Pengguna berita melalui rangkaian sosial, lebih berpengetahuan atau tidak bermaklumat?

Peningkatan rangkaian sosial, portal internet dan kebolehcapaian kekal kepada rangkaian melalui telefon mudah alih, tablet dan komputer telah membawa kepada penggunaan berita dan maklumat secara kekal yang boleh menjejaskan kualiti maklumat yang mereka terima secara serius. pengguna, terutamanya dalam bidang politik.

Ini adalah salah satu kesimpulan utama penyiasatan baru-baru ini di mana pakar dari Universiti Antarabangsa Catalonia (UIC Barcelona) dan Universiti Terbuka Catalonia (UOC) telah mengambil bahagian. Kerja ini menganalisis penggunaan berita politik dan kualiti bermaklumatnya di tujuh belas negara Eropah dan memberi amaran tentang kemungkinan kerosakan yang boleh menyebabkan sejumlah besar sumber dalam persekitaran digital dan kesukaran yang dijananya dalam pemprosesan maklumat.

“Kualiti lebih penting daripada kuantiti, itulah sebabnya individu yang memaklumkan diri mereka melalui media tradisional, seperti akhbar atau saluran televisyen utama, dengan proses pengeluaran berita yang sangat profesional, cenderung mempunyai pengetahuan politik yang lebih besar daripada pengguna berita lain “, memperincikan pengarang karya Laia Castro, profesor di Fakulti Sains Komunikasi UIC Barcelona dan penyelidik pasca doktoral di Universiti Zurich, di Switzerland, dan Ana Sofía Cardenal, profesor dalam Pengajian Undang-undang dan Sains Politik di UOC dan penyelidik utama untuk Sepanyol dalam projek konsortium NORFACE Ancaman dan peluang persekitaran politik bermaklumat yang berubah, bersama-sama penyelidik lain.

“Tidak semua diet berita adalah” sihat “dan bermaklumat. Malah, dalam konteks bermaklumat, lebih banyak tidak semestinya sinonim dengan lebih baik, ” Castro menekankan.

Profil pengguna berita

Tambahan pula, dalam penyelidikan ini, penulis telah menerangkan lima jenis profil pengguna berita dalam konteks Eropah, selepas analisis lebih daripada 28,000 orang di 17 negeri. Profil ini boleh dikumpulkan ke dalam minimalis, mereka yang kadangkala menjadi pengguna berita dan maklumat politik; pengguna berita melalui rangkaian sosial; tradisionalis, orang yang pergi ke media tradisional dan televisyen awam untuk mendapatkan maklumat; enjin carian berita dalam talian, pengguna yang aktif mencari berita di rangkaian dan secara terpilih mengakses media maklumat dalam talian secara terus, dan berita “pengguna super”, orang yang terdedah kepada semua jenis media dengan kerap.

“Pengguna yang menunjukkan lebih banyak pengetahuan politik ialah mereka yang mendapat maklumat melalui media tradisional dan dengan pasukan profesional yang sangat disatukan, tetapi juga orang yang mencari secara aktif dan secara terpilih mengakses maklumat dalam talian,” jelas pakar. Sebaliknya, mereka yang dianggap sebagai “pengguna super berita” nampaknya belum selesai menyatukan semua yang mereka baca atau maklumat yang mereka terima, jadi tahap pengetahuan politik mereka lebih rendah.

Dengan cara ini, kebarangkalian untuk tergolong dalam kumpulan tradisionalis adalah lebih tinggi di negara-negara Eropah utara dan tengah berbanding di negara-negara Eropah selatan dan timur, wilayah di mana profil enjin carian berita adalah lebih kerap sejajar. “Pengguna tradisionalis cenderung mempunyai lebih banyak pengetahuan politik berbanding pengguna berita yang lain secara praktikal di seluruh Eropah, manakala di negara-negara yang terdapat lebih banyak enjin carian berita dalam talian – seperti Greece, Sepanyol, Itali, Poland, Romania, dll. -, jenis “diet berita” dalam talian ini kurang bermaklumat, jadi ia dikaitkan dengan individu yang kurang pengetahuan politik “, perincian pakar.

Dalam kes Sepanyol, trend utama ialah terdapat lebih ramai pengguna berita dalam talian berbanding di negara lain. “Rata-rata pengguna di Negara Sepanyol tidak menunjukkan tahap pengetahuan politik yang lebih tinggi daripada pengguna lain, kerana di Sepanyol mereka yang mempunyai lebih banyak pengetahuan adalah tradisionalis. Tambahan pula, di Sepanyol terdapat kumpulan hiperpengguna berita yang lebih besar daripada di negara lain, tetapi pengguna ini tidak mengasimilasikan semua yang mereka baca,” tegas Castro.

Anjakan paradigma media sosial
Satu lagi sorotan dalam penyelidikan ini menunjukkan bahawa percambahan dan pempopularan rangkaian sosial telah menghasilkan “longsor maklumat” dan aliran berita yang berterusan yang boleh memberi kesan negatif kepada sesetengah pengguna. Apatah lagi, orang yang menggunakan pelbagai sumber dan memanfaatkan sepenuhnya ekosistem digital baharu ini menghadapi kesukaran memproses maklumat.

“Jumlah maklumat yang banyak menjadikan pengguna super berita belajar dan memaklumkan diri mereka kurang dan mungkin lebih teruk daripada pengguna berita lain,” Cardenal menekankan.

Dalam pengertian ini, penulis kajian ini membuat kesimpulan bahawa media yang menawarkan maklumat berkualiti mesti mempunyai “kesan ekologi” kepada media lain dan kualiti berita dalam konteks setiap negara.

“Di negara yang mempunyai perkhidmatan televisyen awam yang kukuh, dibiayai dengan baik dan bebas atau di negara yang mempunyai banyak langganan kepada akhbar tradisional dan kewartawanan kepentingan awam, pengguna berita cenderung lebih bermaklumat berbanding di negara lain di arka Mediterranean, sebuah wilayah di kawasan bebas itu. media dalam talian memainkan peranan yang lebih penting, seperti Greece, Sepanyol atau Itali “, menganalisis Castro.

Oleh itu, pengguna yang cenderung menggunakan media tradisional bukan sahaja mempunyai lebih banyak pengetahuan politik, tetapi juga lebih minat politik, lebih banyak pendidikan atau lebih mempercayai media berbanding mereka yang dimaklumkan terutamanya melalui rangkaian sosial. “Konteks ini boleh menunjukkan kualiti maklumat yang lebih tinggi yang ditawarkan oleh media tradisional berbanding dengan kualiti banyak berita yang disiarkan melalui rangkaian sosial,” menyimpulkan pengarang karya ini.

Penyelidikan UOC ini menyokong Matlamat Pembangunan Mampan (SDG) 12, pengeluaran dan penggunaan yang bertanggungjawab, dan 4, pendidikan berkualiti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *