Pengguna dan pengguna menerima kesan daripada lebih banyak iklan dalam talian berbanding sebelum ini, tetapi rasa kenyang terhadap mereka juga meningkat

Sekiranya terdapat satu pengajaran yang harus dipelajari oleh pemasar daripada kenaikan, kejatuhan dan kejatuhan televisyen, ia adalah yang berkaitan dengan pengiklanan. Televisyen berjaya meletihkan penontonnya dan iklan menjadi semacam seretan. Anda boleh mengatakan bahawa semua orang membenci iklan dan pengiklanan berada di bahagian atas semua aduan penonton.

Pada tahun 90-an, kebencian terhadap iklan menyebabkan penonton menyerah kepada “zapping.” Dalam 10, kekenyangan sebelum publisiti mendorong penonton ke pelukan VoD. Platform penstriman bukan sahaja menawarkan siri dan filem – dengan bayaran yang kecil – tetapi juga menjadikannya bebas iklan.

Pelajaran kelihatan agak jelas. Pengguna boleh menerima iklan dan mesej jenama dari awal, terutamanya apabila ini memastikan bahawa mereka boleh mengakses kandungan atau perkhidmatan tanpa perlu membayar untuknya (terdapat semua tarikan AVoD yang semakin meningkat, penstriman dengan pengiklanan). Walau bagaimanapun, mereka mempunyai had, yang tidak begitu sukar untuk diatasi. Apabila iklan menjadi berlebihan untuk penonton, mereka akan berhenti.

Televisyen adalah contoh paling jelas yang jauh dari satu-satunya. Kami hanya perlu memikirkan berapa banyak video dalam talian yang telah kami tinggalkan sebelum melihatnya apabila mereka mengumumkan bahawa imej – yang kami tahu tidak akan bertahan seminit – akan disampaikan kepada kami selepas dua pengumuman.

Juga, anda boleh mengambil yang paling muda sebagai sampel: Generasi Z dibakar oleh berat berlebihan pengiklanan di rangkaian sosial.

Tetapi masalahnya bukan sahaja pada masa lalu televisyen atau pada masa kini orang muda dan penonton video. Isunya lebih merentasi: dalam beberapa bulan kebelakangan ini, purata pendedahan kepada iklan telah meningkat dan ini telah menyebabkan aliran tepu meningkat.

Seperti yang baru dijelaskan oleh Kantar dalam kajian persepsi, pendedahan pengguna kepada iklan dalam talian telah meningkat selama ini. Bukan sahaja terdapat lebih banyak iklan, tetapi rakyat menghabiskan lebih banyak masa dalam talian dan oleh itu melihat lebih banyak iklan. Pandemik, tambah mereka dalam kajian itu, telah mempercepatkan trend ini: pada tahun lepas, pendedahan pengguna kepada iklan dalam talian telah meningkat sebanyak 4%. Iaitu, mereka melihat lebih banyak pengiklanan digital.

Kemasyhuran pengiklanan dalam talian yang semakin meningkat

Tetapi pendedahan yang semakin meningkat ini seiring dengan persepsi menaik yang negatif: Pemasar mesti mencari keseimbangan dan memanfaatkan peningkatan pendedahan kepada rangkaian ini dengan cara yang tidak mengganggu dan mengganggu.

Data Kantar menunjukkan mereka tidak berjaya. Pengguna merasakan mereka sudah muak dengan iklan tersebut, walaupun berita baiknya ialah ini boleh dipertingkatkan. Kajian Kantar memberikan hasil “terutamanya negatif” dalam persepsi pengiklanan dalam permainan, penstriman video dan muzik penstriman pada tahun 2020, tetapi saluran ini adalah saluran yang paling meningkat dalam persepsi sepanjang 2021.

Apa yang menakutkan pengguna

Mengapakah pengguna membenci pengiklanan dalam talian? Setiap saluran mempunyai senarai aduannya sendiri, yang kadangkala berkaitan dengan reputasinya dan kadangkala dengan aktivitinya. Pengiklanan di rangkaian sosial, misalnya, dilihat secara negatif, bermula dari isu reputasi.

Pengguna tidak menyukainya kerana pembahagiannya yang berlebihan, yang membawa kepada syak wasangka tentang cara mereka menggunakan data tersebut. Dalam saluran dalam talian lain, masalah datang dari sifat iklan, kerana ia dilihat sebagai terlalu berulang.

Iklan yang tampan boleh membantu anda memahami perkara yang perlu dilakukan. Pengiklanan e-dagang dilihat sebagai relevan dan berguna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *