Pengajaran daripada industri berprestasi tinggi dalam pengiklanan digital

Agak jelas bahawa pengiklanan Internet telah menjadi pelaburan pengiklanan yang paling menonjol untuk syarikat. Corak pembalikan wabak hanya menguatkan trend dan ia dijangka berterusan. Sebenarnya, pengiklanan digital yang akan memacu pelaburan menjelang akhir tahun.

Sudah tentu, tidak semua syarikat melabur sama dan tidak semua segmen pengiklanan digital mencapai hasil dan data yang sama. Perkara bergantung – dan banyak – pada cara strategi ditakrifkan dan cara saluran terbaik digunakan. Sesetengah syarikat mencapai lebih banyak data tertunggak sebagai balasan dan dapat melunaskan pelaburan digital mereka dengan lebih berkesan.

Tetapi sektor manakah yang menerajui pelaburan digital dan dengan itu berjaya memperoleh data dan hasil terbaik? Salah satu kajian terbaru Gartner telah memfokuskan dengan tepat pada percubaan menganalisis soalan ini.

Penyelidikan mereka telah menentukan bahawa, pada masa ini, syarikat runcit, perkhidmatan kewangan dan syarikat barangan pengguna yang berjaya menerajui keputusan yang diperoleh, membandingkan data daripada kedua-dua syarikat B2B dan B2C. Pemimpin yang hebat ialah sektor runcit, yang telah mencapai data terbaik dalam penunjuk yang dikumpul oleh Gartner dan telah mencapai bukan sahaja data yang baik dalam media sosial tetapi juga dalam paparan dan iklan mudah alih.

Jenis syarikat ini mencapai angka yang baik kerana mereka telah berjaya memahami pasaran mereka dengan baik dan apa kunci yang mereka mesti tekan untuk mencapai pengguna. “Jenama prestasi terbaik adalah tangkas melalui campuran media,” jelas penganalisis Gartner Andrew Frank. Mereka cepat menguji apa yang mereka lakukan dan menyesuaikan diri dengan perubahan dalam pasaran dan saluran di mana ia dilancarkan. Di samping itu, mereka telah dapat melihat dengan berkesan ke mana corak penggunaan kandungan pergi.

“Selain itu,” kata Frank, “mereka adalah peneraju dalam video dan terus melabur dalam format untuk memanfaatkan sepenuhnya ledakan penggunaan media yang sedia ada.” Syarikat-syarikat dalam sektor ini telah memahami bahawa masa depan terletak pada video dan semakin ramai pengguna menumpukan masa dan perhatian kepadanya.

Oleh itu, mereka memperhalusi strategi pengiklanan digital mereka dalam bidang ini sebanyak mungkin. Ini melibatkan bukan sahaja pelancaran iklan video, tetapi memahami cara video dan penggunaannya disepadukan ke dalam perjalanan membeli-belah pengguna anda dan perkara yang diperlukan oleh setiap platform.

Pengajaran daripada pemimpin

Jadi dengan mempertaruhkan segala-galanya pada video, adakah mungkin untuk menjadi seperti jenama sektor terkemuka dan hasil peringkat pertama? Ia tidak semudah itu. Gartner sebenarnya mencadangkan satu siri petua selepas analisisnya yang boleh berfungsi sebagai corak apa yang perlu dilakukan. Mereka menyentuh lebih banyak tanah daripada itu.

Dari awal lagi, Gartner mengesyorkan memahami peranan syarikat dalam ekosistem. Iaitu, sudah tiba masanya untuk membandingkan keputusan dengan apa yang berlaku dalam senario yang sama dan melihat apa yang dilakukan oleh syarikat terkemuka.

Untuk meneruskan, syarikat mesti melakukan kerja naik taraf yang berterusan. Firma analitik mengesyorkan agar sentiasa mengikuti perkembangan terkini tentang “perubahan privasi, kesannya terhadap pengiklanan dan arah aliran utama dalam platform dan media,” tetapi juga sentiasa mengetahui perkara asas setiap platform utama dan cara menggunakan video dengan berkesan. Di samping itu, anda mesti sentiasa bersedia untuk perubahan dalam pembahagian pengiklanan atau penyepaduan saluran.

Dan akhirnya, mereka mengesyorkan sentiasa merancang untuk masa depan pengiklanan dan teknologi yang berkaitan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *