Profil yang paling dikehendaki dan kenyataan lain yang menandakan pengambilan pekerja dalam pemasaran

Apa yang mengatur agenda dalam proses pengambilan dalam pemasaran dan kreativiti? Syarikat berusaha untuk mengumpulkan pasukan mereka dan memperkasakan mereka dalam bidang utama, jadi mereka perlu memahami bagaimana pasaran bergerak dan apa arah aliran dalam bidang tersebut.

Kajian terakhir mengenai pasaran buruh dalam pemasaran telah disiapkan oleh Robert Half, yang telah bertanya pada diri sendiri apakah trend yang menandakan proses pengambilan pekerja.

Seperti biasa dalam jenis penelitian ini, penelitian ini juga menunjukkan pekerjaan mana yang paling diminati dalam pemasaran dan kreativiti. Keperluan syarikat ini dapat menandakan rancangan latihan dan kursus pemasaran pemasar, tetapi juga berfungsi untuk memahami di mana hambatan berikutnya akan berada di pasar pekerjaan sektor ini.

Sebilangan profil ini cukup spesifik, yang akan menyebabkan permintaan lebih tinggi daripada jumlah orang yang dilatih untuk melaksanakannya.

Profil yang paling dituntut
Dalam senarai itu, anda akan menemui profil yang boleh dianggap klasik dalam pencarian personel untuk pasukan pemasaran. Oleh itu, copywriter, profil “biasa”, tetapi juga pengurus pemasaran digital dan pemasaran e-mel akan dicari.

Dalam bidang teknologi dan kreativiti, profil yang paling diinginkan adalah profil pemaju depan, pereka grafik dan pereka UX dan UI, pengalaman pengguna dan reka bentuk antara muka.

Untuk ini mesti ditambahkan profil yang muncul dalam beberapa tahun kebelakangan ini, yang mempunyai kepakaran dalam analisis pemasaran. Begitu juga, senarai ini juga merangkumi ahli strategi kandungan, yang menunjukkan kekuatan pemasaran kandungan dan beratnya strategi pemasaran.

Tetapi kajian ini tidak hanya tertumpu pada menentukan profil mana yang paling dikehendaki. Dia juga telah menangani isu-isu tertentu yang akan menandakan proses membuat pasukan dalam pemasaran dan kreativiti.

Kesukaran mencari profil tertentu
Secara umum, kajian menunjukkan bahawa pada baki tahun ini akan ada pengambilan dalam pemasaran. Ini bukan analisis pertama yang menunjukkannya. Yang lain baru-baru ini menunjukkan bahawa tawaran pemasaran kini meningkat tiga kali ganda daripada tahun 2020.

Ini mewujudkan situasi yang kompleks bagi mereka yang bertanggungjawab menandatangani pasukan ini, yang harus menyesuaikan semula keutamaan dan mengerjakan prosesnya. 54% pengurus pasukan pemasaran dan kreatif merancang untuk mengambil pekerja pada separuh kedua tahun 2021.

Masalahnya bukan sahaja mereka memerlukan pekerja dan profil yang berkelayakan ini lebih sukar dicari, tetapi juga bahawa pemasar itu sendiri yang akan menjadi kumpulan bakat mereka sangat habis dan tidak terlalu menerima industri ini. Di beberapa pasaran sudah ada perbincangan mengenai Ketakutan Hebat para profesional dan pemasaran dan pengiklanan, dengan keadaan kerja buruk yang terkumpul, adalah makanan meriam untuk kenyataan ini.

Kembali ke data kajian, 46% profesional dalam pemasaran dan kreativiti mengatakan bahawa sekarang mereka merasa lebih terbakar daripada pada tahun 2020. Satu daripada tiga pekerja di industri ini merancang untuk mencari pekerjaan baru.

Oleh itu, mencari profesional yang diperlukan untuk pasukan boleh menjadi rumit, sehingga syarikat harus lebih fleksibel dengan proses pengambilan mereka. 60% dari mereka yang disurvei mengakui bahawa mereka mula mencari calon tempatan, tetapi akhirnya memperluas pencarian apabila mereka tidak dapat mencarinya.

Semuanya ditandakan oleh e-dagang
Di samping itu, syarikat-syarikat sangat ditunjukkan oleh keperluan mereka untuk menempatkan diri di pasaran e-dagang, yang juga membawa kepada pencarian dengan minat khusus bagi para profesional dengan kemampuan ini.

Di sana, pasukan pemasaran mesti bersaing dengan hampir semua orang, kerana syarikat dari semua lapisan masyarakat dan untuk semua jabatan mencari pakar e-dagang.

Menurut data kajian, jabatan pemasaran mencari profesional yang dapat mencipta pengalaman dan meningkatkan pengiktirafan jenama.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *