Pemasaran Kandungan: Bagaimana Kandungan Baik Membantu Membina Kepercayaan Jenama

Dalam persekitaran di mana pengguna semakin kurang menerima pengiklanan tradisional dan mesej pengiklanan ‘kuno’, pemasar telah menemui alternatif dalam format lain tindakan pemasaran dan pengiklanan. Salah satu persekitaran baharu yang muncul ialah pemasaran kandungan, yang bukan konsep baharu tetapi telah diperhalusi sejak kebelakangan ini untuk mencapai kesan yang lebih positif dan hubungan yang lebih berharga dengan pengguna.

Pemasaran kandungan kini bukan pembuatan semula infomersial pada masa lalu. Anda hampir boleh mengatakan bahawa ia berada dalam antipod. Untuk melakukan pemasaran kandungan yang baik, sebenarnya, anda perlu menggunakan peraturan yang serupa dengan peraturan teks kewartawanan. Kandungan mestilah berkualiti, ditulis dengan baik, mempunyai struktur yang jelas dan memberikan sesuatu yang bernilai kepada orang yang membacanya.

Tiada siapa yang akan membaca bentuk panjang yang telah dilancarkan oleh syarikat di laman web korporatnya atau kandungan yang telah mereka terbitkan dalam medium semata-mata kerana ia ada di sana. Mereka berbuat demikian hanya apabila mereka percaya bahawa mereka akan menerima sesuatu yang bernilai sebagai balasan: kandungan akan memberitahu mereka, menghiburkan mereka atau membenarkan mereka memahami isu yang berkaitan.

Oleh itu, nilai pemasaran kandungan adalah dalam bidang ini. Kandungan yang baik meletakkan syarikat sebagai pakar dalam bidang tertentu, membantu mereka menyampaikan maklumat tentang isu yang berkaitan dengan persekitaran perniagaan mereka (contohnya, ini adalah perkara yang dilakukan oleh syarikat yang mempromosikan data besar beberapa tahun lalu sebagai perkhidmatan B2B) atau mereka berkhidmat untuk memberi pengguna alat tertentu.

Bagi pengguna, kandungannya tidak menjengkelkan atau tidak relevan, seperti rehat pengiklanan yang kesekian kalinya, atas semua sebab itu. Mungkin, perkaitan dan minat yang boleh dimiliki oleh pemasaran kandungan dapat dilihat dengan jelas dalam bilangan syarikat yang menggunakannya sebagai cangkuk untuk mendapatkan petunjuk. Ia adalah maklumat yang menarik sehingga anda sanggup memberikan maklumat hubungan asas anda untuk memuat turun maklumat tersebut.

Tetapi pemasaran kandungan bukan sahaja mempunyai nilai dalam bidang itu dan dari perspektif itu. Ia juga melakukannya sebagai cara untuk meningkatkan reputasi jenama dan kepercayaan yang diletakkan oleh pengguna kepadanya.

Kandungan sebagai tuil untuk kepercayaan

Inilah yang baru ditunjukkan oleh kajian yang dijalankan oleh penyelidik Jerman yang baru diterbitkan dalam Jurnal Perniagaan Elektronik Antarabangsa.

Para penyelidik menggunakan maklumat yang dijana oleh 247 komuniti jenama di Facebook dan menganalisis pautan seterusnya yang diwujudkan antara pengguna dan jenama berdasarkan strategi kandungan yang dibangunkan ini. Penganalisis ingin mengukur penglibatan, tetapi juga kesan kandungan terhadap niat pembelian dan kepercayaan yang ditimbulkan oleh jenama dalam kalangan bakal pengguna.

Kesimpulan mereka adalah jelas. Sudah tentu, kandungan berkualiti mempunyai kesan ke atas penglibatan. Data tindak balas dan penglibatan adalah lebih positif. Tetapi, sebagai tambahan, kesan akhir terhadap kepercayaan yang ditimbulkan oleh jenama di kalangan komunitinya juga boleh diukur. Kesan positif ini mempunyai kesan tidak langsung pada niat pembelian terakhir, tetapi juga pada kepercayaan yang diberikan kepada jenama.

Dan, dalam satu cara, anda boleh mengatakan bahawa kajian itu membuat banyak logik. Lagipun, media rujukan telah berjaya mewujudkan hubungan kepercayaan dengan pembaca mereka dan telah melakukannya dengan siri kandungan berkualiti yang berterusan. Mereka menjadi rujukan kerana kandungannya sangat bagus. Jelas sekali, syarikat bukan media, tetapi pengajaran itu boleh dipelajari daripada mereka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *