Nike, Lenovo, Amazon … Jenama besar terus menyokong salah maklumat mengenai covid dengan iklan mereka

Keselamatan jenama telah menjadi salah satu obsesi utama pemasar dan salah satu elemen yang menjadi agenda syarikat. Ini adalah salah satu sebab yang mempengaruhi belanjawan pengiklanan, yang menimbulkan rasa panik dan memberi bahan kajian dan lebih banyak kajian mengenai industri periklanan dan apa yang harus (atau tidak boleh) dilakukan.

Selepas bencana YouTube beberapa tahun yang lalu, ketika penyelidikan kewartawanan menunjukkan bahawa iklan dari jenama terkemuka mengiringi video ekstremis, jenama tidak mahu menangkap jari mereka. Namun mereka akhirnya melakukannya, berulang-ulang kali.

Maklumat tidak betul dan berita palsu selalu berada di tahap tertinggi, tertinggi yang selalu dilebihi. Maklumat ini diedarkan melalui rangkaian sosial, dalam kemas kini dan catatan tertentu, tetapi juga di media dan portal dalam talian lain yang dibuat untuk berkongsi jenis kandungan ini.

Di sinilah, di sebalik obsesi mereka terhadap keselamatan jenama, jenama tingkat atas akhirnya muncul dengan iklan mereka. Kesalahan, seperti yang sering terjadi dalam kes-kes ini, terletak di tangan pengiklanan terprogram di mana iklan akan muncul. Sama seperti yang mendorong mereka memasuki laman web yang dibuat untuk mengewangkan umpan klik, dengan kandungan berkualiti sangat rendah, ia juga meletakkannya di laman web disinformasi.

Penyelidikan oleh The Guardian telah menunjukkan bahawa puluhan jenama global utama mengiklankan di laman web yang menyebarkan maklumat salah dan teori konspirasi mengenai coronavirus. Ini adalah kes jenama seperti Asos, Nike atau Amazon, tiga contoh yang diberikan oleh analisis.

Mereka juga menemui senarai untuk Honda, Lenovo, atau eBay. Untuk memasuki, kempen oleh NHS, perkhidmatan kesihatan awam Britain, bahkan memasuki salah satu laman web tersebut.

Kitaran hidup pengiklanan
Bagaimana iklan ini sampai ke laman web tersebut? Kuncinya terletak pada apa yang ditentukan oleh analisis sebagai pasaran iklan dalam talian “legap”. Jenama ini membeli iklan menggunakan rangkaian yang berbeza yang memberi akses kepada pengguna Internet. Tetapi pengguna Internet ini dihubungi di mana sahaja mereka berada, termasuk laman web maklumat.

Rangkaian pengiklanan juga merangkumi beberapa rangkaian teratas: Google juga masuk. “Kami tahu bahawa ekosistem pengiklanan sangat kabur,” kata mereka dari Mozilla (yang baru saja mengecam hal ini) kepada surat khabar Britain. “Seolah-olah kita tidak diharapkan untuk melihat ke bawah. Kerana jika anda melakukannya, apa yang anda dapati adalah bencana,” tambah mereka.

Kenyataan ini bermaksud bahawa laman web tersebut tidak akan hilang, tidak lebih jauh lagi. Oleh kerana iklan ini menyimpannya dan menjadikannya menguntungkan, diharapkan iklan tersebut akan berkembang. Kandungannya akan terus beredar di rangkaian dan pendapatan akan terus menjangkau mereka yang menerbitkannya.

Kajian ini adalah yang paling baru, tetapi jauh dari yang pertama. Sudah pada awal tahun, analisis lain membuat bancian beribu-ribu jenama yang iklannya disalurkan ke halaman disinformasi mengenai coronavirus. 67% iklan yang mereka pelajari telah disiarkan melalui Google.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *