OJD akan mengesahkan edisi digital dalam jumlah pengedaran majalah

Office for the Justification of Dissemination (OJD), juruaudit terkemuka industri pengiklanan, telah mengumumkan kemas kini dalam peraturan yang mengawal selia penyebaran majalah untuk 2021. Replika edisi digital (yang disunting dalam PDF atau format yang serupa) Ia akan menjadi sebahagian daripada jumlah pengedaran majalah kerana ia adalah produk yang sama, yang membawa pengiklanan yang sama dan dipersembahkan dalam format yang mereplikasi reka letak media bercetak.

Untuk mengekalkan kejelasan dalam data yang diperakui bagi setiap bulan, jumlah penyebaran akan dipecahkan kepada dua bahagian: penyebaran subtotal edisi bercetak dan penyebaran subtotal edisi digital.

Perubahan ini, yang mewakili pencapaian baharu, akan berkuat kuasa untuk data penyebaran pada tahun 2021. Seperti yang diketahui, OJD menawarkan data bulanan (kawalan yang diisytiharkan dan belum selesai) dan senarai lengkap dengan data penyebaran semua media cetak yang diaudit ( setiap enam bulan) . Sebaliknya, OJDinteractiva ialah bahagian yang mengesahkan setiap bulan penyebaran yang direkodkan oleh laman web penerbit.

Piawaian pengauditan dan keputusan kawalan dikemas kini secara berperingkat untuk menampung kaedah penyebaran baharu yang muncul, sentiasa dengan konsensus pasaran dan mengikut prosedur kelulusan yang ditetapkan dalam OJD.

Pada masa ini, pasaran utama (United Kingdom, Perancis, Jerman, Itali, Amerika Syarikat atau Kanada) sudah menawarkan penyebaran replika digital dalam sijil pensijilan penyebaran mereka. Oleh itu, Sepanyol menyertai trend yang mengutamakan ketelusan dan menawarkan data siaran lengkap untuk setiap tajuk, tanpa mengira format yang dipilih untuk penggunaan kandungan (kertas atau digital).

Yolanda Ausín, Pengarah Besar ARI, mengulas bahawa “kawalan pengedaran majalah akan menjadi lebih lengkap apabila ia merangkumi pengedaran kertas dan edisi digital. Perlu diingatkan bahawa kandungan dan pengiklanan yang disertakan dalam kedua-dua edisi adalah sama dan itu hanya mengubah format dan saluran pengedaran. Dengan perubahan ini, kami akan memberikan lebih banyak maklumat kepada pengiklan untuk menegaskan kebolehpercayaan dan ketelusan medium tersebut.”

Ketua Pengarah Persatuan Pengiklan Sepanyol (aea) Lidia Sanz, meninggalkan komen berikut “Adalah berita yang sangat baik bahawa edisi digital majalah diaudit sebagai sebahagian daripada jumlah penyebaran. Audit dalam pengukuran media merupakan amalan baik yang memberi manfaat kepada pengiklan dan pasaran. Memiliki angka yang diaudit menjana keyakinan terhadap media sebagai sokongan yang boleh dipercayai untuk keberkesanan kempen “.

Bagi pihaknya, Manuel Sala, Ketua Pengarah OJD menyatakan kepuasannya: “di OJD kami ingin menawarkan maklumat yang telah diaudit mengenai penyebaran semua media cetak dan digital. Hari ini, penyebaran adalah data paling dipercayai yang ditawarkan kepada pasaran. Atas sebab ini , adalah penting bahawa norma disesuaikan pada setiap masa dengan cara kandungan media diedarkan, untuk mengumpulkan penyebaran menyeluruh. Ia juga merupakan peluang yang baik untuk menyatukan data jurnal dalam istilah yang sama di mana ia ditawarkan di negara jiran yang lain.”

OJD telah menerbitkan data bulanan mengenai penyebaran akhbar dan majalah di Sepanyol selama lebih daripada 55 tahun, tetapi sehingga kini pensijilan edisi bercetak dan digital bagi tajuk terkawal diterbitkan secara berasingan. Dengan perubahan yang dirancang, data siaran akan menjadi lebih tepat dengan memasukkan jumlah siaran untuk setiap tajuk. Pada masa ini, OJD memperakui pengedaran lebih daripada 180 majalah dengan butiran bulanan edisi yang berbeza, keluaran khas dan pengedaran geografi.

Alat pertanyaan data siaran (ditawarkan melalui langganan) digunakan oleh kebanyakan agensi media dan oleh organisasi awam dan swasta di negara kita.

Sejak 1997, data trafik laman web juga telah diaudit oleh OJD Interactiva, yang kini menawarkan angka yang diaudit daripada 450 media dalam talian setiap bulan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *