Pengaruh terus bermain mengelirukan: mereka menyamarkan hashtag #iklan yang ditentukan oleh peraturan pengiklanan supaya ia tidak dilihat

Nampaknya sudah berlalu masa pemasaran influencer kelihatan seperti Wild West dan apabila mereka melakukan apa sahaja yang mereka mahu. Notis pengawal selia pasaran di beberapa negara, tekanan pengguna Internet dan dakwaan jenama pengiklanan (yang tidak mahu mengotorkan tangan mereka dengan amalan yang tidak beretika dan dalam beberapa kes menyalahi undang-undang) telah membawa kepada penciptaan rangka kerja nasib untuk industri ini.

Semuanya mesti dikenal pasti sebagai iklan dalam satu cara atau yang lain dan teg #ad telah meletakkan dirinya sebagai yang digunakan secara global.

Walaupun terdapat cara jenama lain yang menunjukkan tindakan adalah pengiklanan (Instagram membenarkan salah satu alatnya untuk mengenal pasti bahawa ia adalah kandungan berbayar dan menunjukkan siapa yang membayar untuknya), sumber hashtag telah menjadi yang paling popular dan berulang. Pengguna Internet dengan cepat mengenal pastinya apabila mereka menjumpainya dan bagi mereka yang berpengaruh, ia adalah yang paling tidak invasif.

Tetapi adakah influencer dengan hashtag #ad benar-benar menjalankan tugas dengan betul? Adakah hashtag berfungsi untuk menjelaskan kepada pengguna Internet bahawa ini adalah pengiklanan? Atau, sebaliknya, adakah terdapat permainan berganda iaitu menutup punggung tetapi bersembunyi sebanyak mungkin?

Kesimpulan kajian Awin mengenai soalan itu menjelaskan bahawa perkara lebih penuh dengan bayang-bayang daripada cahaya. Kesimpulan yang jelas dari statistik mereka ialah influencer bermain sebanyak mungkin untuk terganggu. Oleh itu, 76% daripada pengaruh yang dianalisis menyembunyikan sebanyak mungkin hashtag yang mengenal pasti bahawa ini adalah promosi dan kerjasama berbayar.

Secara teorinya, mereka tidak boleh dituduh sebagai pengiklanan rahsia, kerana tanda-tanda bahawa mereka adalah jawatan yang ditaja ada. Dalam amalan, pengikut anda kemungkinan besar tidak akan memproses maklumat dan perkara itu “tergelincir”.

Jadi mereka menyembunyikan apa itu pengiklanan

Cara paling biasa untuk menyamar bahawa mereka menerima kemas kini berbayar adalah dengan meletakkan hashtag di tengah-tengah kandungan lain. 59% daripada siaran pengaruh yang dianalisis menambah hashtag yang menandakan kerjasama berbayar di tengah-tengah siaran.

24% membawanya ke penghujung segala-galanya, di belakang semua maklumat, dan 12% menghantarnya ke bahagian komen. Hanya 5% meletakkan hashtag yang mengenal pasti kerjasama pada permulaan kemas kini.

Ini bercanggah dengan cadangan badan kawalan pasaran. Pihak Berkuasa Piawaian Pengiklanan British, yang merupakan salah satu perintis dalam memanfaatkan pengaruh, menunjukkan bahawa iklan yang mengenal pasti siaran yang ditaja harus diletakkan di tempat yang mudah dilihat oleh pengguna.

Malah, badan ini telah pun menjelaskan pada masa lalu bahawa ia tidak berbaloi untuk menyamarkan #iklan dalam awan hashtags dan bahawa ia tidak berguna untuk menunjukkannya selepas mengklik pada lihat lagi. Ia mesti pada pandangan pertama.

Dan seseorang hampir boleh mengatakan bahawa inilah yang juga dikehendaki oleh undang-undang di Sepanyol. Peraturan yang mengawal selia pengiklanan di Internet memerlukan iklan tersebut dikenal pasti dengan jelas dan notis itu dilihat dengan cara yang mudah. Pengaruh dikawal oleh undang-undang yang sama.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *