Pemasaran, pengiklanan dan perniagaan: Perkara yang mereka tinggalkan kepada kami pada separuh pertama 2021

Awal bulan Julai. Ia adalah saat apabila anda merasakan bahawa cuti sudah pasti bermula dan hampir, hampir, anda boleh mengatakan bahawa dunia berhenti sedikit. Operasi keluar bermula (dan lebih banyak lagi tahun ini, di mana kebanyakan pengguna jelas bahawa apa-apa pun mereka akan pergi dalam perjalanan dan bercuti) dan butang jeda diklik (tidak kira berapa banyak yang dibayangkan) dalam kebimbangan besar tahun ini .

Ia juga apabila masa khatulistiwa tahun itu dicapai, pada separuh tepat. Dan tiada yang lebih baik daripada nombor bulat untuk mengambil stok berita hebat dan arah aliran hebat yang telah dibintangi pada tahun ini. Secara umum, boleh dikatakan bahawa separuh pertama tahun 2021 ini telah menjadi gelongsor emosi, yang hampir kelihatan lebih mendadak daripada yang mendominasi pada tahun 2020.

Sepanjang tahun lalu, unsur-unsur feel good dan good-rolling didominasi, yang secara beransur-ansur hilang dan yang membawa kepada 2021 di mana segala-galanya kelihatan lebih terpolarisasi. Ia adalah, seperti yang mereka menegaskan pada tahun-tahun awal Big Brother, seolah-olah segala-galanya sedang dijalani dengan lebih hebat dalam keadaan itu.

Syarikat-syarikat terpaksa beroperasi dengan kaki timbal, dalam persekitaran di mana banyak perkara juga berlaku.

Coronavirus dan kembali normal

Jika 2020 terpaksa disimpulkan dalam satu perkataan, ia akan menjadi coronavirus. Sebenarnya, buat masa ini, istilah yang sama ini berfungsi untuk meringkaskan apa yang telah kita lalui pada tahun 2021. Walaupun pada musim panas tahun lalu terdapat mereka yang menganggap bahawa tahun 2021 akan menjadi tahun biasa, ia tidak berlaku. Tahun ini bermula, sebenarnya, dengan gelombang keempat pandemik dan dengan jumlah rekod baharu pesakit. Di sesetengah negara, kematian puncak telah dicapai.

Oleh itu, coronavirus terus mendominasi agenda pada separuh pertama tahun 2021 ini, walaupun pada hakikatnya rakyat sudah muak dengan kehidupan covid (keletihan pandemik adalah fakta) dan walaupun vaksin telah mula mengubah keadaan di banyak negara. Separuh pertama tahun 2021 agak berterusan dalam beberapa trend pengguna yang bermula pada tahun 2020, walaupun semasa proses kembali normal selepas pandemik semakin reda.

Sudah tentu, banyak perkara yang telah dipercepatkan atau yang telah muncul semasa wabak itu tidak akan hilang. Inilah yang berlaku dengan pembayaran mudah alih, kuasa Amazon dalam pengiklanan atau aliran pengguna, seperti minat terhadap perkara tempatan. Pengalaman penting wabak itu juga telah menyemarakkan nostalgia dan dengan itu kembalinya tahun 90-an.

Brexit (sekali lagi)

Sudah berapa tahun kita bercakap tentang Brexit dan meletakkannya dalam senarai dan ringkasan? Ia kelihatan seperti beratus-ratus tahun, walaupun ia tidak begitu lama. Pada tahun 2020, Brexit menjadi berkesan, tetapi dengan tempoh peralihan yang membuatkan pengguna tidak menyedari kesannya. Itu berubah dengan kemasukan pada tahun 2021 dan semester pertama telah dipenuhi dengan cerita tentang pengalaman di sempadan dan pembayaran kastam. Bagi perniagaan ia telah menjadi mimpi ngeri untuk perdagangan rentas sempadan, yang akan menjadi lebih teruk.

Pemulihan pasaran pengiklanan

Akaun untuk 2020 sangat optimistik dan positif, sehingga coronavirus tiba-tiba tiba dan menghapuskan semua ramalan. Oleh itu, tahun 2020 menjadi tahun merah dan mempunyai kesan yang sangat negatif untuk industri pemasaran dan pengiklanan. Pelaburan telah dibatalkan atau ditangguhkan dan pemasar terpaksa memasuki ‘mod krisis’.

Walau bagaimanapun, separuh pertama tahun 2021 sangat berbeza. Walaupun ada ketakutan terhadap krisis pasca-pandemi (dan walaupun wabak itu belum berakhir), keadaan sedang mencari. Anggaran sudah menyatakan bahawa pasaran pengiklanan akan pulih lebih cepat daripada yang dijangkakan, kerana pertumbuhan sudah lebih tinggi daripada yang dijangkakan.

Malah, lantunan itu seperti tidak pernah dilihat sebelum ini. Sudah tentu, pertumbuhan ini tidak sama untuk semua media dan semua media. Media tradisional, seperti televisyen atau akhbar kertas, kekal dalam kedudukan yang sukar. Pemasar bertaruh pada pemasaran digital dan pengiklanan, seperti yang dibuktikan oleh tarikan penyelesaian seperti pemasaran e-mel.

Sinetron Andorra

Kisah hebat pertama krisis reputasi dan kontroversi jenama yang berlaku tahun ini di Sepanyol ialah kisah ‘youtuber Andorra’. Anda hampir tidak perlu menjelaskannya, hanya dengan menyebutnya, semua orang akan mengingati dengan cepat kisah bagaimana beberapa pengguna YouTube paling popular tinggal di Andorra untuk mengelak daripada membayar cukai.

Ini mencetuskan ribut kompleks yang membahayakan reputasi YouTuber Andorra, terdapat banyak perbincangan mengenai cukai dan mereka mula menganalisis apa yang perlu dilakukan oleh jenama (bukan sedikit pengguna yang menganggap bahawa mereka tidak sepatutnya mengiklan dengan mereka).

Sebagai kesan sampingan, opera sabun Andorra merupakan salah satu faktor yang membantu meningkatkan populariti transgenerasi Ibai Llanos, penstrim kini bergaya, yang terus membayar cukai di Sepanyol dan telah dikaitkan secara langsung untuk jenama kepada nilai positif.

Liga Super

Krisis pengguna YouTube Andorra bukanlah satu-satunya krisis reputasi dan jenama yang berlaku pada separuh pertama tahun ini. Syarikat elektrik mengalami kebakaran reputasi dalam beberapa minggu kebelakangan ini dengan mula berkuatkuasanya format penetapan harga elektrik baharu dan harganya yang tinggi.

Di Sepanyol, tetapi gema krisis reputasi global, produk gila Nestlé atau produk yang dimusnahkan Amazon di gudang British juga telah menjadi tajuk utama. Tetapi, tanpa ragu-ragu, tiada krisis sedratik yang pernah dibintangi dalam Liga Super.

SuperLiga adalah, dari awal, perang untuk kawalan jenama. Beberapa pasukan bola sepak Eropah yang besar ingin mencipta liga mereka sendiri, pertandingan tertutup di mana mereka akan mempunyai kawalan mutlak terhadap apa yang berlaku dan pendapatan yang diperolehinya. Ia bermula sebagai idea yang boleh mengubah segala-galanya dan cepat runtuh dalam menghadapi kritikan daripada pasaran.

UEFA menentangnya, tetapi mungkin perkara paling dramatik untuk kelab adalah tekanan daripada orang ramai. Peminat pasukan British turun ke jalanan – walaupun terkurung oleh coronavirus – untuk menghadapi idea itu dan pasukan mereka berundur, menunjukkan kuasa peminat jenama. Tidak lama kemudian pasukan lain jatuh dan Liga Super, dalam beberapa hari, idea yang kecewa dan contoh kegagalan dalam pemasaran.

Penjenamaan semula AstraZeneca

Beberapa syarikat telah menjenamakan semula produk dan jenama mereka dalam beberapa bulan kebelakangan ini, tetapi tidak ada yang relevan seperti AstraZeneca dan vaksin coronavirusnya. Vaksin AstraZeneca berubah daripada berada di puncak gelombang dalam persepsi pengguna (ia telah menjadi salah satu yang pertama dan tiba apabila ia paling diperlukan) kepada jenama yang dibenci.

Pemberian vaksin berhenti dan amaran kesihatan tidak memihak kepada mereka. Syarikat itu menukar nama vaksin kepada Vaxzevria, tetapi selama berbulan-bulan ini jelas bahawa penjenamaan semula ini tidak berjaya dan ia tidak melakukan apa-apa untuk memulihkan reputasi baik yang hilang.

Monopoli, kuki dan masalah undang-undang lain

Mungkin, ramai pemasar akan menyedari – sekurang-kurangnya kepada diri mereka sendiri – bahawa semua opera sabun kehakiman Google, Facebook dan gergasi rangkaian lain mula menjana sedikit kemalasan. Mereka ada di mana-mana dan terkumpul satu demi satu.

Pada separuh pertama tahun 2021, nampaknya kami sentiasa menulis perkara yang sama, sedangkan pada hakikatnya ia adalah proses yang berbeza dan masalah baharu untuk platform ini. Google menerima denda jutawan di Perancis dan Facebook melihat siasatan dibuka oleh Suruhanjaya Eropah. Mereka adalah dua contoh.

Separuh pertama tahun ini trend telah disahkan. Syarikat-syarikat besar dalam rangkaian sedang diteliti oleh organisasi dalam pasaran yang berbeza (kini mereka menghadapi masalah di EU, UK dan AS) untuk menentukan sama ada mereka menyalahgunakan kedudukan dominan mereka dan mengurangkan kehadiran syarikat lain. Pengiklanan dalam talian adalah salah satu perkara penting.

Dan di situlah ‘drama’ kuki muncul sebagai bintang tetamu dalam bab ini, yang telah pun memasuki beberapa penyiasatan tersebut. Ia adalah salah satu isu yang sedang disiasat oleh EU dan Google terpaksa memberi mereka tempoh selama setahun kerana pengawal selia pasaran British.

Pengesahan TikTok

Di pasaran Amerika Syarikat, kejutan telah pun berlaku: TikTok sudah mempunyai lebih ramai pengguna remaja daripada Instagram, rangkaian sosial yang pernah menjadi ratu pasaran pengiklanan dan niche ‘belia’. Itulah yang dijangka akan berlaku di pasaran lain dan juga pengesahan bahawa TikTok adalah pemain yang berkuasa.

Untuk menjadi, tahun ini ia adalah salah satu penaja rasmi Eurocup. Pada tahun lepas, TikTok telah menggandakan hasil pengiklanan dan kehadiran jenama adalah lebih biasa. Ia telah berhenti menjadi rasa ingin tahu untuk menjadi satu lagi bahagian pemasaran media sosial.

Tahun Facebook yang mengerikan

Pada awal Mei, nampaknya Starbucks berfikir untuk meninggalkan Facebook. Syarikat itu tidak membuat sebarang pengumuman rasmi, tetapi cerita itu telah dibocorkan kepada media. Mereka muak dengan kebencian dalam komen yang mempunyai kemas kini mereka. Ia adalah berita buruk untuk Facebook.

Facebook mempunyai masalah dengan pihak berkuasa tahun ini atas sebab monopoli, tetapi juga masalah dengan penggunanya dan dengan jenama yang menggunakan platform tersebut. Facebook telah memuncak dalam pertumbuhan dan kehilangan kuasa sebagai sumber trafik rujukan. Jika anda menambah bahawa Instagram mula membosankan, gambar itu lengkap dan ia tidak begitu positif untuk gergasi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *