Perang terhadap Ulasan Palsu: Perubahan Undang-undang Akan Datang Yang Akan Menghantui Ulasan Palsu dan Pengiklanan Tersembunyi Dalam Talian

Dalam senarai masalah rangkaian, salah satu yang dilihat oleh syarikat sebagai hambatan ialah komen dan pendapat palsu. Ulasan palsu memesongkan pasaran, mempromosikan produk yang tidak layak, merosakkan reputasi syarikat atau mencipta buih.

Ulasan palsu juga bukan semata-mata hasil kerja beberapa pengguna yang membenci produk atau perkhidmatan anda atau kerja sepupu anda untuk menolak kedai yang baru anda buka itu. Mereka sudah pun menjadi industri terancang pelarut, seperti yang ditunjukkan oleh beberapa penyiasatan dan seperti yang disahkan oleh pergerakan yang diambil oleh beberapa syarikat besar (Amazon adalah salah satu daripada mereka) untuk menghukum aktiviti mereka dalam persekitaran mereka.

Malah, kajian baru-baru ini menunjukkan bahawa ulasan palsu – dan profesional – telah berkembang sejak kebelakangan ini.

Memandangkan pertumbuhannya tidak berhenti dan kerana ini memberi kesan kepada pengguna sendiri, yang membuat banyak keputusan pembelian berdasarkan pendapat orang lain, komen palsu semakin menjadi kebimbangan bagi pengawal selia dan pentadbiran.

Di UK, penyiasatan telah dibuka oleh pengawal selia pasaran untuk menentukan sama ada Google dan Amazon melakukan cukup untuk melawan ulasan palsu. Di Sepanyol, ulasan palsu secara langsung boleh menjadi haram.

Apa yang Sepanyol mahu lakukan

Majlis Menteri baru sahaja memulakan proses pembaharuan Undang-undang untuk Pembelaan Hak Pengguna dan Pengguna. Piawaian inilah yang mengawal selia perkara yang mesti dilakukan oleh syarikat untuk menghormati hak pembeli dan akan dikemas kini kepada persekitaran baharu.

Ini akan membawa kepada fakta bahawa, jika rancangan pembaharuan diteruskan seperti sekarang (pemprosesan mereka telah bermula sekarang, tetapi ia perlu melalui beberapa fasa sebelum menjadi undang-undang), pengiklanan rahsia di rangkaian sosial dan ulasan dalam talian palsu akan dilarang. . . Peraturan itu juga akan mendakwa penjualan semula tiket secara haram, mengejar fakta bahawa sejumlah besar tiket dibeli dengan bot dan kenormalan akses untuk pengguna telah rosak.

“Peraturan mengenai hak pengguna perlu menyesuaikan, terutama sekali, kepada transformasi utama seperti penggunaan dalam talian,” kata Menteri Penggunaan, Alberto Garz√≥n, ketika beliau membentangkan projek pembaharuan kepada media. Komen ialah bahagian penting dalam membeli-belah dalam talian dan ulasan palsu mempunyai impak yang tinggi.

Siapa yang akan mempunyai pendapat

Bagaimanakah pendapat anda dan kesahihannya akan dikawal? Peraturan itu mahu memaksa kedai dalam talian untuk menjamin bahawa mereka yang memberikan pendapat mereka tentang produk itu adalah orang yang benar-benar telah membeli produk atau perkhidmatan tersebut.

Undang-undang juga mahu meletakkan had pada enjin carian, memaksa mereka untuk menunjukkan parameter yang mereka pilih untuk meletakkan sebelum atau tidak untuk menjamin neutraliti tertentu dan menggunakan kawalan apabila markah yang diambil sesuatu adalah lebih tinggi daripada pesaingnya.

Kementerian Penggunaan juga mempunyai kuasa untuk menyekat syarikat yang melakukan pelanggaran dan penipuan besar-besaran, walaupun mereka tidak berpangkalan di Sepanyol. Denda boleh sehingga 8 kali ganda keuntungan yang mereka perolehi di Sepanyol atau sehingga 4% daripada perolehan mereka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *