Pemasaran dan IT ditakdirkan untuk salah faham: pemasar percaya jabatan IT tidak memahami mereka dan bahawa mereka mempertimbangkan pengalaman

Teknologi ada di mana-mana. Ia telah menjadi bahagian asas hari ke hari, baik untuk pengguna dan syarikat. Dalam yang terakhir, pendigitalan telah mengukuhkan dirinya sebagai bahagian penting untuk bertahan dalam pasaran dan isu yang menjangkau semua bidang perniagaan dan semua jabatan. Semua bahagian mesti menggunakan teknologi dan semua perlu memanfaatkannya sepenuhnya. Bidang pemasaran dan pengiklanan tidak terkecuali daripada peraturan. Anda hampir boleh mengatakan sebaliknya.

Pemasaran telah didigitalkan. Ia telah melakukan ini bukan sahaja dalam saluran yang digunakan untuk menjangkau pengguna, tetapi juga dalam alat yang digunakan untuk mencapainya. Ia semakin bergantung pada algoritma, kecerdasan buatan, penyelesaian automasi atau alatan perisian. Menggabungkan semua ini dengan kerja kreatif yang mesti dilakukan adalah satu cabaran, tetapi ia juga membuka pintu kepada titik geseran dan kejutan baharu. Pemasar menjadi semakin bergantung kepada teknologi dan oleh itu jabatan IT. Tetapi hubungan itu tidak mudah.

Jika anda bertanya secara langsung kepada pemasar tentang hubungan antara mereka, jawapan yang anda dapat adalah jelas. Antara jabatan pemasaran dan jabatan IT berlaku pertembungan. Secara umum, boleh dikatakan bahawa mereka tidak memahami antara satu sama lain dan kedua-duanya ingin perkara dilakukan secara berbeza.

Itulah yang baru ditunjukkan oleh kajian oleh Wunderman Thompson Technology dan Sitecore. 84% daripada pemasar mengatakan mereka ingin jabatan IT mereka memahami perkara yang mereka perlukan dengan lebih baik. Di hadapan mereka, 81% profesional IT menunjuk ke arah yang sama, tetapi berkenaan dengan jabatan pemasaran. Oleh itu, mereka percaya bahawa jabatan lain tidak memahami apa yang mereka mahu daripada mereka dan tidak bertindak balas dengan baik.

Di sebalik segala-galanya, pemasar – yang paling menarik minat kami di sini – juga mengakui kesalahan mereka sendiri. 71% pemasar mengiktiraf, menurut penemuan kajian, bahawa jabatan mereka boleh menjadi halangan, menyekat keupayaan untuk menawarkan pengguna pengalaman pelanggan yang mereka layak.

Kunci kepada masalah

Kenapa ini terjadi? Pemasar di sini bersetuju dengan yang IT. 41% daripada profesional dalam setiap dua jabatan menunjukkan bahawa ia adalah masalah data: mereka tidak mempunyai data yang diperlukan untuk dapat memperibadikan kandungan dan pengalaman untuk pengguna.

Malah mereka yang mempunyai data itu dan boleh menyesuaikan, tidak mencapai apa yang mereka mahu dan cara mereka mahu melaksanakannya. 38% daripada mereka yang ditinjau menunjukkan bahawa data tidak benar-benar memberikan apa yang mereka perlukan dan 36% bahawa mereka tidak mempunyai visi yang jelas tentang perkara yang perlu mereka peribadikan. Untuk 32%, kandungan yang mereka ada tidak boleh diperibadikan.

Lebih banyak kerjasama

Dan pada akhirnya, dan untuk membuat kesimpulan selepas melihat semua data ini, boleh dikatakan bahawa terdapat masalah asas dan ini adalah kekurangan kerjasama.

Dalam persekitaran di mana syarikat mestilah lebih holistik dan di mana mereka perlu bekerja dengan cara yang menangani pengguna dalam semua aspeknya, syarikat tidak mampu untuk terus bekerja dengan cara yang begitu ketat. Jabatan yang berbeza mesti boleh bekerjasama dan menyokong satu sama lain. Aktiviti mereka mestilah saling melengkapi.

Ia telah dilihat dengan cara yang istimewa dalam hal pemasaran dan jualan. Pemasar dan rakan sekerja mereka di bahagian jualan perlu bekerjasama, kerana apa yang dilakukan oleh satu sama lain mempunyai kesan langsung ke atas pencapaian orang lain.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *