Penerima besar perubahan privasi iPhone ialah Apple: hasil pengiklanannya tiga kali ganda

Apabila tidak lama dahulu Apple mengaktifkan ciri privasi baharunya dalam iOS, nampaknya jelas bahawa syarikat besar dalam dunia pengiklanan akan menjadi orang yang dirugikan oleh pergerakan itu. Apple memberi pengguna lebih kawalan ke atas privasi data mereka, sesuatu yang bersesuaian dengan kedudukan pasaran dalam beberapa tahun kebelakangan ini dan dengan kebimbangan pengguna yang semakin meningkat.

Dengan berbuat demikian, ia menyekat perkara yang boleh dilakukan oleh gergasi pengiklanan. Kerosakan cagarannya adalah dari semua jenis. Daripada kempen pemasaran e-mel ke Facebook, dia adalah salah seorang pengkritik yang paling jelas terhadap langkah Apple. Harga pengiklanan pada Android melonjak kerana kesan panggilan.

Tetapi apakah kesan semua ini terhadap perniagaan pengiklanan Apple sendiri? Lagipun, semua teknologi besar cuba meletakkan diri mereka dalam pasaran pengiklanan dan mengewangkan khalayak mereka dan tarikan mereka.

Apple tidak terkecuali, walaupun sehingga kini ia adalah pemain yang agak kecil. Selepas mengumumkan langkah pro-privasinya, Apple meningkat – dengan kurang gembar-gembur, walaupun – berat pengiklanan pada perkhidmatannya. Apple telah menetapkan untuk menakluki pasaran pengiklanan, dalam konteks yang juga sangat menyanjung.

Data tiga kali ganda

Dan keputusannya sudah menunjukkan: “Seolah-olah Iklan Carian Apple berubah daripada bermain di liga kecil kepada bermain dalam siri dunia dalam setengah tahun,” Alex Bauer, Ketua Pemasaran Produk di Cawangan, memberitahu Financial Times.

Persekitaran ekonomi telah mengambil kira bagaimana kekayaan pengiklanan Apple telah berubah dan angkanya mengagumkan. Dalam tempoh enam bulan sejak ia melancarkan perubahan privasinya pada iPhone, perniagaan pengiklanan Apple – Iklan Carian – telah meningkat tiga kali ganda. Iklan terhad kepada ruang iklan di App Store. Setahun yang lalu, berat iklan Apple dalam muat turun apl akhir ialah 17%. Kini, ia sudah 58%.

Langkah Apple telah “mengubah landskap dengan ketara,” seperti yang dijelaskan oleh penyelidik Evercore ISI kepada komuniti perniagaan. Sumber industri yang kekal tanpa nama menunjukkan kepada FT bahawa keadaannya agak rumit: Apple telah memberikan dirinya “pas percuma” dan peraturan yang digunakan untuk rangkaian pengiklanan lain, dia menuduh, tidak berfungsi untuk mereka. Had adalah untuk yang lain, tetapi bukan untuk iklan anda.

Akaun pendapatan

Apple akan menutup tahun fiskal ini dengan pendapatan kira-kira $5 bilion dalam pengiklanan. Dalam tiga tahun, mereka akan mencapai 20,000.

Mereka bukanlah angka yang memberangsangkan jika dibandingkan dengan data Google atau Facebook, tetapi cukup menarik untuk meletakkan Apple dalam kedudukan baru muncul dalam pasaran pengiklanan. Amazon berada dalam 7.900 juta dolar berdasarkan pendapatan dalam bahagian di mana ia menyepadukan akaun pengiklanan, tetapi sebelum ini dalam jumlah yang serupa dengan yang disasarkan untuk Apple.

Di samping itu, dalam pasaran di mana pertempuran semakin sengit, Apple akan memperolehi situasi yang berkuasa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *