa mereka akan memberi lebih berat kepada alat analisis web dan 82% kepada alat SEO.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *