Pemasaran influencer semakin bertekad untuk mempengaruhi keputusan pembelian pengguna

Sehingga 59% daripada eCommerce merancang pemasaran mereka dengan bantuan influencer, manakala 51% mengatakan bahawa mereka menarik pelanggan dengan lebih berkesan dengan bantuan kempen viral dengan influencer.

Pada tahun 2020, krisis yang disebabkan oleh coronavirus mendorong penggunaan rangkaian sosial dan pembelian dalam talian. Walaupun pelaburan dalam pengiklanan tradisional merosot, banyak jenama mula bekerjasama dengan pengaruh, kerana mereka dapat melaraskan kandungan dan mesej mereka dengan cepat untuk kekal relevan kepada pengikut mereka, walaupun dari rumah. Memandangkan senario ini, jenama telah membelanjakan kira-kira 202 juta euro untuk pemasaran influencer, menurut Bloomberg. Malah, pemasaran influencer telah dinilai sebagai saluran pemerolehan pelanggan dalam talian yang paling pesat berkembang, mengatasi carian organik, carian berbayar dan pemasaran e-mel.

Sebaliknya, pengguna telah mengubah minat mereka dari semasa ke semasa. 50% pengguna membuat pembelian dengan mengambil kira semua yang mereka lihat di media digital, seperti rangkaian sosial; Walaupun 92% orang sanggup mempercayai cadangan peribadi tentang jenama walaupun mereka tidak tahu siapa orang yang membuat cadangan itu, menurut kajian oleh platform Tomoson.

Perubahan dalam tabiat pengguna dan pengguna ini telah menjadikan kerjasama dengan pengaruh dalam dunia dalam talian sebagai taktik utama untuk meluaskan jangkauan kempen. Daripada NeoAttack, mereka menerangkan kepada kami kepentingan pemasaran influencer untuk menyatukan strategi dalam talian anda.

Pengaruh menjana kepercayaan yang lebih besar

Pengaruh biasanya menjadi begitu kerana mereka sangat mahir mengurus komuniti yang besar dan menarik penonton. Atas sebab ini, mereka mempunyai daya tarikan yang hebat untuk menarik profil bakal pelanggan: hakikat bahawa mereka adalah orang biasa, dan bukan selebriti, membolehkan pengguna berasa lebih dikenal pasti. Menurut postcron, 66% orang lebih mempercayai pendapat yang disiarkan di rangkaian sosial oleh pengguna lain.

Kandungan kreatif meningkatkan penukaran

Terima kasih kepada peningkatan dalam program yang bertanggungjawab untuk menyekat iklan, ia menjadi lebih kompleks untuk menjangkau pelanggan melalui pengiklanan dalam talian: peratusan 47% orang yang membeli melalui web menggunakan penyekat iklan, menurut angka oleh Tomoson. Oleh itu, adalah lebih berkesan untuk menjangkau pengguna melalui kandungan orang lain.

Terima kasih kepada kreativiti dan hubungan emosi yang dikembangkan oleh influencer dengan penonton, pengguna akhirnya mempercayai mereka. Semakin dekat pengaruh dengan nilai dan falsafah jenama anda, semakin mereka terlibat dengan punca dan seterusnya, tahap hubungan dengan pengikut mereka akan menjadi lebih besar. Ini secara langsung akan menghasilkan pulangan dan penukaran tindakan.

Mereka akan membantu anda meningkatkan reputasi jenama anda
Pemasaran influencer telah berubah dan tidak lagi mencukupi untuk mengupah bakat dan mencipta kandungan pengiklanan untuk komuniti mereka, kerana dengan cara ini keaslian hilang.

Matlamatnya, sebagai jenama, adalah untuk mendapatkan pengikut sebenar produk anda. Itulah sebabnya pemasaran advokasi digunakan, di mana hubungan jangka panjang diwujudkan dengan pengaruh, yang menjadi pembela sebenar jenama dan menghantar cadangan kualiti kepada komunitinya, iaitu kandungan yang berharga.

Instagram, Facebook atau YouTube?

Rangkaian sosial utama ialah Instagram. Ia adalah rangkaian sosial yang memenuhi semua keperluan untuk pemasaran influencer berfungsi: keaslian, keaslian dan kedekatan. Oleh itu, 79% kempen influencer dijalankan di dalamnya.

Kini, untuk dapat mencari pengaruh yang betul, ia mesti diambil kira bahawa tidak semua profil sesuai dengan jenama, falsafah perniagaan dan nilai, oleh itu, sapuan yang berkesan mesti dilakukan untuk memilih profil terbaik yang menyerupai nilai perniagaan dan objektif yang ingin dicapai.

Ia juga perlu untuk mencari faedah bersama. Untuk perjanjian kerjasama benar-benar berkesan, adalah perlu untuk mencari pengaruh yang memberikan manfaat kepada syarikat anda, tetapi juga menerima faedah daripada anda, dengan cara yang benar-benar membuahkan hasil yang terjalin.

Menurut Tomoson, sehingga 59% daripada eCommerce merancang pemasaran mereka dengan bantuan influencer, manakala 51% mengatakan bahawa mereka menarik pelanggan dengan lebih berkesan dengan bantuan kempen viral dengan influencer. Dengan perancangan yang baik, kempen yang berjaya dengan influencer boleh dijalankan, yang boleh membuat perbezaan antara kejayaan atau kegagalan syarikat kita dalam dunia yang kompetitif seperti dalam talian.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *