Pengiklan sudah membelanjakan lebih banyak wang untuk iklan media sosial berbanding kempen televisyen

Apabila tidak lama dahulu pelaburan pengiklanan di internet mengatasi itu di televisyen, detik itu dialami sebagai sesuatu yang bersejarah. Televisyen telah mendominasi belanjawan pengiklanan selama beberapa dekad dan menjadi platform hebat yang digunakan pengiklan untuk menjangkau khalayak. Justeru, gerakan seterusnya yang dibintangi mereka juga agak mengejutkan. Sekarang ini bukanlah pelaburan digital mengatasi televisyen, tetapi ia melakukannya secara bersendirian dan sebahagiannya dilakukan dalam pengiklanan di rangkaian sosial.

Itulah yang disumbangkan oleh Trend Pengiklanan Global terkini yang Warc buat. Walaupun kedua-dua televisyen linear dan rangkaian sosial menarik jumlah pelaburan pengiklanan yang “tidak seimbang” jika seseorang mengambil kira berapa banyak masa yang diluangkan oleh pengguna sendiri setiap hari, seperti yang ditunjukkan oleh kajian itu, data dari rangkaian sosial sudah melebihi masa TV yang selalu.

Oleh itu, unjuran Warc menunjukkan bahawa rangkaian sosial akan mengambil 39.1% daripada semua pelaburan pengiklanan global pada tahun 2022, walaupun pada hakikatnya ia mewakili hanya 21.4% daripada masa penggunaan media harian. Terdapat lag antara masa dan sumber yang diperuntukkan.

Lebih mendadak ialah jurang antara televisyen linear dan penyongsangan. Ini akan mengambil 31.5% daripada belanjawan pengiklanan jenama di seluruh dunia, walaupun pada hakikatnya pengguna hanya memutuskan 16.1% daripada masa mereka. Pelaburan pengiklanan boleh dikatakan menggandakan masa yang sebenarnya ada pada TV.

Seperti yang mereka nyatakan dalam penemuan kajian, pelaburan dalam televisyen linear jelas membengkak. Berhadapan dengan ini, pelaburan pengiklanan video dan penstriman dalam talian kini berada dalam keadaan yang lebih sekata. Dalam erti kata lain, selepas bertahun-tahun meremehkan saluran dan melabur terlalu sedikit, pemasar mula mendekati perkara yang paling hampir dengan realiti dengan berat dalam belanjawan mereka.

Saluran mana yang dipandang rendah

Tetapi seperti terdapat saluran yang mengambil lebih banyak pelaburan daripada masa sebenar yang dibelanjakan oleh pengguna untuknya, terdapat juga saluran yang berada dalam situasi yang bertentangan. Anda hampir boleh mengatakan bahawa pemasar meremehkan mereka. Yang paling tidak dinilai daripada kesemuanya ialah podcast, ia adalah saluran yang mendahului senarai dengan jurang negatif terbesar antara berat dalam jam hiburan dan pelaburan dalam pengiklanan.

Akaun Warc menunjukkan bahawa saluran itu dinilai rendah sebanyak $ 40 bilion. Dengan pelaburan yang tidak mereka lakukan, pengiklan kehilangan akses kepada khalayak berumur 16-24 tahun dan pengguna berpendapatan sederhana.

Begitu juga, akhbar digital juga dipandang rendah. Iaitu akhbar yang diterbitkan dalam talian. Untuk menampung baki dengan masa yang diluangkan oleh khalayak di sana, pelaburan hendaklah sebanyak 58,000 juta dolar global. Pada hakikatnya, ia hanya akan menjadi $ 12.8 bilion.

Audio dalam talian dan radio tradisional ialah saluran pengiklanan lain yang dinilai rendah oleh pengiklan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *