Pemasaran Kandungan dalam Era Coronavirus: Kemenangan Ringkas dan Rasa Baik

Salah satu kesan krisis koronavirus ialah membawa perubahan dalam tabiat penggunaan kandungan rakyat. Sepanjang bulan berpantang, pengguna akhirnya berlindung dalam kandungan untuk meluangkan masa dan bertindak sebagai sejenis pengimbang kepada tekanan masa ini.

Terutama, proses penggunaan kandungan menandakan dua arah aliran yang jelas. Pengguna telah jatuh ke tangan kandungan komedi dan nostalgia. Mereka melihat kandungan yang menyeronokkan tetapi juga siri yang sudah diketahui dan antara kegemaran klasik setiap satu.

Aliran penggunaan kandungan juga memberi kesan kepada corak capaian pemasaran kandungan. Secara umum, pemasaran kandungan tidak kekal di luar perkara yang berlaku dengan trend penggunaan maklumat dan hiburan. Pemasar kandungan harus sedikit seperti pengurus media. Mereka perlu memahami jenis kandungan yang diminati, maklumat yang paling dicari dan juga format inovatif yang sedang meningkat. Mereka perlu mengambil nadi corak penggunaan dan minat pengguna.

Atas sebab ini, pada tahun coronavirus, mereka terpaksa menyesuaikan diri dengan trend yang berbeza dan terpaksa mengikuti turun naik kandungan dan minat pengguna. Boleh dikatakan, secara umum, tahun ini pengguna telah mencari kandungan yang menjadi pengimbang kepada berita buruk dan iklim semasa. Di situlah jenama terpaksa bergerak dengan aktiviti mereka.

Kini, trend dalam kandungan menonjol berbanding yang lain, yang juga mempunyai banyak potensi untuk jenama jika mereka dapat memahami intipatinya dan maksudnya apabila bercakap tentang produk mereka, mewujudkan hubungan dengan jenama dan mengukuhkan persepsi nilai korporat.

Video yang sedap dipandang mata

Ia adalah ledakan daripada apa yang AdWeek panggil video pendek sebagai rasa baik. Iaitu, pengguna berulang kali mengakses video kurang daripada 10 minit komedi, DIY, kraf dan masakan. Ia adalah video yang mudah ditonton, positif dan mempunyai kesan optimistik tertentu. Seperti yang mereka ingat di bahagian tengah, penggunaan kandungan ini sesuai dengan aktiviti dan corak penggunaan lain yang dilihat di pasaran. Pengguna mengambil lebih banyak “minuman dewasa” untuk berehat, tetapi juga bermain dengan doh bermain (di Amerika Syarikat, Play-Doh melancarkan versi dewasa tahun ini) atau melakukan kraf.

Data untuk jenis kandungan ini agak positif. Kajian oleh TheSoul Publishing yang dikumpul oleh media AS menunjukkan bahawa, pada masa ini, 69% pengguna menghabiskan antara 30 minit dan 3 jam sehari menonton jenis video ini (kajian dijalankan pada sampel Amerika).

Sebahagian daripada kehidupan yang sihat

Di samping itu, bukan sahaja mereka menghabiskan banyak masa untuk mengaksesnya, tetapi ia juga menyerlahkan cara mereka menonton video tersebut. Pengguna tidak melihat video pendek yang menggembirakan ini sebagai maklumat tetapi sebagai sebahagian daripada rutin kesihatan mereka. Iaitu, mereka telah menyepadukan mereka ke dalam amalan kesihatan mereka dan satu daripada tiga responden percaya bahawa menonton jenis video ini adalah salah satu tabiat sihat mereka.

Mungkin, ketepuan penggunaan berita buruk dan fakta bahawa beberapa bulan terakhir ini tidak begitu positif untuk kesihatan mental telah menyebabkan kandungan jenis ini dilihat sebagai pengimbang yang optimistik.

Oleh itu, video berfungsi dengan baik dalam persekitaran sosial dan menjana detik ledakan untuk media yang khusus dalam jenis kandungan ini. Bagi syarikat, mereka menerangkan daripada salah satu syarikat tersebut, video ini boleh membantu mereka memahami perkara yang pengguna inginkan dan perasaan mereka. Syarikat, bagaimanapun, juga boleh menyepadukan mereka ke dalam strategi kandungan mereka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *